Groen licht voor Kortrijkse studententoren ‘The Sky’

Campus Hogeschool VIVES krijgt er in één keer 192 studentenkamers bij

Op de campus van Hogeschool VIVES in Kortrijk verrijst binnenkort een 53 meter hoge woontoren met 192 studentenkoten, een klein auditorium, een studeerruimte en een coworkingspace. De bouwvergunning voor het ambitieuze project 'The Sky’ is goedgekeurd. Dat hebben Stad Kortrijk en projectontwikkelaar ION vanochtend bekend gemaakt tijdens een persmoment op de site. Dé eyecatcher van het gebouw wordt alvast het grote dakterras met een panoramisch zicht over de stad. Bovendien krijgt de campus er meteen ook een nieuw stuk park bij, goed voor 3.439 vierkante meter groen. 

De inhaalbeweging in de bouw van studentenkoten in de Guldensporenstad draait op volle toeren: sinds er in oktober 2020 beslist werd om nieuwe studentenkamers weer toe te laten, zijn er inmiddels plannen gemaakt voor zo’n 1.300 nieuwe koten. Zo’n 15 procent daarvan – of 192 kamers – komen terecht in de nieuwe woontoren op de Kortrijkse campus van Hogeschool VIVES. 

De studententoren telt 16 verdiepingen – waarvan 12 met kamers en telkens een gemeenschappelijke keuken – en krijgt ook een klein auditorium met zicht op het park. Verder komt er nog een polyvalente ruimte die dienst zal doen als een studeerruimte of bibliotheek, een coworkingspace, een rooftop met terras en een fietsenstalling met plaats voor 600 fietsen. Parking op de campus wordt geweerd voor de veiligheid van de fietsers en de voetgangers. Maar door een samenwerking met Kortrijk Xpo kunnen studenten door de week hun auto daar gratis parkeren.  

“Dit niet zomaar een toren, dit is stadsontwikkeling. Met ‘The Sky’ creëren we niet alleen 192 kwalitatieve studentenkamers, maar geven we ook verder vorm aan Hoog Kortrijk en het One Campusmodel. Het masterplan voorziet dat de site van Hogeschool VIVES verbonden wordt met die van Kulak en Syntra, zodat het als het ware één grote campus wordt. Precies daarom wordt er naast deze woontoren meteen al een nieuw stuk park van 3.439 vierkante meter aangelegd. En dat op een locatie die momenteel gebruikt wordt als parking. We zorgen dus voor maximale vergroening van het toegangspark en zorgen zo voor vermindering van de bestaande verharding.”

Wout Maddens, Schepen van Bouwen, Wonen en Stadsvernieuwing Kortrijk 

Om die verbinding tussen de scholencampussen te maken, zijn er een aantal mobiliteitsingrepen nodig. Zo wordt gezorgd voor veilige oversteekplaatsen ter hoogte van de Doorniksesteenweg en de Etienne Sabbelaan. Daarnaast komt er ook een belangrijke fietsas die doorheen de verschillende campussen loopt.  

Dakterras met panoramisch zicht 

Projectontwikkelaar ION heeft de naam van de nieuwe studententoren – ‘The Sky’ – niet toevallig gekozen: met zijn 53 meter wordt het één van de hoogste gebouwen van Kortrijk. En boven op het gebouw voorziet de ontwikkelaar een rooftop met groot dakterras, waar de studenten kunnen genieten van een 180°-zicht op de skyline van de stad. 

Het project wordt bovendien een toonbeeld van duurzaamheid, wat het onder andere te danken heeft aan zogeheten 'betonkernactivering': een bouwtechniek waarbij er leidingen binnenin het beton worden gelegd, zodat het beton zelf kan worden opgewarmd of afgekoeld. 

“Enerzijds voorzien we zowel warmtepompen als een warmtekrachtkoppeling, zodat er veel minder gas zal worden gebruikt. En anderzijds gaan we verwarmen – of in de zomer afkoelen – via betonkernactivering. Daarvoor leggen we tijdens het gieten van het beton meteen al leidingen door de hele betonstructuur van het gebouw. Via die leidingen kunnen we dan op strategische momenten afkoelen of opwarmen op een heel energie-efficiënte manier. En zo doet het beton zelf eigenlijk dienst als buffer tegen te hoge of te lage buitentemperaturen.”

