Helft van de Vlamingen verwacht daling vastgoedprijzen

Dewaele Vastgoedgroep peilt bij 1.350 Vlamingen naar effect coronacrisis op woningmarkt

  • Ongeveer de helft van de Vlamingen verwacht dat de vastgoedprijzen door de coronacrisis zullen dalen. 

  • 1 op de 3 Vlamingen die voor de crisis van plan was om een woning te kopen, stelt zijn vastgoedplannen uit omwille van financiële onzekerheid of omdat ze een prijsdaling verwachten.

  • Bijna 1 op de 4 huurders verwacht dat de huurprijzen zullen stijgen, bijna 1 op de 5 huurders vreest zelfs problemen om de huur te betalen.

  • Vastgoedexpert Dewaele schat in dat de vastgoedprijzen met 3 à 5 procent zullen dalen in 2020. Luxevastgoed en tweede verblijven zullen sneller én meer in prijs dalen dan gewone appartementen en woningen. Ook winkelvastgoed zal zware klappen krijgen.

Onze Belgische vastgoedmarkt was nooit zo hot als vlak voor de coronacrisis. Maar vandaag ligt die volledig stil: plaatsbezoeken zijn niet meer mogelijk, er komen amper nieuwe panden op de markt en niet minder dan 8 op de 10 Vlamingen - 82 procent om precies te zijn - zijn nog niet klaar om een woning te kopen die ze enkel digitaal hebben bezocht. Intussen dikken de wachtlijsten voor fysieke bezoeken bij makelaars aan.

Uit een grootschalige enquête die Dewaele Vastgoedgroep - één van de grootste makelaarsgroepen van het land - uitvoerde bij 1.350 huizenjagers, verkopers, investeerders en huurders blijkt dat de lockdown wel degelijk een effect zal hebben op de vastgoedmarkt. Zo hoopt ongeveer de helft van de Vlamingen dat de vastgoedprijzen door de coronacrisis zullen dalen. Eén op de 3 huizenjagers zet zelfs mede om die reden de aankoop of verkoop van een woning even on hold. Twee derde (61 procent) van de kandidaat-kopers en -verkopers zullen dit echter nog steeds doen na de crisis. Ook zo’n 7 op de 10 vastgoedinvesteerders  - 74 procent - zullen blijven investeren in vastgoed. Ook de kandidaat-verkopers blijven positief: 76% is nog steeds van plan om zijn woning te verkopen.

“Dat de meeste huizenjagers, verkopers en investeerders hun vastgoedplannen niet op de lange baan schuiven, is een goed teken voor de markt. Bovendien blijft de Europese Centrale Bank (ECB) massaal geld pompen in de economie waardoor de interest laag blijft en verwacht men dat de koopkracht niet veel zal dalen. Vastgoed blijft nu meer dan ooit een aantrekkelijke belegging.”

Filip Dewaele, CEO Dewaele Vastgoedgroep

Huurprijzen

Al even opmerkelijk: bijna 1 op de 4 huurders - oftewel 25 procent - verwacht dat de huurprijzen zullen stijgen. Sterker nog: bijna 1 op de 5 huurders vreest zelfs problemen om de huur te betalen omwille van jobonzekerheid. Zo’n 6 op de 10 verhuurders - 58 procent - geven echter aan dat ze in dat geval uitstel van betaling zouden geven.

De vastgoedsector hoopt zo snel mogelijk opnieuw aan de slag te kunnen gaan. En als dat het geval is, verwacht 1 op de 4 Vlamingen tijdens een plaatsbezoek extra maatregelen van de makelaar inzake social distancing, gebruik van mondmaskers, ontsmettingsgel en handschoenen, én dat rondleidingen slechts door één persoon worden uitgevoerd. 

“Beperkende maatregelen tijdens bezoeken moeten ons niet tegenhouden om verder vastgoed te verkopen en verhuren, maar voor de sector is het van het grootste belang dat we zo snel mogelijk opnieuw aan het werk gaan. Een eerste stap om de vastgoedmarkt terug te laten opveren, is een graduele heropstart van de experten die te pas komen aan een vastgoedtransactie. Denk hierbij aan vastgoedmakelaars, plaatsbeschrijvers, fotografen, experten voor elektrische keuringen, EPC’s, stookolietanks, verhuisfirma’s,... ”

Filip Dewaele, CEO Dewaele Vastgoedgroep

Luxevastgoed, tweede verblijven en winkelvastgoed

Algemeen schat vastgoedexpert Dewaele dat de woningprijzen met zo’n 3 tot maximum 5 procent zullen dalen, al zal dit zich na de lockdown snel herstellen. Wat het luxevastgoed betreft, ziet Dewaele het minder rooskleurig in. Daar verwacht men dat kandidaat-kopers langer wachten omdat ze een grotere daling in prijzen verwachten. De beurs speelt daar een belangrijke rol. Hoe beter de beurs presteert, hoe meer het luxevastgoed floreert. 

Het winkelvastgoed daarentegen gaat volgens Dewaele moeilijkere tijden tegemoet: de trend van dalende huurprijzen door de e-commerce was reeds ingezet, maar met deze mokerslag zullen heel wat retail- en horecazaken zwaar in de problemen komen, klinkt het.

“Een mogelijke daling van de prijzen van 3 à 5% is niet onoverkomelijk, daarmee zitten we tenslotte op hetzelfde prijsniveau als anderhalf jaar geleden. Luxevastgoed en tweede verblijven zullen meer en iets langer last hebben van deze coronacrisis dan de ‘gewone’ woningen en appartementen.  Veel bedrijfsleiders zijn momenteel in eerste instantie bezorgd om de overleving van hun bedrijf en houden maximaal geld en fondsen aan binnen de vennootschap. Dat kan tijdelijk een druk op de prijzen creëren. Bij het bedrijfsvastgoed is het vooral het winkelvastgoed dat op korte termijn rake klappen zal krijgen; voor kantoren en bedrijfsgebouwen zien we minder problemen.” 

Filip Dewaele, CEO Dewaele Vastgoedgroep 

Filip Dewaele

CEO, Dewaele Vastgoedgroep

Hannelore Schmid

Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be