Gemiddelde huurprijs stijgt met vijf procent

En toch wordt het almaar drukker op de private huurmarkt

  • De huurprijzen in Vlaanderen zitten in de lift. Vorig jaar betaalde je gemiddeld 630 euro per maand voor een flat, de voorbije maanden ligt de doorsnee huurprijs op 660 euro.

  • De reden voor deze prijsstijging: het aantal huurders neemt toe, terwijl het aanbod niet in dezelfde mate volgt. Bovendien is de kwaliteit van de huurpanden aan het verbeteren, wat ook z’n invloed heeft op de huurprijs.

  • Voor woningen is de huurprijs dan weer nauwelijks gewijzigd.                                                                             

Huren is de jongste maanden duurder geworden in Vlaanderen, en dat geldt vooral voor appartementen. Vorig jaar betaalden huurders zo’n 630 euro per maand voor een doorsnee appartement, vandaag is dat 660 euro. Dat komt neer op een stijging van een kleine vijf procent. Dat blijkt uit de jaarlijkse huurbarometer van Dewaele Groep, één van de grootste residentiële vastgoedgroepen in Vlaanderen die zich o.a. toelegt op de private huurmarkt. En opmerkelijk: hoewel de huurprijzen stijgen, is het almaar meer drummen op de private huurmarkt.  

                                                         ***

Na twee jaar van stagnatie gaan de huurprijzen op de private huurmarkt weer de hoogte in. Dat is alleszins zo als het over appartementen gaat, maar laat juist dat hetgene zijn waar drie vierde van de huurders voor kiest. In 2013 betaalde je voor een doorsnee appartement zo’n 616 euro per maand. In 2014 was die prijs amper gewijzigd en betaalde je goed 613 euro. Sinds 2015 zien we de prijzen echter de hoogte ingaan: vorig jaar betaalde je 630 euro voor een flat, de voorbije maanden ligt de doorsnee huurprijs op 660 euro. 

Voor woningen is er van stijgende prijzen dan weer nauwelijks sprake, integendeel. Vandaag betaal je als huurder maandelijks zo’n 765 euro voor een huurhuis, vorig jaar was dat 752 euro. Maar wie vergelijkt met 2014 kan zelfs van een prijsdaling spreken, want toen betaalde je voor een huurhuis zo’n 780 euro per maand. Dat alles blijkt uit de huurbarometer van Dewaele Groep, die zich baseert op 4.440 verhuringen (van 2013 tot 2016) en - belangrijk - zowel rekening houdt met het lage als het hoge prijssegment. 

Comfort en luxe

Er zijn verschillende verklaringen waarom de huurprijzen van appartementen in de lift zitten. Zo wordt de vraag op de private huurmarkt alleen maar groter, wat de prijzen de hoogte induwt. Volgens het Grote Woononderzoek, een studie van het Steunpunt Wonen in opdracht van de Vlaamse overheid, nam het aantal huurders het voorbije decennia met zo’n tien procent toe, terwijl het aanbod niet in die mate volgde. Ook het laatste jaar bleef het aantal huurders volgens Dewaele Groep in stijgende lijn gaan. 

“We zien dat mensen vaker gaan huren, omdat ze niet altijd de mogelijkheid hebben om te kopen. Dat heeft vooral te maken met de strenge kredietverstrekking van de banken. Een woonlening krijgen is moeilijker geworden, al was het maar omdat er vaak heel wat eigen inbreng verwacht wordt. Dat zorgt ervoor dat we op de private huurmarkt niet alleen mensen zien die het financieel moeilijk hebben, maar ook meer en meer tweeverdieners en modale gezinnen die nog een paar jaar willen huren vooraleer ze kopen.”

Filip Dewaele, CEO Dewaele Groep

Daarnaast valt de prijsstijging volgens Dewaele Groep ook te verklaren door de almaar betere woningkwaliteit op de private huurmarkt. 

“Er zijn de voorbije jaren heel wat kwalitatieve nieuwbouwappartementen op de markt gekomen die verhuurd worden door kleine investeerders. Zeg maar gerust door mensen die hun geld niet op hun spaarboekje willen laten staan. Heel wat jonge mensen zijn ook specifiek op zoek naar dit soort huurpanden. Ze wonen liever iets kleiner, maar willen dan wel een huurappartement met het nodige comfort en luxe.”

Filip Dewaele 

Betaalzekerheid

Opmerkelijk: aan de kant van de verhuurders wordt meer en meer heel bewust gekozen voor kwalitatieve panden om te verhuren, maar tegelijkertijd laten ook almaar meer van deze investeerders zich verzekeren tegen eventuele wanbetaling. Dat merkt ook de vastgoedsector, waar almaar vaker een soort “huurgarantie” aan investeerders wordt aangeboden. Dat betekent dat de verhuurder op zijn geld kan rekenen wanneer hij geconfronteerd zou worden met huurders die niet betalen. 

“Verhuurders zijn op zoek naar één iets: zekerheid. Sinds het voorbije jaar zien we dan ook dat ruim zes op de tien verhuurders heel bewust kiezen voor betaalzekerheid, en intekenen op een verhuurformule waarbij de makelaar die verzekering aanbiedt.”

Filip Dewaele 

Het systeem van betaalzekerheid staat tegenover het huurgarantiefonds dat de Vlaamse regering in 2014 uit de grond stampte. Tot nu toe kende het systeem nauwelijks succes, wat volgens de sector voornamelijk te wijten zou zijn aan de te strenge voorwaarden waar verhuurders aan moeten voldoen vooraleer ze op een tussenkomst kunnen rekenen.

In bijlage (onder de foto's) vind je meer cijferinformatie over de huurbarometer. 

Voor de audiovisuele pers: indien gewenst kunnen we je in contact brengen met een aantal huurders die hun verhaal willen doen.

Grafieken-Huurbarometer-2016.pdf

PDF - 210 Kb

Dajo Hermans

Bereal

Filip Dewaele

CEO, Dewaele Groep

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be