Elk jaar 3.220 nieuwe appartementsgebouwen, ​ maar te weinig syndici om ze te beheren

Voor het eerst in Vlaanderen behaalt een syndicus ​ de hoogste internationale ISO-kwaliteitsnorm

  • De laatste tien jaar kwamen er jaarlijks gemiddeld 3.220 appartementsgebouwen bij in Vlaanderen, goed voor zo’n 18.731 individuele appartementen op jaarbasis.

  • Intussen daalt het aantal syndici om het toenemend aantal appartementen te beheren. Eind 2015 waren er nog 6.112 Nederlandstalige syndici. Vlak voor de zomer waren ze nog met 6.072, en hun aantal daalt verder.

  • Reden: de job van syndicus wordt steeds complexer en veeleisender. Een verregaande professionalisering dringt zich op. Met Jalo Beheer heeft Vlaanderen intussen officieel voor het eerst een syndicus die aan de hoogste internationale ISO-kwaliteitsnormen voldoet.

Elk jaar komen er gemiddeld 3.220 appartementsgebouwen bij in Vlaanderen, goed voor bijna 20.000 extra individuele appartementen per jaar. Intussen dreigt Vlaanderen af te stevenen op een tekort aan professionele syndici om het toenemend aantal appartementen goed te beheren. Dat zegt Jalo Beheer, die zopas als eerste syndicus in Vlaanderen de ISO-kwaliteitsnorm behaalde, zeg maar de hoogste internationale waardering die voor dienstverlening verkregen kan worden.

De nieuwbouwappartementen rijzen in Vlaanderen als paddestoelen uit de grond. Concreet telde Vlaanderen in 2005 83.520 appartementsblokken, oftewel 570.289 individuele appartementen. Vorig jaar was dat aantal gestegen tot 115.716 appartementsgebouwen, goed voor 757.602 individuele appartementen. De stijging zet zich jaar na jaar voort. Ter vergelijking: in 2014 telde Vlaanderen 112.606 gebouwen (met 739.754 individuele appartementen), in 2013 waren er dat ‘nog maar’ 109.438 (met 720.434 individuele appartementen). Dat blijkt uit een marktanalyse van Jalo Beheer, één van de grootste syndici in Vlaanderen, die zich o.m. baseerde op statistische informatie van de federale overheid en eigen bronmateriaal.

Complexer en mondiger

Maar terwijl het aantal appartementen zienderogen stijgt, zijn er alsmaar minder professionelen om al die gebouwen te beheren. Volgens de officiële cijfers, die nog maar sindskort worden bijgehouden, telde Vlaanderen (en voor een klein deel ook Brussel) eind 2015 6.112 Nederlandstalige syndici. In juni 2016 waren dat er nog maar 6.072, en de dalende trend zet zich verder. Zo was de instroom van nieuwe, jonge syndici nog nooit zo laag. Het beroep van syndicus dreigt dan ook stilaan een knelpuntberoep te worden, stelt Jalo Beheer die zelf 356 appartementsgebouwen beheert in 47 gemeenten.

“Een appartement beheren wordt alsmaar complexer. Het aantal regels en verplichtingen is toegenomen, maar ook de bewoners zijn mondiger geworden dan vroeger. Om maar een voorbeeld te geven: we krijgen dagelijks 300 mails binnen, versturen er zelf meer dan 500 per dag, en dan mag je daar nog zo’n 280 telefoongesprekken per dag bijtellen. Bovendien moet je zowel boekhouder zijn als jurist, fiscalist, klusjesman, enz. Dat alles schrikt vooral de kleinere spelers in de sector af.”

Gwenn Goormans, algemeen directeur Jalo Beheer

Hoogste kwaliteitsnorm

Jalo Beheer behaalde zopas als eerste syndicus in ons land een ISO-certificaat. Daarmee is het de eerste syndicus in Vlaanderen die aan de hoogste, internationale kwaliteitsnorm voldoet. Dat is op z’n minst opmerkelijk te noemen, gezien er een verregaande audit van het bedrijf aan vooraf ging. Ter voorbereiding werkte Jalo Beheer een jaar lang een kwaliteitshandboek van 450 pagina’s uit, waarin alle procedures gedetailleerd werden uitgeschreven.

Volgens Jalo Beheer dringt zich een verdere professionalisering van de sector op, zeker als Vlaanderen niet met een tekort aan syndici wil geconfronteerd worden. Daarmee verwijst één van de grootste syndici van Vlaanderen ook naar Nederland, waar appartementen meestal al beheerd worden door een team van specialisten.

“Ons team bestaat vandaag uit een zeven technische beheerders, vier boekhouders, drie administratieve beheerders, één jurist, en vier directieleden die constant met hun beide voeten in de praktijk staan. Dat is echt nodig, want de syndicus die alles in z’n eentje doet, kan vandaag steeds moeilijker functioneren. In Nederland is die professionalisering al langer bezig, en ook in België is de tijd er rijp voor.”

Gwenn Goormans, Jalo Beheer

 

Over Jalo Beheer

Jalo Beheer is een bedrijf gespecialiseerd in het beheer van mede-eigendommen. De groep beheert 356 appartementsgebouwen in 47 gemeenten en werkt met een uitgebreid expertenteam. Meer info: www.jalo.be. 

Gwenn Goormans

Algemeen Directeur, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be