Eén van de grootste collecties pop-upboeken ooit onder de hamer in Brussels veilinghuis

Privé-verzameling met zeldzame exemplaren van Hergé, Walt Disney en Andy Warhol voor het eerst te zien

Een unieke collectie pop-upboeken - één van de grootste collecties ter wereld - wordt volgende week in Brussel geveild en doet heel wat internationale verzamelaars naar ons land kijken. Het gaat om meer dan 1.500 boeken die uit de privéverzameling van de Belgische kunstkenner Baudouin van Steenberghe komen. De verzameling bevat enkele uitzonderlijke exemplaren van Hergé, Walt Disney, Andy Warhol en zelfs een zeldzaam exemplaar van bijna 500 jaar oud. De volledige collectie wordt geschat op een waarde tussen de 27.000 en 40.000 euro.

Iedereen kent ze wel, die boeken waar figuren, personen en wezens letterlijk uitspringen van zodra je ze opendoet. Pop-upboeken zijn van alle tijden, voor alle leeftijden en je vindt ze in alle vormen en maten. Baudouin van Steenberghe (1934-2008), één van de bekendste kunst- en antiekkenners die ons land gekend heeft, was een fervent verzamelaar van deze kunstvorm en wist tijdens zijn leven meer dan 1.500 van die openklapbare werken van over de hele wereld te verzamelen.

De collectie van van Steenberghe is gekend bij verzamelaars en bibliothecarissen, en mag zonder meer iconisch genoemd worden.

“Verschillende buitenlandse verzamelaars hebben al interesse getoond voor wat toch wel de grootste verzameling pop-upboeken is die in ons land ooit op de markt is gekomen. Internationaal beseft men zeer goed dat het vrij uitzonderlijk is dat zoiets op de markt komt.”

Johan Devroe, expert veilinghuis

Het was de collectie van van Steenberghe die er bijna voor had gezorgd dat Brussel - als eerste stad ter wereld - zijn eigen pop-upboekenmuseum had gekregen. Maar in 2008 - nog voor van Steenberghe zijn grote droom kon verwezenlijken - overleed de kunstverzamelaar. Dat zijn collectie nu voor het eerst op de private markt komt, is dan ook vrij uniek. Tot op vandaag kreeg niemand - buiten de familie van de kunstverzamelaar - de voltallige verzameling te zien.

“Pop-upboeken zetten de lezer een wereld in miniatuur voor. Er zijn door de jaren heen enkele ingenieuze exemplaren gemaakt en ze zullen altijd het enige boekengenre blijven dat je nooit op een e-reader of iPad zal kunnen lezen. Net dat maakt ze zo uniek.”

Johan Devroe, expert veilinghuis

Van Hergé over Walt Disney tot Andy Warhol

De verzameling bevat een aantal uitzonderlijk zeldzame exemplaren. Eén van de meest tot de verbeelding sprekende boeken uit de collectie is de Cosmographia van Petrus Apianus, gedrukt in Parijs in 1551, en meteen één van de eerste boeken met beweegbare delen ooit. Een al even opmerkelijk stuk uit de verzameling is het uitklapbare ‘Grand Cirque International’, ontworpen door Lothar Meggendorfer, een populaire Duitse schrijver die in de 19e eeuw kinderboeken met beweegbare dieren, acrobaten en goochelaars maakte. Het boek werd destijds over de hele wereld verspreid.

Tussen de 1.500 werken zitten eveneens enkele parels waaronder pop-upboeken gemaakt door grote namen zoals Hergé, Walt Disney en Andy Warhol. De waarde van de volledige verzameling wordt geschat op een bedrag tussen de 27.000 en 40.000 euro, al schatten experten in dat de uiteindelijke hamerprijs hoger zal liggen.

Kijkdagen

Samen met de collectie biedt het Brusselse veilinghuis The Romantic Agony - dat vanaf januari 2018 samen met veilinghuis Henri Godts onder de naam Arenberg Auctions zal werken - nog 1.326 andere loten aan, waaronder manuscripten, incunabels, oude boeken en originele drukken. Eén van de opmerkelijkste is ongetwijfeld een verzameling botanische boeken met onder meer een mooi exemplaar van Trew, Plantae selectae, gedrukt in Nürnberg in 1750. De 100 handgekleurde gravuren maakt van het werk één van de mooiste Duitse bloemenboeken uit de 18e eeuw.

Al deze stukken en de topcollectie van van Steenberghe zijn voor het grote publiek te bezichtigen tijdens de kijkdagen van 17 november tot en met 23 november in de Aquaductstraat 40 in Brussel.

De verzameling pop-upboeken wordt alvast geveild op 24 november vanaf 13u.

Johan Devroe

expert, Arenberg Auctions

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be