Gloednieuw KMO-park voor lokale ondernemers in Ranst

Oude site van voormalige steenkapperij krijgt nieuwe invulling

Gisteren werd het startschot gegeven voor de eerste steenlegging van het KMO-park La Brique aan de Oostmalsesteenweg in Ranst. De oude site van de voormalige steenkapperij Van Camp werd de voorbije maanden volledig gesaneerd waardoor nu de funderingswerken kunnen starten voor de bouw van 36 KMO-units, 6 daktuinwoningen en 6 kantoorruimtes. “Met dit project spelen we in op de vraag naar vlot bereikbare KMO-units in deze regio dichtbij verschillende verkeersassen”, klinkt het bij projectontwikkelaar Antonissen Development Group.

De ontwikkeling van het KMO-park in Ranst staat nog in zijn kinderschoenen maar is veelbelovend. De saneringswerken aan de voorzijde van de site zijn volledig klaar, het achterliggende gebied wordt nog verder gesaneerd en de funderingswerken zijn zopas van start gegaan. Een tweetal weken later start de montage van kolommen, balken en wanden. Door gebruik te maken van prefab elementen zullen de nieuwe gebouwen in snel tempo zichtbaar worden. Concreet komen er – verdeeld over 2 gebouwen - 36 KMO-units met oppervlaktes variërend tussen de 216m² en 376m², 6 daktuinwoningen van 100 m², 6 moduleerbare kantoorruimtes vanaf 177 m², 138 parkeerplaatsen inclusief de mogelijkheid om de nodige laadinfrastructuur voor elektrische wagens te voorzien én 6 overdekte fietsenstallingen voor zo’n 60 fietsen.

“We creëren met ‘La Brique’ een duurzame KMO-site met een mix van wonen en werken. De site bevindt zich nabij grote verkeersassen wat cruciaal is voor de ondernemers die zich hier vestigen. Bovendien hebben zij de mogelijkheid om via de daktuinwoningen vlak bij hun bedrijf te wonen. De bewoners van deze woningen kunnen bovendien elke dag genieten van het mooie uitzicht over de Netevallei.” Sven Potvin, CEO Antonissen Development Group

Duurzaamheid ten top

La Brique is een zogeheten brownfield project waarbij de ontwikkelaar eerst oude vervallen gebouwen afbreekt, het hele terrein met de nodige zorgvuldigheid grondig saneert om er vervolgens een nieuwe, duurzame toekomst aan te geven. De voormalige steenkapperij werd tot 2015 gedeeltelijk als stortplaats gebruikt waardoor Antonissen Development Group er – samen met partner Vanloo Projects – het volledige terrein saneert. Er werd maar liefst 15.000 ton bouwafval ontgraven en afgevoerd voor verwerking waarbij het merendeel van de materialen bovendien gerecycleerd worden. ​ ​ ​ 

“Achteraan op de site – een stuk dat rechtstreeks uitgeeft op de vallei van de Kleine Nete – wordt de oude stortplaats gesaneerd en afgegraven tot op het oorspronkelijke terreinniveau. De reeds aangelegde nieuwe meander in de Molenbeek zal dan weer zorgen dat de biodiversiteit van de waterloop wordt bevorderd. Een stuk van 9.600m² wordt herbestemd als natuurgebied en definitief teruggegeven aan de natuur. ” Johan Van Loo, Van Loo Projects

De vernieuwde site van de voormalige steenkapperij krijgt in zijn totaliteit maar liefst 9.600m² natuurgebied en 2.000m² groene zones. Er wordt 6.500 m² aan groendaken voorzien, de bestaande bomen worden maximaal behouden en er worden wadi’s - verlaagde stukken groen die overtollig regenwater bufferen – in het landschapsontwerp geïntegreerd. Het gerecupereerde regenwater wordt dan weer opgevangen en gebruikt voor toiletspoeling, wasmachines, etc. bij de toekomstige gebruikers van de kantoren en de woningen.

Gasloze site

De site is volledig gasloos door met warmtepompen te werken. Maar dat is niet alles want op vlak van duurzaamheid zal ‘La Brique’ een referentie worden voor soortgelijke projecten in de ruime regio. Er worden - op 7.500 m² van de totale dakoppervlakte - zonnepanelen voorzien. De gebouwen worden opgetrokken in prefab elementen waardoor er efficiënter kan worden gewerkt en er minder afval wordt gecreëerd en minder materiaal verloren gaat. De structuur van de daktuinwoningen wordt opgetrokken in het duurzame en lichtere CLT (massieve houtbouw) waardoor er als het ware ook CO2 wordt opgeslagen in het gebouw.

Momenteel zijn reeds 30 procent van de units verkocht. De oplevering is voorzien begin 2025. De KMO-units, kantoorruimtes en daktuinwoningen worden casco verkocht zodat de (toekomstige) kopers zelfs de kans krijgen om de units volledig naar hun eigen voorkeur in te richten. ​ De prijzen starten vanaf 149.000 EUR voor de daktuinwoningen (casco), 355.000 EUR voor de KMO-units en 259.000 EUR voor de kantoorruimtes.

Sven Potvin

CEO, Antonissen Development Group

Hannelore Schmid

Senior PR Consultant, Bepublic Group

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be