Franse fiscus laat rijke Belgen meer betalen voor villa’s en landgoederen
3 februari 2018
Gefortuneerde Belgen met één of meerdere buitenverblijven in Frankrijk dreigen voortaan meer belastingen te moeten betalen. Dat is het gevolg van een nieuwe accijnsmaatregel. Volgens specialisten van Second Home Expo, de grootste beurs voor tweede verblijven die met Cazimir Advocaten samenwerkt, sluit de Franse fiscus een ‘achterpoortje’ dat het voor de Belgen tot nog toe mogelijk maakte om amper tot helemaal geen vermogensbelasting te moeten betalen. Dat achterpoortje verdwijnt nu.
Circa 55.000 landgenoten bezitten momenteel een tweede verblijf in La Douce France, zo blijkt uit de laatste peiling van marktonderzoeksbureau WES.
“Vooral de Provence, de Côte d’Azur en de Perigord zijn populair bij de Belgen. Hun optrekjes hebben gemakkelijk een waarde van circa 150.000 à 200.000 euro voor een appartement tot 350.000 à 400.000 euro voor een woning. Sommige vermogende Belgen bezitten echter een villa of landgoed met een waarde van goed 2 miljoen euro of hebben zelfs meerdere buitenverblijven in eigendom.”
Koen De Zutter, Second Home Expo
Door een nieuwe maatregel riskeren deze kapitaalkrachtige Belgen voortaan een stuk meer belastingen te moeten betalen in Frankrijk. Concreet is begin dit jaar de Franse vermogensbelasting - de bekende ‘Impôt de Solidarité sur la Fortune’ (ISF) - vervangen door een nieuwe onroerendgoedbelasting, de zogeheten ‘Impôt sur la Fortune Immobilière’ (IFI). Wie voor 1,3 miljoen euro of meer aan vastgoed bezit in Frankrijk, moet deze belasting betalen, stipt Cazimir Advocaten aan.
Een belangrijk verschil met de vorige belasting, is dat de Franse fiscus je niet langer toestaat om een zogeheten ‘bulletkrediet’ volledig in te brengen op de belastingaangifte. Dat is een woonkrediet waarbij je maandelijks alleen interesten betaalt en op het einde van de looptijd het geleende kapitaal in één keer aflost.
“Bij sommige Belgen was deze formule populair, omdat ze met dat type krediet minder tot zelfs helemaal geen vermogensbelasting in Frankrijk moesten betalen. Je kon immers elk jaar opnieuw het volledig openstaande krediet in aftrek brengen. Dat mag niet meer. Belgen die van deze fiscale handigheid gebruik maakten, riskeren dus voortaan een stuk meer belastingen te moeten betalen.”
Michael Joosen, Cazimir Advocaten
Herfinanciering
Second Home Expo en Cazimir Advocaten raden landgenoten met zulke kredieten alvast aan om de mogelijke impact van de nieuwe belasting in detail na te gaan. Het verschil kan duizenden tot tienduizenden euro’s bedragen. Mogelijk dringt een herfinanciering bij de bank zich op.
Voor alle duidelijkheid: de nieuwe belasting treft alleen erg vermogende Belgen. Voor wie een gemiddeld buitenverblijf bezit in Frankrijk, of van plan is om er een te kopen, verandert er niets.”
Koen De Zutter, Second Home Expo
Rijke Fransen in België
De belasting heeft overigens niet alleen een effect op vermogende Belgen of buitenlanders, maar treft ook rijke Fransen die om fiscale redenen in België zijn komen wonen. Een deel van hen financierde hun onroerende goed(eren) in Frankrijk eveneens met een ‘bulletkrediet’ om de Franse belastingen te temperen of te neutraliseren
Noot aan de redactie: vandaag en morgen gaat in Flanders Expo Gent de tweede verblijfbeurs 'Second Home Expo' door. Cazimir Advocaten geeft er sinds gisteren al gratis seminaries over de problematiek.