Goedkoper leven lokt Belgen massaal naar Spanje

Meer dan 1600 Belgen kochten dit jaar al huis in Spanje (en het zijn niet langer enkel gepensioneerden)

Het leven is in Spanje ruim 20 procent goedkoper dan in België, en vooral dat blijft ervoor zorgen dat Belgen en masse naar de Spaanse Costa’s trekken. Dat zegt Azull, de Belgische marktleider in Spaans vastgoed. In het eerste half jaar van 2019 kochten alles samen 1607 Belgen een Spaans huis of appartement, terwijl het in heel 2009 - amper tien jaar geleden - nog slechts om 620 transacties ging. En opvallend: Belgen die een casa kopen, zijn alsmaar jonger. Meer dan de helft van de Belgen die in Spanje kopen zijn vandaag tussen 50 en 65 jaar.

De laatste jaren trokken onze landgenoten massaal naar Spanje. Daar zat de lage rente op leningen zeker voor iets tussen, net zoals het feit dat er heel wat koopjes te doen vielen op de Spaanse huizenmarkt. Die grote piek lijkt nu echter voorbij. In het tweede kwartaal van dit jaar kochten 950 Belgen een huis in Spanje. Dat is vijf procent meer dan in het eerste kwartaal, maar als deze trend zich doorzet, gaat het voorlopig op jaarbasis toch om twaalf procent minder kopers dan in 2018. Dat stelt Belgisch marktleider in Spaans vastgoed, Azull, vast bij het inkijken van de nieuwe statistieken van de Spaanse registratiekantoren. 

Al blijft het cijfer nog altijd gigantisch. In de eerste jaarhelft van 2019 kochten alles samen 1607 Belgen een Spaans huis of appartement, terwijl het in heel 2009 - amper tien jaar geleden - nog slechts om 620 transacties ging. Experten verwachten bovendien dat ook de prijzen voor nieuwbouw opnieuw zullen zakken.

“Een paar jaar geleden waren heel veel Belgen aangenaam verrast wat ze voor hun geld konden krijgen, maar intussen zijn de prijzen van Spaans vastgoed weer gestegen. Hoewel we nu weer zien dat op sommige locaties, voor nieuwbouw, de prijzen dit jaar weer zakken. Vraag is of die prijsdalingen ook nog zullen doorzetten volgend jaar. Waarom prijsdalingen? Omdat er weer teveel gebouwd is. En Belgen zijn meer geïnteresseerd in nieuwbouw dan andere nationaliteiten.”

Marleen De Vijt, CEO Azull

Twintig procent goedkoper

Opvallend: dat Belgen nog altijd graag naar Spanje trekken, heeft te maken met de zon, maar wat vooral aan de basis ligt is het feit dat het leven er een pak goedkoper is. Een analyse van Azull, op basis van cijfers van Eurostat, maakt alvast duidelijk dat de prijzen van levensmiddelen er al snel twintig procent goedkoper zijn dan in België. 

Waar België voor eten zoals brood, vlees, vis en zuivelproducten telkens ver boven de gemiddelde Europese prijzen zitten, blijft Spanje nog altijd zo goed als voor alles ver onder het gemiddelde. Vooral bij vlees is het prijsverschil immens. Zo kost een lekkere biefstuk in Spanje dertig procent minder dan bij ons. Bier en wijn zijn dan weer zestien procent goedkoper. Ook een stapje in de wereld zetten spaart je portemonnee. Wie bij ons 100 euro uitgeeft aan een restaurantbezoek, betaalt in Spanje maar 71 euro in een vergelijkbare zaak. Een bioscoopticket in een Spaanse Kinepolis-zaal is dan weer 4,20 euro goedkoper dan in België. Wil je de tank volgooien, dan kost het je ook een stuk minder dan in België. Voor benzine zit er slechts een licht verschil van 8 cent per liter, maar voor diesel loopt dat op tot 23 cent per liter. 

“Het leven in Spanje is soms meer dan een vijfde goedkoper. Voor veel Belgen is dat een enorm verschil. En dan hangt het ook nog af van waar je in Spanje gaat wonen, want in een klein dorpje betaal je nog minder dan in de steden. Belgen die in Spanje wonen, of er een paar weken of maanden per jaar verblijven, krijgen dus letterlijk meer waar voor minder geld. De Spanjaarden zelf verdienen gemiddeld natuurlijk minder dan Belgen, maar voor de Belgen in Spanje zijn die prijsverschillen een gigantisch voordeel.”

Marleen De Vijt, CEO Azull 

Steeds jonger

Belgen gaan graag voor het goede weer en de lagere kosten naar Spanje. En dan is er nog een nieuwe trend. Want het zijn niet enkel gepensioneerden die richting Zuiden trekken. Cijfers tonen aan dat Belgen niet langer wachten op hun pensioen om hun centen in Spaans vastgoed te steken. Meer dan de helft van de Belgen die in Spanje kopen zijn vandaag tussen 50 en 65 jaar. Of meer concreter: 21% van de kopers is tussen 55 en 60 jaar. De categorieën 50-55 jaar en 60-65 jaar scoren beiden 18 procent.

“Belgen willen niet langer wachten tot hun pensioen, omdat ze toch steeds langer moeten werken. Ze trekken graag een paar dagen naar Spanje, dat is hun uitlaatklep. En ze beseffen ook dat geld hier op de bank laten staan, toch niets opbrengt. Vroeger vertrokken mensen voor drie tot zes maanden naar Spanje. Maar de 50-plussers van tegenwoordig hoppen meer. Ze komen meermaals terug naar België en vertrekken dan weer eens voor een weekendje. Een groot verschil met Nederlanders die meer kopen om ook effectief voor lange termijn te emigreren.”

Marleen De Vijt, CEO Azull

België blijft één van de belangrijkste landen als het gaat over het aankopen van vastgoed in Spanje. Ons land staat op de zesde plaats als het aankomt op buitenlandse verkopen en is goed voor bijna 6 procent van alle buitenlandse verkopen.

-Eurostat monitort halfjaarlijks 440 voedselprijzen in 38 landen. Deze cijfers zijn van eerste helft 2019. 

 

Product

België

Spanje

Eten

109 euro

93 euro

Brood

108 euro

104 euro

Vlees

118 euro

85 euro

Vis

110 euro

89 euro

Zuivel

113 euro

96 euro

Cinemabezoek

12,15 euro

7,95 euro

Restaurantbezoek

100 euro

71 euro

Marleen De Vijt

CEO, Azull

Koen Cypers

Communicatie, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be