Groen luxetoerisme doet Wallonië boomen bij Vlamingen

Ex-topman Center Parcs haalt jaarlijks 120.000 Vlamingen ​ naar nieuw vakantieproject in Wallonië

  • Toeristisch Wallonië boomt opnieuw bij de Vlamingen. Reden: het groene luxetoerisme. De Vlaming gaat er meer en meer op vakantie om van het avontuurlijke buitenleven te genieten in combinatie met een luxeverblijf.
  • De cijfers spreken boekdelen: de toeristische vakantieverblijven bij onze zuiderburen liepen eind vorig jaar voor 43 procent vol met Vlamingen, oftewel vier procent meer dan vorige winter.
  • James Mennekens, de ex-topman van Center Parcs, belooft nog meer Vlamingen naar Wallonië te halen: 120.000 per jaar om precies te zijn.

                                                                      ***

Wallonië scoort tegenwoordig erg goed bij de Vlamingen die er even tussenuit willen. De toeristische logies noteerden de voorbije winterweken zo een bezettingsgraad van 43 procent Vlamingen, wat 4 procent meer is dan vorige winter. In de zomer van 2015 werd al een gelijkaardige tendens vastgesteld. Zo zaten alle toeristische logies gemiddeld voor 67 procent vol, wat 3,3 procent meer is dan in de zomer van 2014. En ook dat was voor een groot stuk te danken aan de Vlamingen, die goed waren voor 29 procent van de vakantiegangers tijdens de zomer in Wallonië. 

Nog meer Vlamingen 

Het is de investeringsgroep Peronnes Invest die de aantrekkingskracht van de Vlaming  op Wallonië onderzocht en zich daarvoor o.a. baseerde op de zomer- en winterrapporten van het Waals Observatorium voor Toerisme. Opmerkelijke conclusie is alvast dat het aantal Vlaamse toeristen in Wallonië er de komende jaren niet op zal verminderen. Meer nog: verwacht wordt dat de Vlaming er niet alleen nog meer op vakantie zal gaan, maar ook zal durven investeren in de aankoop van een Waals buitenverblijf. 

James Mennekens, de voormalige CEO van Center Parcs en vandaag de sterkhouder bij investeringsgroep Peronnes Invest, rekent zo op minstens 120.000 Vlamingen die vanaf 2017 bijkomend de taalgrens zullen oversteken. Daarvoor heeft hij samen met de investeringsgroep Peronnes Invest 37 miljoen euro verzameld voor de bouw van het grootste eco-resorts in ons land, Your Nature. 

Het project is gelegen op het domein ‘Bois de Péronnes’ in Henegouwen en verspreid over 280 hectare meren en bossen in een beschermd natuurgebied. Bovendien zullen op het domein meer dan 20 - soms vrij exclusieve - sportactiviteiten worden aangeboden, van ballonvaren over zweefvliegen tot kajakken, boomklimmen of paardrijden. Bedoeling is dat Your Nature in de zomer van 2017 de deuren opent.         

Nieuwe trend 

Het succes van Wallonië komt er niet toevallig. Onze zuiderburen profiteren vooral van een nieuw soort toerisme: het groene luxetoerisme. De Vlaming wil genieten van de wijds uitgestrekte natuur die in Wallonië - en bij uitstek in de Ardennen - te vinden is, maar niet zonder de nabijheid van een luxueus vakantieadres. Volgens James Mennekens, zelf een Vlaming, is het alvast geen toeval dat zowel de hotels (+1%) als de B&B’s en andere streekgebonden logies (+4%) de voorbije winterweken boomden, terwijl de bezettingsgraad in de vakantieparken een diepe duik maakten (-11%). 

“De Vlaming wil niet meer terechtkomen in het interieur uit grootmoeders tijd om vervolgens geconfronteerd te worden met een slechte matras. De Vlaming wil kwaliteit, een stukje groene authenticiteit, en belevenis. Dat blijkt ook uit onderzoek: ruim de helft van alle Vlaamse toeristen in Wallonië wil er in de eerste plaats kunnen wandelen, fietsen en luxueus relaxen. Zolang Wallonië dat kan aanbieden, zal het alleen maar meer Vlaamse toeristen aantrekken.”  

James Mennekens, voorzitter Your Nature en voormalig CEO Center Parcs  

Waals buitenverblijf 

Even opvallend is het feit dat de Vlaming niet enkel massaal bij onze zuiderburen op vakantie gaat, maar ook meer en meer investeert in een Waals buitenverblijf.

“We zien vandaag al dat de interesse van Vlaamse investeerders toeneemt. De enige voorwaarde is dat we inspelen op datgene wat de Vlaming wil. Hij zal bij ons nooit de Spaanse zon vinden, net zomin als een buitenverblijf in Wallonië de typische Zuid-Franse sfeer kan imiteren. Maar we kunnen de Vlaming wel het scherpe contrast aanbieden waar hij tegenwoordig echt naar op zoek is: de gegeerde combinatie van het avontuurlijke buitenleven en het grote luxecomfort. En dat op rijafstand van Vlaanderen.” 

James Mennekens 

In het toekomstige eco-resort Your Nature worden 193 vakantiewoningen te koop aangeboden. Een buitenverblijf kopen in het domein - dat nu al de nieuwe Ardennen wordt genoemd - kan belastingvrij en bij verhuring  met een gegarandeerd nettorendement van 5 procent per jaar. Eigenaars hebben bovendien het recht om vier weken per jaar zelf te genieten van een verblijf in het domein.

Ter info: speciaal voor Vlamingen die het eco-resort een eerste keer willen bezoeken en overwegen in het groene luxetoerisme te investeren, opent Your Nature een eerste keer de deuren in het weekend van 12 en 13 maart (van 10 tot 18 uur). Meer info vind je op www.yournature.be.  

James Mennekens

Your Nature

Dajo Hermans

Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be