Erfgoedvereniging ‘Keunsem Vrugger’ organiseert erfgoedwandeling met 30 Tongerse leerlingen

Heemkundige kring gebruikt tijdens wandeling erfgoedapp om kinderen te leren over historisch erfgoed

Dertig leerlingen van de gemeentelijke basisschool Tumuli uit Koninksem, nabij Tongeren, bezoeken vandaag de werfsite van de nieuwe woonbuurt ‘Op de Heufkens', een woonproject van 43 eengezinswoningen. Een uitzonderlijke ervaring voor de kinderen, want de voorbije maanden legde het archeologisch onderzoek op de site ruim 100 Romeinse graven bloot met heel wat eeuwenoude potjes, juwelen, make-up materiaal en olielampen. Met behulp van de erfgoedapp Faro organiseerde de Koninksemse erfgoedvereniging ‘Keunsem Vrugger’ een mooie wandeling voor de leerlingen. Projectontwikkelaar Kolmont is reeds gestart met de eerste bouwwerken van de nieuwe woonbuurt en meteen ook de laatste grote verkaveling in Tongeren.

Vandaag wandelen 30 leerlingen van de gemeentelijke basisschool Tumuli in Koninksem, een deelgemeente van Tongeren, op de werf van het nieuwe woonproject ‘Op de Heufkens’. Tijdens de wandeling van ongeveer drie kilometer - georganiseerd door de Koninksemse heemkundige kring ‘Keunsem Vrugger’ - passeren de leerlingen van de tweede en derde graad verschillende archeologische opgravingen die heel wat vondsten uit de Romeinse periode blootlegde. Om de wandeling in goede banen te leiden, gebruikt de erfgoedvereniging zelfs een mobiele app van FARO die de leerlingen met behulp van foto’s, video’s of tekst informeert over de historische vondsten en opgravingen op de site. Met deze app, die beschikbaar is voor smartphone, tablet of computer, zijn reeds vele andere wandelingen en musea virtueel te bezoeken in Vlaanderen.

“Vanaf 15 augustus kan de app ook gebruikt worden door andere wandelaars en dorpsbewoners die hen iets zal bijbrengen over de historisch, waardevolle opgravingen in de nieuwe woonbuurt. En voor de leerlingen is het een ideale manier om op een ludieke wijze in contact te komen met de geschiedenis van onze streek en ons erfgoed. Eerder konden de leerlingen al zelf voor archeoloog spelen tijdens een groot dagspel dat we organiseerden. En het hele schooljaar lang organiseerden we elke maand een leuk en informatief erfgoedmoment voor de leerlingen.

Jos Van Campfort, voorzitter Keunsem Vrugger

De wandeling kadert in de geschiedenislessen van de school en wordt bovendien gesteund door de provincie Limburg. Zo zet het bestuur samen met de heemkundige kring haar schouders onder het project ‘Jong redt oud’ met als doel om jongeren warm te maken voor erfgoed. Ook ontwikkelaar Kolmont steunt de Koninksemse erfgoedvereniging met haar werking.

Ruim 100 Romeinse graven

Eerder dit jaar kreeg de school dankzij ‘Keunsem Vrugger’ archeologe Annelies De Raymaeker over de vloer. Zij leidde het archeologisch onderzoek op de site van Kolmont en legde er gedurende een half jaar meer dan 100 Romeinse graven bloot. De archeologe nam tijdens haar bezoek een aantal stukjes historisch erfgoed mee die werden opgegraven zoals potjes, olielampjes, scherven en juwelen.

De wandeling en het bezoek van de archeologe zijn het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de lokale erfgoedorganisatie en de school. Samen stippelden zij het voorbije jaar een educatief opleidingstraject uit waarbij de leerlingen leerden over de waarde van erfgoed. Net zoals de lokale liefhebbers van erfgoed vinden ook de leerkrachten het belangrijk dat de leerlingen in realiteit kunnen ervaren wat erfgoed nu juist is.

“Als school vinden we het belangrijk om te vertrekken vanuit de onmiddellijke leefwereld van de leerlingen. En met een rijke geschiedenis van de Romeinen en Oude Belgen die letterlijk in onze achtertuin ligt, konden we dat meteen omzetten in de praktijk. Dankzij ‘Keunsem Vrugger’ herbeleven ze de geschiedenis alsof ze er zelf bij waren. De Romeinse geschiedenis wordt op die manier niet alleen vanuit de boeken geleerd, maar ook echt beleefd, wat een enorme meerwaarde geeft aan het leerproces.”

Rudi Brimioul, directeur gemeentelijke basisschool Tumuli

Start eerste bouwwerken

De wegeniswerken op de site zijn intussen afgerond waardoor de leerlingen op een veilige manier op de werf kunnen rondwandelen. Ontwikkelaar Kolmont is reeds gestart met de bouwwerken van de woningen en zal nog voor het bouwverlof de bouw van de eerste twee woningen afronden. Nadien bouwt Kolmont nog verder aan tien halfopen woningen in de nieuw woonbuurt. De overige 31 gronden worden verkocht als bouwgronden voor nieuwe woningen. Het is trouwens de allerlaatste grote verkaveling in Tongeren.

“Met deze nieuwe verkaveling helpen we mee aan de uitbreiding van Koninksem,. De toekomstige bewoners van de site brengen alvast heel wat leven in de brouwerij. De nieuwe woonwijk zal uiteindelijk 43 wooneenheden tellen waarbij Kolmont de bouw van 12 woningen op zich neemt. De overige percelen op de site verkopen we als bouwgrond.”

Wim Smeets, projectontwikkelaar Kolmont

De oplevering van de eerste woningen in de nieuwe woonbuurt ‘Op de Heufkens’ is voorzien voor het voorjaar 2020.

De erfgoedwandeling start op vrijdag 7 juni om 14u00 en gaat door op de bouwwerf van het project Op de Heufkens in Tongeren.

Wim Smeets

Projectontwikkelaar, Kolmont

Jos Van Campfort

Voorzitter, Keunsem Vrugger

Tom Breuls

Communicatie, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be