Grootste industriezone uit de regio lokt Europese topspeler naar Menen

Startschot gegeven voor bouw van “crossdock” zo groot als een voetbalveld

Met de eerste steenlegging van een distributiecentrum van 6.000 vierkante meter, vergelijkbaar met de oppervlakte van één voetbalveld, is de ontwikkeling van LAR-Zuid in Menen zo goed als volledig afgerond. Daarmee kan er meteen gesproken worden van de grootste industriezone uit de regio. En opmerkelijk: met de bouw van een splinternieuw magazijn wordt meteen een Europese topspeler aangetrokken. Het gaat om het Deense DSV, één van dé internationale reuzen op vlak van logistiek. Na Puurs zal deze gigant zich nu ook in West-Vlaanderen vestigen en voor 120 bijkomende jobs zorgen. Maar er gebeurt nog meer op de industriële site. Zo komt er onder meer geluidsberm van liefst acht meter hoog en worden er publieke groene wandelpaden voorzien.

Het project LAR-Zuid had heel wat voeten in de aarde, want het duurde ruim vijftien jaar voor het project geconcretiseerd kon worden. In 2007 werd een stevige horde genomen toen het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) de 30 hectare - vergelijkbaar met de oppervlakte van bijna 45 voetbalvelden - definitief inkleurde als bedrijventerrein. Na de verkiezingen van 2012 kwam het project opnieuw op de lange baan, totdat het schepencollege van Menen echter bij projectontwikkelaar Global Estate Group uit Oostkamp uitkwam.

Die start vandaag met de eerste funderingen en grondwerken van het allernieuwste crossdock uit West-Vlaanderen, zeg maar een magazijn waar de inkomende goederen niet worden opgeslagen maar meteen worden ingeladen bij de uitgaande goederen. Het gaat om een huzarenstuk van in totaal 6.000 vierkante meter groot. Daarmee is de ontwikkeling van de hele site zo goed als rond. 

“Het is bijzonder positief voor de economische toekomst van onze regio dat we erin geslaagd zijn de site LAR-Zuid in zijn geheel te ontwikkelen. Dit project is een belangrijke economische troef voor Menen. Het zal voor bijkomende jobs zorgen en een boost geven aan onze lokale economie.”

Martine Fournier, burgemeester Menen

Internationale speler

LAR-Zuid trekt met de bouw van het crossdock bovendien een absolute internationale topspeler aan. Het bedrijf dat er de komende vijftien jaar zal huren, is niet zomaar de eerste de beste. Het gaat om DSV, de Deense logistieke reus die zo’n 45.000 mensen in meer dan 80 landen tewerkstelt. DSV zal dankzij de ontwikkeling op LAR-Zuid voor zo’n 120 extra jobs zorgen en kiest bewust voor LAR Zuid omwille van de uitstekende locatie met uitvalswegen naar Vlaanderen, Wallonië en Frankrijk. Naast het crossdock nemen zij ook een kantoorgebouw van zo’n 1.500 vierkante meter in voor het personeel.

Na groep Van Marcke, Ghistelinck, Lesage en Shell is DSV het vijfde grote bedrijf die zich op LAR Zuid vestigt.

“Dat opnieuw een grote Europese speler zoals DSV er voor kiest om te blijven investeren in ons land en nu ook naar onze regio afzakt, toont dat de locatie een perfecte uitvalsbasis is. Strategisch gezien is LAR Zuid zonder twijfel een bijzonder positief iets voor de hele regio.”

Luc Beke, CEO Global Estate Group

Groene buffer

Maar er gebeurt duidelijk nog meer op het gigantische industrieterrein. Global Estate Group legt op de site een groen- en waterbuffer aan van maar liefst 40.000 vierkante meter groot. Daartussen zijn groene wandelpaden aangelegd, wat toch wel opmerkelijk is voor een industrieterrein. Tot slot bouwt de projectontwikkelaar er ook een geluidsberm van maar liefst acht meter hoog over een afstand van liefst 1 kilometer.

Als alles volgens plan verloopt, zou de volledige site DSV klaar moeten zijn tegen eind april 2019 en zou dit bedrijf er tegen juli 2019 operationeel moeten zijn.

Kathleen Dewulf

Global Estate Group

Koen Cypers

PR Consultant, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be