Hasselt groeit in enkele jaren tijd met duizenden inwoners

Eerste bouwwerken Godsheide Dorp worden opgestart en moeten vooral jonge gezinnen aantrekken

 

  • 76.685, zoveel inwoners telde Hasselt eind vorig jaar. Daarmee is het inwonersaantal de voorbije zeven jaar met vijf procent gestegen.

  • Enkel qua jonge gezinnen is er nog sprake van stadsvlucht, al is ook daar het tij aan het keren. Volgens de meest recente cijfers daalde de stadsvlucht bij jonge gezinnen in Hasselt met 32%.

  • Om die trend verder te zetten, moeten er betaalbare grondgebonden woningen bijkomen.

  • Met Godsheide Dorp, een project van zo’n zestig bijkomende woningen, wordt gemikt op jonge gezinnen.

  • De eerste bouwwerken starten al na het bouwverlof met de wegeniswerken.

                                                                      ***

Hasselt heeft er de voorbije jaren enkele duizenden inwoners bijgekregen. Concreet telt de Limburgse hoofdstad vandaag 76.685 inwoners, wat vijf procent méér is dan in 2010. Alleen als het over jonge gezinnen gaat, is er nog sprake van stadsvlucht. Al is ook daar het tij volop aan het keren. Dat stelt Kolmont Woonprojecten, één van de grootste vastgoedontwikkelaars in Limburg, die zich daarvoor baseert op een cijferanalyse van de Federale Overheidsdienst Economie en de studiedienst van de Vlaamse regering. Om meer jonge gezinnen richting Hasselt te trekken wordt nu naar het Hasseltse gehucht Godsheide gekeken, waar een eerste verkaveling van zestig bijkomende betaalbare woningen wordt voorzien. Na het bouwverlof starten de wegeniswerken voor de aanleg van de nieuwe verkaveling Godsheide Dorp.

​76.685, zoveel inwoners telde Hasselt eind vorig jaar. Daarmee blijft het inwonersaantal van de Limburgse hoofdstad jaar na jaar stijgen. Tegenover 2015 gaat het om een kleine stijging - de stad telde toen nog 76.331 inwoners. Maar in vergelijking met 2010 - toen werden er 73.067 Hasselaren geregistreerd - gaat het om een groei van vijf procent. Enkel als het over jonge gezinnen gaat, is er - net zoals in de meeste andere centrumsteden - sprake van stadsvlucht. Al zit ook daar forse verbetering in. 

Volgens de meest recente cijfers van de studiedienst van de Vlaamse regering, die Kolmont kon inkijken, daalde de stadsvlucht bij jonge gezinnen in Hasselt met ongeveer een derde (32%). Dat betekent dat in 2015 heel wat jonge gezinnen langer in Hasselt bleven hangen dan in 2014, en minder snel geneigd zijn om verder weg te verhuizen. In concrete cijfers zien we het volgende: in 2014 verlieten 223 méér jonge Hasseltse gezinnen de stad dan dat er bijkwamen. In 2015 ging het “nog maar” om 152 jonge gezinnen.

Ook in andere centrumsteden blijven almaar meer jonge gezinnen in de stad hangen, maar Hasselt scoort op dat vlak beter dan de meeste andere steden. In Gent bijvoorbeeld daalde de stadsvlucht bij jonge gezinnen (tussen 28 en 39 jaar), maar weliswaar met 8,8 procent. In Antwerpen en Mechelen ging het in diezelfde periode om een daling van respectievelijk 18,5 en 22 procent. En in Leuven nam de stadsvlucht af 29,5 procent.

“Hasselt blijft aan populariteit winnen. Ook jonge gezinnen zijn almaar meer geneigd om in de stad te blijven, of minstens in de nabije omgeving. Meer nog: Hasselt is het op dat vlak één van de betere leerlingen. De inspanningen die gedaan zijn om een aangename woonomgeving te creëren, beginnen te lonen. Zo zijn er de jongste jaren ook heel wat binnenstedelijke ontwikkelingen bijgekomen, net zoals er in de stadsrand goed bereikbare en betaalbare verkavelingen voorzien zijn. Dat maakt het aanbod voor jonge gezinnen een stuk groter en diverser. Met alle positieve gevolgen vandien.”

