Nieuwe strategie moet omzet Groep Huyzentruyt verdubbelen tegen 2025

Projectonwikkelaar krijgt nieuwe CEO en raad van bestuur en breidt activiteiten uit naar Oost-Europa

Eén van de belangrijkste residentiële projectontwikkelaars van West-Vlaanderen - Groep Huyzentruyt - schakelt een stevige versnelling hoger. Zo wordt de 32-jarige Thomas Van Poucke de nieuwe CEO van het bedrijf. Hij treedt in de voetsporen van Philippe Huyzentruyt, die lid van de raad van bestuur blijft. Samen met het directiecomité heeft het duo een ambitieus plan opgesteld om de omzet de komende vijf jaar tot 150 miljoen euro te verdubbelen. Het uitbouwen van een Pools zusterbedrijf - dat dit jaar alleen al een 600-tal appartementen in ontwikkeling heeft - is één van de belangrijke pijlers om dat doel te halen.

Thomas Van Poucke, voormalig Directeur Sales en Marketing, volgt Philippe Huyzentruyt op als nieuwe CEO van Groep Huyzentruyt. Van Poucke, een jonge dertiger, groeide onder de vleugels van Philippe Huyzentruyt in enkele jaren tijd uit tot één van de drijvende krachten binnen het bekende West-Vlaamse familiebedrijf. Een ambitieus toekomstplan, uitgewerkt samen met Philippe Huyzentruyt, overtuigde die laatste enkele maanden geleden om nu de fakkel in volle vertrouwen door te geven.

“We willen sneller gaan. Daarom zijn er een aantal stappen gezet om een strategie op lange termijn uit te werken en sterke ambities te stellen tegen 2025. We kiezen bewust om dat niet met een ‘duo CEO’ te doen. Ik trek voortaan de strategie, Philippe is het gezicht van ons bedrijf en zet voortaan zijn opgedane kennis, zijn charisma en zijn netwerk meer naar buiten toe in. Door zijn onmetelijke ervaring kan hij deuren openen die anderen niet open krijgen. Hij zal zich niet meer met de dagelijkse operationele leiding bezighouden.”

Thomas Van Poucke, CEO van Groep Huyzentruyt

Naast een nieuwe CEO krijgt Groep Huyzentruyt ook een nieuwe raad van bestuur. En die is niet van de minste. Naast Philippe Huyzentruyt wordt ook Luc Missinne, directeur van Unizo, één van de drie externe en onafhankelijke bestuurders. Missinne wordt tevens voorzitter. De overige twee onafhankelijke leden worden Peter De Prins, Professor of Management Practice aan Vlerick Business School en Stefaan Gielens, CEO van Aedifica.

“Naast de raad van bestuur heeft Groep Huyzentruyt ook een bijzonder jong directiecomité. Ik ben 57 en voel me nog erg fris, maar wil de ambities van het jonge directiecomité ook op lange termijn ondersteunen. Dat garandeert de uitvoering van de langetermijnstrategie. Ik zal voortaan investeerders naar voren brengen, advies verstrekken, presentaties en gastcolleges geven. Tout court: er zijn én vertrouwen uitstralen.”

Philippe Huyzentruyt, gedelegeerd bestuurder Groep Huyzentruyt

Duurzaam toekomstproject

Groep Huyzentruyt legt de focus op eigen projectontwikkeling, waarbij ze zich concentreren op betaalbaar compact wonen. Dat is nodig door onder andere de wijzigende samenleving en kleinere gezinnen. De groep maakt zich sterk dat het zo efficiënter kan werken, beter communiceren en maximaal inzetten op klantentevredenheid. Daarnaast bracht Groep Huyzentruyt zijn interne processen in kaart en richtte maar liefst 25 werkgroepen op die het bedrijf op vlak van digitalisering een streepje voor moet geven. Dé grote uitdaging wordt voor Van Poucke om de bedrijfsomzet te verdubbelen naar 150 miljoen euro tegen 2025. Nieuwe geplande projecten in Polen zijn belangrijke pijlers om dit plan te verwezenlijken.

“We kiezen voor een duurzame omzetgroei. Het is niet onze ambitie om de omzet te verdubbelen om dezelfde winst te houden. België is een zeer mature markt, maar volgens ons is er nog potentieel om  naar 110 miljoen omzet te groeien. De verdubbeling in België alleen verwezenlijken, is niet mogelijk.  Daarom zijn we nu ook actief in Polen, waar we tegen 2025 een omzet van minstens veertig miljoen euro willen realiseren.  Door eerst onze Poolse poot te laten groeien, hopen we ook de poort naar de rest van Oost-Europa te openen.”

Thomas Van Poucke, CEO van Groep Huyzentruyt

Groep Huyzentruyt heeft sinds een drietal jaar een dochterbedrijf in Polen. Aanvankelijk tastten eigen mensen er de markt af om een onderbouwde studie te maken over de residentiële markt. In Warschau alleen al is er een tekort van 340.000 woongelegenheden. Nu is het de bedoeling om de lokale organisatie te gaan uitbouwen. Die houdt zich momenteel bezig met meerdere ontwikkelingen. Van één project, een stuk grond van 10.000 vierkante meter verkoopbare oppervlakte, gaat de eerste spade in de zomer 2020 in de grond in Bielany, een sterk bloeiend departement in Warschau. Er komen zo’n 150 appartementen en een commercieel gelijkvloers. Een tweede project zit ook in de pijplijn, maar is iets kleinschaliger, betreft 14 appartementen in een zeer residentiële omgeving en dus in een iets duurder marktsegment.

“Onze Poolse tak  wordt gevoed met onze kennis en ervaring. Nu is het aantal werknemers nog beperkt, maar ook daar zijn we ambitieus in 2020. We hebben net een country manager aangesteld om de uitbouw verder te organiseren. De organisatie zal hierdoor de komende maanden gestaag uitgebouwd worden. Polen zit al een aantal jaren bij de beste leerlingen van het Europese peloton inzake economische groei. De vastgoedontwikkeling volgt. Er is een gigantische nood aan residentiële units. Enerzijds omwille van een historisch tekort, anderzijds omwille van de boomende arbeidsmarkt.”

Philippe Huyzentruyt, gedelegeerd bestuurder Groep Huyzentruyt

Ambassadeurs

Binnen de nieuwe strategie is één van de andere uitdagingen de medewerkers tevreden houden. Groep Huyzentruyt wil graag het erkend label ‘Great Place To Work’ behalen en focust daarom nog meer op het honderdtal bedienden en de 30 arbeiders. Enkele nieuwe initiatieven in een nieuw gebouw - zoals een belevingsruimte - met o.a. een fitness moeten ervoor zorgen dat ze zich nog meer kunnen ontplooien in een aangename werksfeer.

“We willen onze medewerkers nog meer aandacht geven. Ze zullen dan net ietsje meer doen voor onze klanten. Die willen we inzetten als ambassadeurs van onze firma. In een volledig nieuwe toonzaal kunnen onze klanten genieten van een ware beleving. Zodat ze ons als dé referentie zien.”

Philippe Huyzentruyt, gedelegeerd bestuurder Groep Huyzentruyt

Thomas Van Poucke

CEO, Groep Huyzentruyt

Saskia Castelyns

Communicatie, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be