‘Google Maps van de 17e eeuw’ onder de hamer in Brussels veilinghuis

Atlas Maior wordt beschouwd als “mooiste atlas ooit” ​ en staat op lijst UNESCO-werelderfgoed

Een uitzonderlijk goed bewaarde eerste uitgave van de ‘Atlas Maior’ van de Nederlandse cartograaf Blaeu - ooit het duurste boek van de 17e eeuw - is opgedoken in het Brusselse veilinghuis Arenberg Auctions. En dat is op z’n minst opmerkelijk te noemen, want dit monument staat zelfs op de lijst van UNESCO-werelderfgoed. Het 11-delige werk staat bekend als ‘de Google Maps van de 17e eeuw’, omwille van de uiterst gedetailleerde beschrijvingen van alle landen ter wereld. Het originele exemplaar - waarvan wereldwijd amper twaalf exemplaren bekend zijn in openbare collecties - wordt geschat op een bedrag tussen 250.000 en 350.000 euro.

De Atlas Maior is ontegensprekelijk een werk dat wereldwijd tot de verbeelding spreekt. In de boekenwereld staat het bekend als ‘de grootste en mooiste atlas ooit gepubliceerd’. Het werk werd tussen 1662 en 1665 in elf delen uitgegeven, bevat maar liefst 592 kaarten - allen met de hand ingekleurd - en telt ruim 3.000 pagina’s tekst met beschrijvingen van continenten, streken, landen en regio’s. De atlas is van de hand van Joan Blaeu (1598-1673), één van de beroemdste cartografen en uitgevers die de wereld gekend heeft.  

“Dit was de allereerste atlas ooit die uit zoveel gedetailleerde kaarten bestond. In de 17e eeuw gold dit al als een monumentaal werk, vandaag is het dat nog meer. Dat we vandaag zo’n exemplaar in huis hebben - en dan nog in perfect bewaarde staat - mag hoogst uitzonderlijk genoemd worden.”

Henri Godts, expert veilinghuis Arenberg Auctions

UNESCO-werelderfgoed

Het exemplaar dat eind volgende week onder de hamer gaat in het Brusselse veilinghuis Arenberg Auctions, is een uitzonderlijke eerste uitgave. Het gaat om een origineel stuk uit 1662, waarvan de boekbanden met goud bestempeld zijn.

Het werk was met een koopprijs van zo’n 450 gulden toen het duurste boek uit de 17e eeuw. Ter vergelijking: de bouw van een gemiddeld koopvaardijschip kostte in die tijd zo’n 100.000 gulden. Volgens experten is de atlas vandaag tussen 250.000 en 350.000 euro waard.

“Deze uitgave is in de voorbije decennia slechts één keer uitzonderlijk op de markt geweest en waarschijnlijk is dit exemplaar één van de weinige in privé-bezit. Wereldwijd zijn er zelfs maar twaalf exemplaren van bekend in musea en instellingen. Dat alleen al maakt dit werk historisch.”

Henri Godts, expert veilinghuis Arenberg Auctions

Opmerkelijk: het monumentale werk dat in het Brusselse veilinghuis onder de hamer gaat, staat op de lijst van UNESCO-werelderfgoed. Het kwam recent bij Arenberg Auctions terecht, via een privé-verzamelaar die anoniem wenst te blijven.

Miniatuurboekjes van 1,5 tot 7,6 cm

Naast de uitzonderlijke wereldatlas van Blaeu - zonder twijfel hét pronkstuk van de veiling - veilt Arenberg Auctions nog 1.409 andere loten op 25 en 26 mei. Opmerkelijk daarbij zijn onder meer 300 miniatuurboekjes (verdeeld over 160 loten) uit de 17e, 18e, 19e en 20e eeuw. De boekjes zijn gemiddeld amper 3 tot 6 centimeter groot - het kleinste zelfs maar 1,5 cm - en bedrukt met onder andere bijbelteksten. Het oudste exemplaar is bijna 400 jaar oud. Eén exemplaar bevat een tekst van Galileo Galilei - amper 1,5 cm groot - en staat bekend als "één van de meest beroemde en mooiste miniatuurboekjes ter wereld”. Geschatte prijs: 2.500 euro. In totaal zou de hele collectie meer dan 50.000 euro kunnen opbrengen.

“De miniatuurboekjes waren destijds een soort gadget voor de burgerij en de adel. Het waren stuk voor stuk hebbedingetjes, die als echte pronkstukjes gezien werden.”

Henri Godts, expert veilinghuis Arenberg Auctions

Deze en andere topstukken zijn te bezichtigen tijdens een tentoonstelling van 18 mei tot en met 24 mei in veilinghuis Arenberg Auctions, Wolstraat 19/2 in Brussel.

Henri Godts

Expert veilinghuis, Arenberg Auctions

Johan Devroe

Expert veilinghuis, Arenberg Auctions

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be