Elke dag kopen bijna tien Belgen een buitenverblijf in Spanje

Britten kopen minder huizen in Spanje door Brexit

De eerste negen maanden van 2021 kochten niet minder dan 2.454 Belgen een tweede verblijf in Spanje. Dat zijn er gemiddeld 68 per week, 9,7 per dag of één om de 2,5 uur. Dat blijkt uit de meest recente kwartaalcijfers van de Spaanse registratiekantoren die Azull - Belgisch marktleider in Spaans vastgoed - kon inkijken. "Belgen willen hun eeuwige droom realiseren", klinkt het. 

In totaal werden in het derde kwartaal zo’n 154.155 woningen verkocht in Spanje, een stijging van 12 procent tegenover het tweede kwartaal. Meer dan 16.000 - zowat 1 op de 10 - daarvan gaan naar een buitenlandse eigenaar. Dat is opnieuw in stijgende lijn vergeleken met de rest van het jaar. 

Wat daarbij vooral opvalt: de Britten staan voor het eerst in de recente geschiedenis niet meer op de eerste plaats van aankopen door buitenlanders. En dat heeft alles met de Brexit te maken.  

“Minder Britten kopen een woning omwille van de nieuwe 90-dagen regel sinds het Verenigd Koninkrijk niet meer bij de Europese Unie hoort. In plaats van 180 dagen mogen Britten nog maar 90 dagen in Spanje verblijven zonder vergunning. Daarnaast moeten de Britten vanaf 2022 voldoen aan het ETIAS-systeem wat een verplichte registratie is die kosten met zich meebrengt. Daardoor zien we voor het eerst minder Britten een buitenverblijf in Spanje kopen. Dat dat een paar jaar fluctueert is normaal, vroeger is dat ook al gebeurd met de Russen en de Scandinaviërs. Er is eigenlijk maar één constante en dat blijft de Belg.”

Marleen De Vijt, CEO Azull 

De Britten blijven wel op kop staan in de ranking van meeste buitenlandse aankopen, net voor de Duitsers, Fransen en Marokkanen. De Chinezen blijven vergeleken met de vorige jaren vooral weg uit Spanje (-17 procent tov 2020). 

906 Belgen naar Spanje 

De Belgen staan met 906 aankopen in het derde kwartaal weer op hun vertrouwde vijfde plek, wat ongeveer evenveel is als een jaar geleden. Dat is wel een stijging van 24 procent tov het tweede kwartaal. Als je die lijn doortrekt op jaarbasis zouden in 2021 zo’n 3.236 Belgen een woning in Spanje gekocht hebben, zo’n 6 procent meer dan vorig jaar. 

De gemiddelde huizenprijzen in Spanje blijven met 2,61 procent stijgen tegenover het vorige kwartaal. Op jaarbasis is dat zelfs een stijging van 7,28 procent.  

“Toch blijft Spanje een aantrekkelijke en een toegankelijke markt. We zitten nog steeds meer dan 7 procent onder de prijzen van 2007 en de btw op nieuwbouw bedraagt maar 10 procent ipv 21 procent in België. Een eenvoudige verklaring is bovendien dat voor veel Belgen elk moment een goed moment is om hun eeuwige droom te realiseren, ongeacht corona of een andere crisis.”

Marleen De Vijt, CEO Azull 

De Nederlanders blijven op hun vaste negende stek in de ranking. 657 Nederlanders kochten een woning in het derde kwartaal, een stijging met bijna de helft tegenover het tweede kwartaal. Dat zou betekenen dat dit jaar zo’n 1.972 Nederlanders een stulpje in Spanje zouden aanschaffen. 

Marleen De Vijt

CEO, Azull

Koen Cypers

Communicatie, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be