Wim Smeets, Kolmont Woonprojecten

Eerste werken na bouwverlof

Om die positieve tendens verder te kunnen zetten, verwijzen zowel de stad als ontwikkelaar Kolmont Woonprojecten naar de nood aan extra betaalbare grondgebonden woningen in Hasselt. Schoolvoorbeeld hiervan is de verkaveling Godsheide Dorp in het oudste gehucht van Hasselt. Met het vastgoedproject dat zo’n zestig bijkomende woningen telt, krijgt Godsheide meteen haar eerste verkaveling. Geen massale woningbouw, maar een kleinschalige aanvulling van de bestaande woningen. Vastgoedontwikkelaar Kolmont Woonprojecten plant de eerste vijftien nieuwe woningen begin 2018.

Het startschot voor de verkaveling wordt deze zomer nog gegeven, vlak na het bouwverlof. Dan zal gestart worden met de wegeniswerken. Niet toevallig mikt het vastgoedproject trouwens op jonge gezinnen, van zowel binnen als buiten Hasselt. Godsheide Dorp moet een nieuwe uitvalsbasis worden voor een grote groep jonge, actieve Hasselaren die in hun eigen stad de Vlaamse woondroom willen verwezenlijken.

“Heel wat jonge gezinnen willen in de nabijheid van de stad wonen, maar niet pal in het centrum en niet in een stadsappartement. In feite willen ze in een dorp in de stad wonen. En laat juist dat de definitie van Godsheide zijn. Heel wat jonge Hasselaren zijn op zoek naar een mooie woning, inclusief tuintje, in een kindvriendelijke omgeving, in de nabijheid van de stad, en dat tegen een betaalbare prijs. Dat zijn heel wat eisen waaraan voldaan moet worden, maar Godsheide is één van de weinige plaatsen waar we dit nog kunnen realiseren. We voorzien er, nagenoeg onder de kerktoren van Godsheide, Bijna-Energie-Neutrale woningen voor een betaalbare prijs in een kindvriendelijke woonbuurt.”

Wim Smeets, Kolmont Woonprojecten

Dorp in de stad

De vrees dat al die bijkomende jonge gezinnen de leefbaarheid van Godsheide niet ten goede zou komen, lijkt intussen van de baan. De stad en de vastgoedsector werkten daarvoor recent een actieplan uit in samenspraak met de Unie Godsheide en Leefbaar Godsheide. Bovendien engageert ontwikkelaar Kolmont zich om per bijkomende woning 2.500 euro te betalen, die Hasselt kan investeren in kinderopvang, gemeenschapscentra, of andere voorzieningen in Godsheide.  

“Jonge gezinnen zijn net op zoek naar die dorpse gezelligheid, vlakbij de stad. Het is dus ontzettend belangrijk dat het groene, dorpse karakter van Godsheide behouden kan blijven. In de nieuwbouwplannen voor Godsheide Dorp wordt niet toevallig ruim 40 procent van het hele terrein voorzien als publiek terrein, waar het groen zijn gang kan gaan. Er komt bovendien een buurtpark bij, ontmoetingsplaatsen, enz. We zullen ook zeer gefaseerd werken en zijn een grondige denkoefening aan het maken over de verkeersafwikkeling in en rond de nieuwe buurt.”

Tom Vandeput, schepen van Ruimtelijke Ordening Hasselt

Dit weekend worden de plannen voor Godsheide Dorp gedetailleerd bekend gemaakt tijdens het lanceringsweekend bij Kolmont Woonprojecten in Hasselt van 14 uur tot 17 uur. Bedoeling is dat jonge gezinnen en alle Hasselaren er meer te weten komen over de nieuwe woningen.

Brigitte Van Damme

Kolmont Woonprojecten

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be