“Heel spijtige zaak dat nieuwbouw wederom wordt benadeeld tegenover bestaande woningen & renovaties”

De Beroepsvereniging van de vastgoedsector (BVS) reageert op de startnota van de Vlaamse formatie.

De sectorfederatie van de Vlaamse vastgoedsector, is heel tevreden met de opstart van de Vlaamse regeringsvorming. Nochtans stellen ze vast dat er bepaalde initiatieven op tafel liggen die de ambities van de toekomstige Vlaamse regering zullen afremmen. “Als de woonbonus verdwijnt, wordt nieuwbouw alweer benadeeld tegenover bestaande woningen en renovaties. De registratierechten hebben namelijk alleen betrekking op de grondwaarde en niet op de woningen die er op gebouwd worden, want die vallen onder toepassing van de BTW.” Dat zegt Olivier Carrette, afgevaardigd bestuurder van de BVS - in een officiële reactie op de startnota van de nieuwe Vlaamse regering. De beroepsvereniging roept de Vlaamse onderhandelaars op om nieuwbouw nog meer te stimuleren.

De afschaffing van de woonbonus toont volgens de beroepsorganisatie - die ruim 150 projectontwikkelaars in ons land vertegenwoordigt - aan dat vooral rekening gehouden wordt met het bestaand verouderd vastgoedpatrimonium in Vlaanderen. 

“De verlaging van de registratierechten waarmee men de woonbonus wil compenseren rekent bij nieuwbouw enkel op de grond. Het voordeel is dus veel kleiner dan bij bestaande woningen. Dit komt nog eens bovenop de ongelijke behandeling in BTW. Vandaag betaal je 21 procent BTW op nieuwbouw tegenover 6 procent bij een renovatie. En toch wordt er momenteel alleen gekeken naar een verlaging van de registratierechten. Dit terwijl we net de verduurzaming van alle woningen in ons land tot BEN-woningen zouden moeten stimuleren.”

Olivier Carrette, gedelegeerd bestuurder BVS

Over de evolutie van de betonstop naar de bouwshift is de beroepsvereniging positief.

“We moeten met z’n allen compacter en hoger gaan wonen, liefst nog in de nabijheid van stads- of dorpskernen, én dichter bij het openbaar vervoer of ons werk. Alleen zo creëren we een oplossing voor onze huidige, ruimtelijke ordening met tal van files en een versnipperd landschap. We moeten evolueren naar een duurzaam woonbeleid dat rekening houdt met demografische groei, een mix van wonen, werken, winkelen, mobiliteit en onze ecologische voetafdruk.”

Olivier Carrette, gedelegeerd bestuurder BVS

Tot slot benadrukt de BVS dat er dringend werk gemaakt moet worden van ons versleten woonpatrimonium waarbij de Belgische woningen, met een gemiddelde leeftijd van 50 à 55 jaar, behoren tot de oudste van Europa.

Hannelore Schmid

Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be