Gezondste kantoor van Europa staat in Gent

Kantorencomplex WATT The Firms verstuift gezonde bacteriën in ventilatiekanalen om luchtkwaliteit te verbeteren

Het is een Europese primeur in Gent: daar komt het eerste kantoorgebouw dat gezonde bacteriën in de ventilatiekanalen zal verstuiven om de luchtkwaliteit te verbeteren, een innovatie van het Belgische TakeAir. Onderzoek toont namelijk aan dat een betere luchtkwaliteit op kantoor het ziekteverzuim tot 10 procent kan doen verlagen en de productiviteit in even grote mate kan doen toenemen. WATT The Firms, het Gentse bedrijvencomplex van projectontwikkelaar Revive, neemt als eerste kantoorgebouw de proef op de som en mag zich zo het gezondste kantoor van Europa noemen.

Het is zo eenvoudig als het klinkt: om voor een betere luchtkwaliteit op kantoor te zorgen, worden gezonde bacteriën in de ventilatiekanalen verstoven. Het is de Oostendse innovator TakeAir die het unieke systeem ontworpen heeft en in Gent zal lanceren. Opmerkelijk is dat er enkel gebruik wordt gemaakt van natuurlijke organismen en niet van detergenten, pesticiden of andere schadelijke stoffen.

Experten zijn het erover eens: het is een revolutionaire manier om de luchtkwaliteit op de werkplek te verbeteren. En dat is meer dan noodzakelijk, zo blijkt. Want dat de buitenlucht tegenwoordig sterk vervuild is mag dan wel algemeen geweten zijn, volgens specialisten staan we nog veel te weinig stil bij het feit dat de binnenlucht eigenlijk even ongezond kan zijn. Binnenluchtvervuiling wordt vandaag zelfs gerangschikt als de 9e grootste mondiale ziektebron.

“Mensen die in de stad wonen, besteden gemiddeld meer dan 90 procent van hun tijd binnen door. Voor een groot deel is dat op het werk, en dus lopen ze zo meer risico om ziek te worden. Precies dat willen we nu aanpakken met dit nieuwe systeem.” Jo Pannecoucke, CEO TakeAir

Welzijn van de werknemers

De kwaliteit van de binnenlucht aanpakken, is niet alleen gezonder: het kan ook heel wat positieve effecten hebben op de gezondheid en productiviteit van de werknemers. Onderzoek heeft immers aangetoond dat een goede luchtkwaliteit op de werkvloer het ziekteverzuim tot 10 procent kan doen dalen én de productiviteit met evenveel procent kan verhogen.

“Wij hebben een systeem ontwerpen om de positieve effecten van gezonde, zuivere lucht - die je bijvoorbeeld in een bos vindt - naar binnen te brengen. Dat dit dan ook het ziekteverzuim en de productiviteit ten goede komt, is alleen maar een surplus.” Jo Pannecoucke, CEO TakeAir

Airgency

WATT The Firms, het Gentse bedrijvencomplex van projectontwikkelaar Revive, wordt vandaag als eerste kantoor ingericht met het innovatieve systeem van TakeAir. Zo kan het zich letterlijk de gezondste werkplek van Europa noemen. Momenteel is WATT The Firms trouwens het enige ‘airgency’ - de nieuwe naam voor een kantoorgebouw met een dergelijk systeem - al zal daar snel verandering in komen.

“We zijn zeer vereerd dat WATT The Firms het eerste ‘airgency’ van Europa wordt. We zien nu al dat het ook andere bedrijven aanzet om hetzelfde te doen. Elk vooruitstrevend bedrijf moet meer en meer oog hebben voor de gezondheid en comfort van z’n werknemers. We spenderen gemiddeld een derde van onze tijd door op kantoor, en met dit soort innovaties kunnen we dat ook nog op de meest gezonde manier doen.” Nicolas Bearelle, CEO Revive

Het systeem is er nog maar net geïnstalleerd, of er staan nu al bijna tien andere kantoren in de rij om eveneens de gezonde bacteriën in de ventilatiesystemen te verstuiven. En opmerkelijk: bedoeling is om het systeem in de toekomst ook in huizen en appartementen te gebruiken.

WATT The Firms zal de komende maanden hoe dan ook dienst doen als showroom voor het innovatieve systeem. Wie de positieve impact van een gezonde binnenlucht wil komen opsnuiven, kan alvast terecht aan het kantoorgebouw aan de Nieuwewandeling in Gent.

Jo Pannecoucke

CEO TakeAir, TakeAir

Nicolas Bearelle

CEO Revive

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be