Graafwerken nieuwe woonbuurt ‘Brouwmeester’ gestart in Werchter

Verkoop appartementen op voormalige site van legendarische brouwerij Jack-Op loopt vlot

De loodsen van de legendarische Brouwerij Jack-Op in Werchter, waar bijna 100 jaar het beroemde studentenbier werd gebrouwen, krijgen stilaan een tweede leven. De graafwerken voor de nieuwe woonbuurt ‘Brouwmeester’ zijn gestart en de verkoop van de 46 appartementen, het handelspand en twee woningen loopt als een trein. “De hoge woningprijzen in Leuven duwen jong en oud duidelijk naar betaalbare nieuwbouwprojecten buiten de stad”, zegt Jan Knippenberg van projectontwikkelaar Ciril. In het voorjaar van 2024 nemen de eerste bewoners hun intrek.

Sinds het bouwverlof heeft aannemer Houben een versnelling hoger geschakeld op de site van de voormalige brouwerij Jack-Op. Deze maand wordt onder meer een metersdiepe bouwput gegraven en zullen vrachtwagens af en aan rijden om grond af te voeren. Als alles volgens plan verloopt, zal Houben eind september de vloerplaat voor de ondergrondse parking storten, zodat na Kerstmis de gebouwen ‘Mout’ en ‘Gerst’ stilaan uit de grond zullen verrijzen.

“Op de verkeersluwe site komen 46 duurzame appartementen en twee woningen. Die zijn allemaal voorzien van warmtepompen, vloerverwarming, thermisch isolerende beglazing en een hoogwaardig ventilatiesysteem waardoor ze bijna-energieneutraal zijn (BEN) zijn. Sommige appartementen kunnen aangepast worden aan de noden van rolstoelgebruikers. Daarnaast vind je in ‘Brouwmeester’ ook nog een handelsruimte, geschikt voor een lokale zaak, vrij beroep of buurtwinkel, een ondergrondse parking en een grote binnentuin terug. Die is maar liefst 1.640 vierkante meter groot en bestemd voor de bewoners.”

Siska Beghin, Projectmanager bij Ciril

Grote interesse

In juni vorig jaar startte de verkoop van de 23 appartementen van het grootste gebouw ‘Mout’. De interesse was erg groot, want in een jaar tijd waren alle units verkocht. De nieuwe bewoners kunnen in het voorjaar van 2024 hun intrek nemen in ‘Mout’. Sinds begin augustus kunnen geïnteresseerden ook intekenen op de 18 appartementen van ‘Gerst’. Ook hier is al bijna de helft verkocht. In 2023 komt ‘Hop’ op de markt.

"Vooral de duplexappartement zijn zeer gegeerd. Dit project met betaalbare woningen, is erg in trek. Woningen in Leuven zijn zo goed als onbetaalbaar geworden. Mensen trekken daarom sneller naar gemeenten in de buurt, zoals Werchter. Dat is trouwens de ideale uitvalsbasis voor wie wil genieten van de rust en groen, maar tegelijkertijd ook snel in grootsteden wil zijn. Het dorpscentrum met z’n winkels en cafeetjes is gezellig en wie van muziek houdt kan jaarlijks zijn hart ophalen op Rock Werchter.”

Jan Knippenberg, projectontwikkelaar bij Ciril

Unieke structuur van 'Gerst'

Het gebouw ‘Gerst’ heeft een unieke structuur. Het ontwerp verwijst naar de vroegere gebouwen door de typerende dakstructuur en het gebruik van de rode gevelsteen. In het midden bevinden zich een grotere en twee kleinere patio’s – minibinnentuinen – en verbindt een passerelle de 18 appartementen daarrond. Bewoners op de verdiepingen kunnen een buitenlift gebruiken. Op die manier heeft ieder appartement een eigen voordeur. De projectontwikkelaar heeft er ook voor gezorgd dat iedere bewoner in zijn of haar woning kan genieten van maximaal zonlicht.

Water voor de buurt

Tijdens de graafwerken wordt het grondwater opgepompt. Om de droogteproblematiek zo veel mogelijk een antwoord te bieden wordt het opgepompte water niet in het riool, maar via 180 meter aan buizen in de Dijle geloosd, zodat het de kans krijgt om opnieuw de grond in te dringen. Er zal ook een kraantje voorzien worden opdat de buurt eveneens water kan aftappen. Dat water is voor alle duidelijkheid niet drinkbaar. Buurtbewoners kunnen het alleen gebruiken om hun gazon of de planten te besproeien.

Rijke geschiedenis

De namen verwijzen naar de rijke geschiedenis van brouwerij Jack-Op. Die werd in 1869 opgericht door de Werchterse familie Van Roost, en droeg ook oorspronkelijk hun naam. Rond 1894 veranderde die in Brouwerij “De Palmboom” en vanaf 1934 werd het eenvoudigweg “Jack-Op”. ​ Dat bier werd enorm geliefd onder de studenten. Onder meer omdat de familie hen regelmatig uitnodigde voor een bedrijfsbezoek en hen dan ook uitgebreid trakteerde, zo luidt de overlevering. Eens de studenten hun diploma op zak hadden, keerden ze terug naar hun dorp of stad en gingen ze actief op zoek naar hun favoriete gerstenat. Zo raakte Jack-Op uiteindelijk bekend over het ganse land en werd het een tijdlang zelfs een van de populairste bieren.

Nadat de productie in Werchter in 1965 stopte, sloot de brouwerij in 1970 definitief de deuren. Het ‘studentenbier’ werd nog een tijdlang in andere brouwerijen gebrouwen, tot die er in 2007 ook mee stopten. Sinds mei 2010 wordt het streekbier nog in een beperkte productie verspreid bij handelaars in de regio rond Werchter. De rijke geschiedenis van Jack-Op zal voortleven in ‘Brouwmeester’ dankzij de namen van de gebouwen, de structuur van ‘Gerst’ en de voorgevel van de brouwerij die opgebouwd zal worden in de oorspronkelijke staat

Meer info over de appartementen is terug te vinden op https://www.brouwmeesterwerchter.be/.

 

Thomas Bijnens

Marketing Directeur, Ciril

Isabel Lauwers

Junior PR Consultant, Bereal

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be