Elke dag luxepand verkocht in Limburg

Inflatie en thuiswerk geven verkoop luxevilla’s en appartementen extra boost

  • 151 luxewoningen verkocht in de eerste jaarhelft van 2021
  • 16 luxepanden boven het miljoen gekocht in Limburg
  • Nieuwe eigenaar na gemiddeld 65 dagen
  • Gemiddelde verkoopprijs van 782.667 euro
  • Woning is gemiddeld 292 vierkante meter groot, perceeloppervlakte 2.413 vierkante meter

Het aanhoudende thuiswerk en de inflatie hebben de verkoop van luxevastgoed (panden vanaf 500.000 euro) nog een flinke boost gegeven in de eerste zes maanden van het jaar. Zo zijn in Vlaanderen in die periode liefst 3.969 villa’s en appartementen in het hoger segment verkocht.  In Limburg gaat het om 151 luxepanden, ofwel bijna 1 per dag. Haspengouw is het populairst en vooral jonge veertigers zoeken meer comfort. Die laatste steken al eens vaker vanuit Antwerpen de provinciegrens over en tellen gemiddeld 782.667 euro neer. Dat alles blijkt uit een nieuwe analyse van Hillewaere Vastgoed, één van de grootste luxevastgoedspecialisten in Vlaanderen.

In de eerste jaarhelft van dit jaar werden maar liefst 3.969 woningen boven het half miljoen euro verkocht in Vlaanderen, zo leren nieuwe cijfers van Statbel. Als die stevige verkooptrend zich doorzet tot nieuwjaar, stevent het luxevastgoed af op een boerenjaar. Ook in Limburg, waar het aanbod aan luxevastgoed in vergelijking met de rest van Vlaanderen nog eerder bescheiden is, kent het hogere segment toch ook meer succes. Zo zijn er in de eerste zes maanden van dit jaar al 151 luxepanden verkocht, of evenveel als in heel 2018. Van januari tot en met juni veranderde bovendien om de 1,5 week een woning boven een miljoen euro van eigenaar.

“Steeds meer Vlamingen investeren opvallend meer in hun eigen woning. Een trend die al enkele jaren aan de gang is en nog een extra boost heeft gekregen in coronatijden. Dat zien we ook in de verkoop van luxevastgoed. Die heeft in de eerste jaarhelft nog een flinke duw in de rug gekregen door het aanhoudende thuiswerk én de inflatie. Daarnaast zijn er ook meer vermogende Antwerpenaars die hun zinnen zetten op de regio. Zij vinden hier doorgaans meer comfort voor hetzelfde geld.”

Bart Van Delm, Algemeen Directeur Hillewaere Vastgoed

De regio waar het meeste luxevastgoed wordt verkocht in Limburg is volgens de vastgoedexpert overduidelijk Haspengouw. Voor gemiddeld 807.000 euro kan je er een villa van zo’n 300 vierkante meter op een perceel van om en bij de 2.000 vierkante meter kopen.

“Haspengouw is gekend voor de villawijken en dat blijkt duidelijk in de verkoopcijfers. Je vindt er nu eenmaal veel meer aanbod als het op luxepanden aankomt. De Oostelijke Mijnstreek is bijvoorbeeld een regio waar je minder aanbod hebt en de panden die daar verkocht worden, vinden doorgaans ook sneller een eigenaar omwille van het kleinere aanbod. Limburg is wel populair omwille van de lagere vastgoedprijzen. Als je vergelijkt met regio Antwerpen liggen de luxevastgoedprijzen beduidend lager en dat wekt al eens de aandacht van Antwerpenaren.”

Bart Van Delm, Algemeen Directeur Hillewaere

Uitgestrekte percelen

Opvallend is dat er in de provincie Limburg heel wat panden met grote gronden te vinden zijn. Zo is de gemiddelde oppervlakte van een grond er 2.413 vierkante meter. Toch zijn er verschillen tussen de regio’s: in Haspengouw, Midden-Limburg en het Maasland heb je grondoppervlaktes van om en bij de 20 are, maar als je naar Zuid-Limburg en het Kempens Bekken kijkt, komt daar al snel 10 are, ofwel 1.000 vierkante meter bij. In de Oostelijke Mijnstreek moet je je daarentegen tevredenstellen met zo’n 1.359 vierkante meter. Deze woningen hebben allemaal drie tot vier slaapkamers en heel vaak twee badkamers.

“Je hebt in Limburg natuurlijk meerdere gebieden met uitgestrekte percelen midden in het groen. Die regio’s zijn vooral gegeerd omwille van de luxevilla’s die er te vinden zijn. Maar ook luxeappartementen kennen er succes. Die vind je dan logischerwijze meer in de grootsteden zoals Hasselt. Mensen gaan bewust kiezen voor een appartement of een villa, maar inboeten op hun comfort doen ze bijna nooit. Vandaar dat elk type luxevastgoed succes kent.”

Bart Van Delm, Algemeen Directeur Hillewaere Vastgoed

Populair bij jonge veertigers

Dit type woningen zijn in Limburg overduidelijk gegeerd bij de jonge veertigers, met een gemiddelde leeftijd van 41 jaar. Vaak zijn de kopers ook getrouwd, hoger opgeleid en genieten zij van een zekere jobzekerheid.

“Het gaat hoofdzakelijk om kopers die al carrière hebben gemaakt en over een hoger inkomen beschikken. Ze hebben al wat reserve opgebouwd, en sommigen onder hen erven en zo komt er extra geld vrij om te investeren in een kwaliteitsvolle woning.”

Bart Van Delm, Algemeen Directeur Hillewaere Vastgoed

Registratierechten

Bij Hillewaere verwachten ze dat luxevastgoed het ook volgend jaar goed zal blijven doen.

“Een belangrijke indicator daarvoor is het inflatiecijfer, dat blijft stijgen. Traditioneel brengen vele investeerders hun geld dan liever onder in activa. Een begrijpelijke reflex. Want Belgisch vastgoed heeft de reputatie erg waardevast te zijn. Op termijn valt ook de meerwaarde op die je mogelijk kan realiseren. Huurrendement is één zaak, maar het rendement bij verkoop is nog veel belangrijker.” 

Bart Van Delm, Algemeen Directeur Hillewaere Vastgoed

Daarnaast verwachten de experts ook bij een deel van het doelpubliek een shift, door de nieuwe registratierechten die vanaf januari in voege treden.

Zo betaal je straks nog maar 3 procent registratierechten voor een enige woning in plaats van de huidige 6 procent, maar wel 12 procent vanaf een tweede woning in plaats van de huidige 10 procent.

“De nieuwe registratierechten vanaf 1 januari 2022 zullen een aanzienlijk aantal huizenjagers met een hoger beschikbaar inkomen pushen om het vaker op één woning te houden. Die mag dan wel duurder en luxueuzer zijn. Bij een woning van pakweg 700.000 euro besparen ze, onder de nieuwe regelgeving, al snel 21.000 euro op de registratierechten. Bij een investeringspand van pakweg 300.000 euro betalen ze daarentegen plots 36.000 euro registratierechten.”

Bart Van Delm, Algemeen Directeur Hillewaere Vastgoed

Bart Van Delm

Algemeen Directeur, Hillewaere Vastgoed

Hannelore Schmid

Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be