Imago-onderzoek: helft Belgen heeft weinig vertrouwen in vastgoedmarkt ... ondanks golf van professionalisering
17 november 2016
- Ruim de helft van de Belgen zegt weinig tot geen vertrouwen te hebben in de vastgoedmarkt. Belangrijkste reden: een tekort aan informatie bij het (ver)kopen of (ver)bouwen van een woning.
- Architecten en notarissen boezemen het meeste vertrouwen in, vastgoedmakelaars en projectontwikkelaars scoren op dat vlak ondermaats.
- Dat blijkt uit de eerste Real Estate Trust Barometer van communicatiebureau Bereal, gespecialiseerd in wonen en vastgoed, en marktonderzoeksbureau wes research & strategy. Voor het onderzoek werd bij meer dan 2.000 Belgen gedetailleerd gepeild naar het vertrouwen in de vastgoedsector.
***
Hoewel de sector de laatste jaren een golf van professionalisering kende, blijft de Belgische vastgoedmarkt met een imagoprobleem kampen. Bereal en Wes bundelden de krachten om het vertrouwen - of wantrouwen - voor het eerst concreet in kaart te brengen en ontwikkelden daarvoor de Real Estate Trust Barometer, die zich specifiek richt tot de ruime vastgoedsector. Meest opvallende vaststelling: de sector scoort algemeen genomen middelmatig tot slecht qua vertrouwen, ook bij deze Belgen die tot nu toe nog geen directe ervaring met de sector hadden.
Zo heeft een kwart van de Belgen (28%) écht vertrouwen in de vastgoedmarkt en in de vele professionals die erin actief zijn. Meer dan de helft is negatief wat het vertrouwen betreft: 42 procent heeft amper tot geen vertrouwen in de sector, 12,5 procent heeft een middelmatig vertrouwen. De rest heeft er niet meteen een uitgesproken mening over. In Brussel en Wallonië is het vertrouwen het laagst, Vlaanderen doet het ietsje beter. Belangrijk lichtpunt: hoe jonger de bevraagde Belgen, hoe groter het vertrouwen.
Informatieverstrekking
De redenen voor die portie wantrouwen lopen behoorlijk uiteen, gaande van ontevredenheid over de prijs-kwaliteitsverhouding tot klachten over de dienst naverkoop of over het naleven van de afgesproken timings. Eén van de grootste pijnpunten is echter de informatieverstrekking. Slechts 31 procent van de Vlamingen vindt dat ze bij aanvang van een vastgoedproject - zoals het (ver)kopen of (ver)bouwen van een woning - voldoende informatie krijgen van de verschillende instanties. In Brussel is dat 29 procent en in Wallonië 26,5 procent.
“Een woning (ver)kopen of (ver)bouwen is één van de belangrijkste transacties in een mensenleven, maar zowel overheden als professionelen staan daar soms te weinig bij stil. De professionalisering van de sector is nochtans al langer een feit, maar het komt er nog te weinig uit. Dat heeft niets met slechte wil te maken. Er wordt alleen nog te vaak als een verkoper gedacht, terwijl mensen een expert willen. Zeker in tijden waarin de regels alsmaar complexer worden, hebben we allemaal nood aan correcte en zo volledig mogelijke informatie.”
Dajo Hermans, managing partner Bereal
Maatschappelijk meedenken
Als de gemiddelde Belg aan zijn vastgoedproject begint, heeft hij nog het meest vertrouwen in zijn architect, notaris of landmeter. Bij bijna de helft van alle Belgen (49,2%) scoren deze professionals zeer goed tot uitstekend qua vertrouwen. Zo worden notarissen erg gewaardeerd o.m. omwille van hun bruikbaar advies (49%), betrouwbaarheid (48%) en het respecteren van de afgesproken timings (43%).
Anders is het voor de bankensector, vastgoedmakelaars en projectontwikkelaars. Iets meer dan één op drie Belgen (39%) zegt weinig of geen vertrouwen te hebben in de bankensector, mochten ze straks een huis (ver)bouwen of (ver)kopen. Bij de projectontwikkelaars lopen de cijfers min of meer gelijk: 40 procent stelt weinig vertrouwen te hebben. Bij de makelaars gaat het om 48 procent. Bij een kwart (24%) van de Belgen scoort de vastgoedmakelaar echter goed tot uitstekend.
De meest gehoorde kritiek, zowel bij makelaars als projectontwikkelaars, gaat over de prijs/kwaliteitsverhouding, het verstrekte advies, de dienst naverkoop, en de kwaliteit van de afgeleverde producten. Opvallend detail: de Belg blijkt meer vertrouwen te hebben in de kleine zelfstandige vakman zoals schrijnwerkers of loodgieters.
“Makelaars, projectontwikkelaars en andere vastgoedprofessionals denken meer dan ooit mee op maatschappelijk vlak. Het feit dat ze toch niet zo bijster goed scoren, maakt duidelijk dat het veelal om perceptie draait. Nog meer zullen ze hun maatschappelijke rol moeten uitleggen en werken aan hun geloofwaardigheid, bv. via informatieverstrekking. Advies geven volstaat niet, het moet onderbouwd zijn, met cijfers, feiten en een visie.”
Pascal Steeland, algemeen directeur wes research & strategy
Investeringen
Ondanks dit alles zit de Belgische baksteen nog altijd diepgeworteld bij de Belg, ook bij de jongere generatie. Zo vindt 63 procent van de Belgen het nog altijd beter om een woning te kopen dan om er één te huren. Belgen die hun spaarcenten in vastgoed willen investeren, doen dat nog altijd het meest in huizen (58%) en appartementen (52%). Vastgoed dat ze minder goed kennen, zoals industriële loodsen of kantoren, zijn heel wat minder populair.
Hieronder, in bijlage vind je meer gedetailleerde grafieken over de Real Estate Trust Barometer van Bereal en wes research & strategy.
Over wes research & strategy
Wes research & strategy is een onderzoeks- en adviesbureau en is vooral actief in vastgoed, toerisme, retail en de arbeidsmarkt. We begeleiden onze klanten in het maken van strategische keuzes. We werken onderbouwd op basis van marktonderzoek en brengen o.a. klantenbehoeften en percepties in kaart. Dat betekent dat onze klanten helder inzicht krijgen in de marktomgeving, wat zich vertaalt in onderbouwde, strategische beslissingen. www.wes.be
Over Bereal
Bereal is een communicatiebureau, gespecialiseerd in alles wat met vastgoed en wonen te maken heeft. Wij pakken communicatie journalistiek aan. We zorgen ervoor dat uw bedrijf, organisatie, project of gemeente relevant communiceert. Op de juiste manier en met het juiste publiek. www.bereal.be