Gezocht: 200 studenten die goedbetaalde job willen scoren bij kruim van de Belgische vastgoedtop

Ongeziene ‘war for talent’ in vastgoedsector: honderden vacatures voor hooggeschoolden raken moeilijk ingevuld

Het is niet iedereen gegeven om als jong talent indruk te maken op een CEO van een miljoenenbedrijf. Maar voor het eerst in België krijgen 200 laatstejaarsstudenten en pas afgestudeerden de unieke kans om het absolute kruim van de Belgische vastgoedbedrijven te ontmoeten. Dat kan tijdens de vastgoed summit Realty, die dit najaar doorgaat in Knokke-Heist. De unieke “sollicitaties” worden niet toevallig geregeld, want er woedt een nooit geziene war for talent in vastgoedland. Het voorbije jaar waren er meer dan 4.300 vacatures voor hooggeschoolden bij hoofdzakelijk bouwbedrijven, projectontwikkelaars en architectenbureaus, wat een opvallend hoog aantal is. En vooral: de vacatures raken bijzonder moeilijk ingevuld.

Hoe vaak krijg je als jonge snaak, net van de schoolbanken, de kans om de CEO van een wereldbedrijf zoals Besix te spreken? Het antwoord is: zelden of nooit. De grootste vastgoedtop voor professionelen in ons land, Realty, komt dan ook met een initiatief dat in ons land nooit eerder is georganiseerd. Laatstejaarsstudenten en pas afgestudeerden krijgen er de kans om rechtstreeks in duel te gaan met de CEO’s van de grootste spelers in vastgoedland.

Wie afstudeert in de richtingen Burgerlijk ingenieur, Ingenieur architect, Management ingenieur, Economie en Industrieel ingenieur kan vanaf nu massaal haar of zijn CV opsturen. De 200 meest gemotiveerde jonge talenten zullen tijdens de summit de unieke kans krijgen om indruk te maken tijdens een Q&A-sessie, waarna ze mogelijk al meteen hun sollicitatie kunnen aanvatten. De CV’s van de jongeren worden op voorhand overhandigd aan de top-CEO’s, die dan al hun voorselectie kunnen maken.

War for talent

Het initiatief komt er niet toevallig: in bouw- en vastgoedland woedt dezer dagen een heuse ‘war for talent’. Meer nog: de universiteiten en het hoger bouwonderwijs kunnen de hoge nood aan hooggeschoolden niet volgen, stelt Realty dat de problematiek onder de loep nam. Zo studeren bijvoorbeeld jaarlijks amper 120 jongeren af als burgerlijk ingenieur bouwkunde.

“We horen en zien in de hele vastgoedsector dat honderden vacatures voor hoogopgeleide jobs niet of zéér moeizaam ingevuld raken. De bedoeling van ons initiatief is dan ook om zowel jonge talenten áls bedrijfsleiders te helpen hun ‘perfect match’ te vinden. En dat is echt nodig, aan beide kanten van het verhaal. Heel wat jonge ingenieurs zoeken vandaag immers niet alleen fraaie projecten om aan te werken. Ze willen ook voor een bedrijf werken dat bijdraagt aan de samenleving. Langs de andere kant heerst er zo’n grote ‘war for talent’ op de markt en is het aanbod aan nieuw talent te klein, waardoor er soms wel eens sprake is van een mismatch.”

Mathieu Van Marcke, algemeen directeur van Realty

Al in ruim een kwart van de vacatures in de sector zijn bedrijven inmiddels op zoek naar hoger geschoolden, zo blijkt uit een nieuwe analyse van de Vlaamse Confederatie Bouw (VCB). Van begin 2018 tot januari 2019 telde de studiedienst van de VCB precies 4.372 vacatures voor talenten met een diploma hoger onderwijs. En die raken dus lang niet allemaal vlot ingevuld.  

In de sector juichen ze dan ook initiatieven toe die jongeren warm maken voor een carrière in de vastgoedsector, zoals de zogeheten REworks-sessies die Realty organiseert op vrijdag 20 september.

“In de bouw staan in totaal zo’n 16.000 vacatures open. De sector is dus echt op zoek naar jong talent. Het voordeel is dat onze sector sterk evolueert, aan een hoog tempo digitaliseert en dus ook aantrekkelijker wordt voor jongeren. Wie trouwens vindt dat ons klimaat moet verbeteren, moet in de bouw komen werken. Momenteel zijn woningen en gebouwen goed voor 40% van de CO2-uitstoot. De komende jaren moet dat hoog percentage absoluut dalen en ook daar zoeken we talent voor.”

Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw

Voortdurende zoektocht

Ook de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (BVS), die de vastgoedontwikkelaars en vastgoedinvesteerders in ons land vertegenwoordigt, reageert positief. CEO’s zijn de laatste maanden en zelfs jaren voortdurend op zoek naar talent, aldus gedelegeerd bestuurder Olivier Carrette.

“De vastgoedwereld is niet zo groot en is vooral een wereld van ons kent ons. Het probleem is dat men dus vaak bij dezelfde talenten uitkomt, en dat de instroom van nieuwe mensen niet groot genoeg is. Meer dan eens krijgen we de vraag of we nog toptalenten kennen voor bepaalde functies. Soms gaat het zelfs om hoge functies. Elk initiatief dat iets kan doen om de war of talent tegen te gaan, wordt dus zeker toegejuicht.”

Olivier Carrette, gedelegeerd bestuurder van BVS

Voor de unieke jobsessie rekent Realty op een absolute toestroom van geïnteresseerd jong talent. Wie graag kans maakt op één van de 200 plaatsjes, surft naar https://www.realty-belgium.be/students/ .

Ondertussen lopen de inschrijvingen voor Realty als een trein. Na amper een paar weken waren alle 500 'early-bird tickets' de deur uit. De organisatie bevestigt bovendien dat ze nog op zoek zijn naar 5 partners. 

Mathieu Van Marcke

Algemeen directeur, Realty

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be