‘Google Maps van de 17e eeuw’ geveild voor 600.000 euro

De uitzonderlijk goed bewaarde eerste uitgave van de ‘Atlas Maior’ van de Nederlandse cartograaf Blaeu - ooit het duurste boek van de 17e eeuw - is gisteren voor een recordbedrag van 600.000 euro onder de hamer gegaan in het Brusselse veilinghuis Arenberg Auctions. Het 11-delige werk dat bekend staat als ‘de Google Maps van de 17e eeuw’, was aanvankelijk geschat op een bedrag tussen de 250.000 en 350.000 euro, maar ging naar een belangrijke privé-verzamelaar uit ons land.

De veiling van de “Google Maps van de 17e eeuw” kon de voorbije dagen op heel wat nationale en internationale belangstelling rekenen. Het boek dat zo genoemd wordt omwille van de uiterst gedetailleerde beschrijvingen van alle landen wereldwijd, was recent opgedoken in het Brusselse veilinghuis Arenberg Auctions. De interesse bij de veiling gisteren was dan ook groot.

Het werk werd in 1662 in elf delen uitgegeven, bevat maar liefst 592 kaarten - allen met de hand ingekleurd - en telt ruim 3.000 pagina’s tekst met beschrijvingen van continenten, streken, landen en regio’s. Het exemplaar dat nu onder de hamer is gegaan, is een uitzonderlijke eerste uitgave, een origineel stuk, waarvan de boekbanden met goud bestempeld zijn.

De atlas was aanvankelijk geschat op een bedrag tussen de 250.000 en 350.000 euro maar ging naar een Belgische privé-verzamelaar voor een bedrag van 600.000 euro, kosten inbegrepen.

Originele pentekeningen van Richard Van Orley

Naast de uitzonderlijke wereldatlas van cartograaf Blaeu veilde Arenberg Auctions nog 1.409 andere loten tijdens haar eerste veiling van het jaar. Opmerkelijk daarbij waren onder meer 86 originele pentekeningen van Richard Van Orley (1663-1732) een groot bedrag opgebracht. Van Orley was een telg uit een beroemd Brussels kunstenaarsgeslacht en één van de belangrijkste schilders, tekenaars en etsers uit ons land in de 17e eeuw. De originele pentekeningen konden de voorbije decennia opmerkelijk genoeg nog maar nauwelijks door het grote publiek bewonderd worden. De marktwaarde werd geschat op 45.000 tot 60.000 euro, maar ging voor maar liefst 108.750 euro, inclusief kosten, naar een Belgische openbare instelling.

Tot slot ging ook een 15e eeuws getijdenboek met 55 originele miniaturen en rijkelijk gedecoreerde bladranden - dat aanvankelijk geschat was op een bedrag tussen 40.000 en 50.000 euro - voor 137.500 euro naar een Franse verzamelaar.

Henri Godts

Expert veilinghuis, Arenberg Auctions

Johan Devroe

Expert veilinghuis, Arenberg Auctions

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be