Gezocht: erfpachter om Pastorie van Perk nieuw leven in te blazen

Gemeente Steenokkerzeel en vastgoedplatform Teherbestemmen lanceert vermarkting van toekomstige ontmoetingsplaats

Na twee jaar voorbereiding krijgt de pastorie van de Sint-Niklaasparochie in Perk binnenkort een nieuwe invulling. De 18e-eeuwe historische site met een oppervlakte van 3.995 m2 bestaat uit een rijzig Pastoriegebouw in witte zandsteen en een grote ommuurde tuin. Vastgoedplatform Teherbestemmen en gemeente Steenokkerzeel zoeken een erfpachter om de pastorie te renoveren en te laten uitgroeien tot een dynamische hotspot waar ontmoeting en verbinding centraal staan. Geïnteresseerden kunnen zich tot 5 september kandidaat stellen.

© Teherbestemmen
© Teherbestemmen

Op de hoek van Tervuurse- en de Kampenhoutsesteenweg pronkt de pastorie van de Sint- Niklaasparochie in Perk. Het pand, gebouwd in 1631, bevindt zich pal in het centrum en werd doorheen de eeuwen uitgebreid en vernieuwd. De pastorie deed maar liefst 376 jaar dienst als pastoorswoning en bood nadien ook enkele jaren onderdak aan de lokale Chiromeisjes. Sinds 2021 is de gemeente Steenokkerzeel op zoek naar een nieuwe invulling voor de leegstaande site. Teherbestemmen, het vastgoedplatform in Vlaanderen voor complexe panden, vermarkt de site in opdracht van de gemeente Steenokkerzeel om het via erfpacht een nieuwe bestemming te geven.

“De Pastorie-site heeft dankzij haar ligging en uitstraling enkele ijzersterke troeven om een verbindende, dynamische plek in de buurt te worden. De centrale ligging op een knooppunt van verschillende fiets- en wandelroutes maakt van deze plek een potentiële ontmoetingsplaats voor de bewoners en bezoekers van Perk.” Nathalie Amorosi, vastgoedbemiddelaar van Teherbestemmen.

Buurtbewoners verkiezen gemengde invulling

De Leuvense alternatieve projectontwikkelaar Miss Miyagi, gespecialiseerd in de ontwikkeling van bijzondere panden met een maatschappelijke meerwaarde, onderzocht in opdracht van de gemeente de toekomstmogelijkheden van de pastorie. Op basis van de voorstudie werden verschillende scenario’s opgesteld, waarna de buurtbewoners tijdens een participatiemoment hun visie voor de Pastorie deelden.

De keuze viel uiteindelijk op een gemengde invulling waarbij de pastorie-site bijvoorbeeld plaats zou kunnen bieden aan combinaties tussen een ontbijt- en lunchbar, co-workingplekken, een yogastudio, een conciërgewoning en enkele kamers voor fietstoeristen.

“De mogelijke invullingen van de pastorie-site zijn breed en zijn zowel maatschappelijk als financieel af te toetsen. De ambitie van de gemeente is dat er rekening gehouden zal worden met een maatschappelijke meerwaarde voor de bewoners en bezoekers van Perk.” Nathalie Amorosi, vastgoedbemiddelaar van Teherbestemmen.

Miss Miyagi keek ook over de perceelsgrenzen heen naar de mogelijkheden om de Pastorie nieuw leven in te blazen. Zo is er een herbestemmingsstudie ontwikkeld om in samenspraak met de eigenaars van de aangrenzende parochiezaal en parkeerplaats de toekomst van de pastorie-site vorm te geven.

Erfpacht

Om de pastorie te laten uitgroeien tot een groene long en ontmoetingscentrum voor de Perkenaren, wordt de site door Teherbestemmen in erfpacht vermarkt. De erfpachter krijgt het tijdelijk recht om de pastorie te renoveren en een kwalitatieve invulling te geven. Daarenboven kan de erfpachter in samenspraak met de gemeente de voorwaarden en timing bepalen.

Geïnteresseerde erfpachters kunnen een kandidaatstelling indienen tot 5 september. Meer informatie over het pand, erfpacht en de procedure kan gevonden worden op: https://www.teherbestemmen.be/panden/pastorie-perk.

Nathalie Amorosi

Vastgoedbemiddelaar, Teherbestemmen.be

Isabel Lauwers

Junior PR Consultant, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be