Gezocht: koper voor Brouwerij De Ster

Herbestemmingsexpert Teherbestemmen.be zoekt nieuwe toekomst voor brouwerij met monumentale mouttoren in Limburg

Bier wordt er al een tijd niet meer gebrouwen maar deze voormalige brouwerij ademt geschiedenis. Brouwerij De Ster, gelegen tussen de bruisende stadskernen van Herk-de-Stad en Halen, is 2928 vierkante meter groot en bestaat uit een monumentale mouterijtoren, leegstaand bouwdeel, ruime handelszaak en voormalige stallingen. Vandaag wordt deze familiebrouwerij te koop aangeboden en gaat het op zoek naar een nieuwe invulling en toekomst. Geïnteresseerde kopers kunnen tot mei 2024 een bod uitbrengen. Teherbestemmen.be, het vastgoedplatform voor bijzondere panden in Vlaanderen, brengt het pand op de markt. De vraagprijs? €950.000.

Brouwerij De Ster bestaat uit vier gebouwen en dateert uit de periode eerste helft 19de eeuw tot 1930. Het complex ligt rond een grote binnenkoer en vlak naast de Gete en de Getebrug - een locatie waar tijdens de Eerste Wereldoorlog vanwege haar strategische ligging een felle strijd om woedde.

Vandaag de dag gaat het er een pak rustiger aan toe in Herk-de-Stad. Vlak naast de brouwerij, die zich op de as tussen Hasselt en Diest bevindt, passeren verschillende wandel- en fietsroutes en er ligt een bushalte. Dankzij die bereikbaarheid en zeer gunstige ligging heeft deze site heel wat troeven en mogelijkheden voor de toekomstige eigenaars en uitbaters.

Industrieel-Archeologisch erfgoed

“De mouttoren van de voormalige brouwerij is uniek in zijn soort en werd dan ook beschermd als monument” zegt Niels Moras. Vanuit het Leuvense vastgoedkantoor Teherbestemmen.be gaat hij op zoek naar een koper voor deze bijzondere plek. “Dit is - voor zover bekend - het enig overgebleven voorbeeld van een mouttoren van vóór 1900 met roersysteem van na de Tweede Wereldoorlog.”
“De stookplaats, de moutvloeren met roersysteem, de graankuiser, de stofsilo met afzuigturbine, de jakobsladder, de trieur, de dieselmotor ‘Moës’ in het aanpalend bijgebouw, … het zijn allemaal bijzondere artefacten en stille getuigen uit een lang vervlogen tijd” gaat Niels verder. “In Brouwerij De Ster werd vroeger de bekende Goudster gebrouwen, een bier van hoge gisting. Later werd het gebouw een depot van Cristal Alken. Nog later huisvestte het pand een toonzaal van meubelzaak Keldermans.”

Nieuwe, frisse wind
Net als de voormalige brouwerij, is ook Keldermans Wonen een familiezaak die doorheen de jaren groeide. In 1959 startte de meubelzaak in een pand aan de overkant van de straat, op de locatie waar je nu de huidige winkel vindt. In 1987 werd een deel van Brouwerij De Ster verbouwd tot toonzaal van Keldermans Wonen. Brouwerij De Ster bleef tot op de dag van vandaag in handen van de familie - het woonhuis en de binnenkoer van de brouwerij zullen voorlopig in eigendom van de familie blijven. Maar voor de andere gebouwen gaat de familie dus op zoek naar een nieuwe, frisse wind. Een zeer ruime handelszaak (die bovendien al deels verhuurd is - als toonzaal van designmeubels en immokantoor), een leegstaand bouwdeel, voormalige stallingen en de monumentale mouterijtoren komen dan ook op de markt.

Een nieuwe, levendige plek in Herk-de-Stad
De Leuvense alternatieve projectontwikkelaar Miss Miyagi, gespecialiseerd in de ontwikkeling van bijzondere panden met een maatschappelijke meerwaarde, onderzocht de toekomstmogelijkheden van de gebouwen. In samenspraak met de dienst stedenbouw van de gemeente Herk-de-Stad ​ wordt de voorkeur gegeven aan een mix van functies, met als doel een levendige plek te creëren.

“Nieuwe eigenaars kunnen dan ook verschillende kanten op met deze plek.” vertelt Niels van Teherbestemmen. “Zo zou de brouwerij onderdak kunnen bieden aan een mix van beperkte bewoning, een publiek programma (zoals een bezoekerscentrum of kleinschalige B&B in de historische mouttouren), gecombineerd met aanvullende horeca en een semipubliek programma - denk daarbij bijvoorbeeld aan medische praktijkruimtes.”

Geïnteresseerde kopers kunnen een bod uitbrengen tot mei 2024. Meer informatie over het pand, de mogelijke toekomstscenario’s en alle vastgoedinformatie kan gevonden worden op: https://www.teherbestemmen.be/panden/brouwerij-de-ster ​

Niels Moras

Vastgoedbemiddelaar, Teherbestemmen.be

Isabel Lauwers

Junior PR Consultant, Bereal

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be