Kristof Vanfleteren, CEO van ION 

Nood aan studentenkamers 

De tijdelijke opheffing van het moratorium in 2020 is een goede zaak. De laatste vijf jaar is het aantal studenten in Kortrijk met 5.000 gestegen naar maar liefst 16.000 studenten. Wat van Kortrijk vandaag een bruisende studentenstad maakt. Sinds de opheffing werden er tot op vandaag maar liefst 869 studentenkamers vergund. Goed voor een 20-tal projecten. Daarnaast zijn er nog zo’n 106 studentenkamers in aanvraag.  

Met dit project wordt dan ook ingegaan op de toenemende vraag van studenten. Zij verkiezen vaak om dicht bij de campus op kot te gaan, klinkt het bij Hogeschool VIVES. ION gaat alvast op zoek naar private investeerders voor de studentenkamers. Hogeschool VIVES staat op zijn beurt in voor de uitbating van de koten, waarbij hun eigen studenten voorrang krijgen, wat niet abnormaal is gezien de locatie. 

“Wij zijn alvast enorm tevreden dat er duidelijk werk wordt gemaakt van extra studentenhuisvesting in Kortrijk. Want de vraag is enorm groot, terwijl er zeven jaar lang geen aanbod bij kon komen. Daar komt nu gelukkig aan sneltempo verandering in. Bovendien is er gekozen voor een duurzaam project, mét ontharding en duidelijke vergroening. Een absolute troef. Want als hogeschool willen we actief meebouwen aan de toekomst. Zowel in woord áls in daad. Dit project is dan ook meteen het begin van het toekomstige masterplan van onze hogeschool.”

Joris Hindryckx, Algemeen directeur van Hogeschool VIVES

De bouwwerken van ‘The Sky’ starten begin volgend jaar, zodat de eerste studenten er nog voor 2025 hun intrek kunnen nemen. 

--------------------------------

Over ION: 

ION is een snelgroeiende projectontwikkelaar en investeerder uit Waregem die in 2011 werd opgericht door Davy Demuynck, Kristof Vanfleteren en Paul Thiers. Zijn ontwikkelingsportefeuille van circa 1,8 miljard euro bevat meer dan 72 vastgoedprojecten, verspreid over heel België. Hedendaagse architectuur, superieure duurzaamheid en innovatie staan centraal bij elk project. 

ION ontwikkelt residentiële, kantoor-, retail- en stedelijke multifunctionele projecten met een grote toegevoegde waarde, die de steden van morgen mee vormen. Zijn dynamisch team van meer dan honderd medewerkers beschikt over de nodige commerciële, technische, financiële en juridische kennis voor de verschillende residentiële en commerciële vastgoedprojecten. ION kan dus voldoen aan de hoogste normen van vandaag, rekening houdend met de verwachtingen van alle betrokkenen. 

In oktober 2018 heeft ION in het centrum van Brussel een kantoor geopend om actief aanwezig te zijn op de voornaamste vastgoedmarkt van België. Sindsdien heeft ION ook kantoren geopend in Antwerpen, Wallonië en Luxemburg. 

Ontdek meer informatie over de lopende projecten op http://www.ion.be 

Over Hogeschool VIVES: 

Hogeschool VIVES telt ruim 1 250 personeelsleden en 17 000 studenten in de basisopleidingen in zes studiegebieden: biotechniek, gezondheidszorg, handelswetenschappen en bedrijfskunde, industriële wetenschappen en technologie, onderwijs en sociaal-agogisch werk. VIVES beschikt over campussen in vijf steden in West-Vlaanderen: Brugge, Kortrijk, Oostende, Roeselare en Torhout. Meer info: www.vives.be.  

 

 

Wout Maddens

Schepen van Bouwen, Wonen en Stadsvernieuwing, Stad Kortrijk

Lieven Vandebuerie

Directeur Infrastructuur en Facilities, Hogeschool VIVES

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be