Ekerenaars beslissen dit weekend mee over naam en invulling van nieuw park Hoekakker

Van stadslandbouw tot ecologisch park, experten leggen vier eerste voorstellen op tafel

Ekeren krijgt er eind 2018 een gigantisch park bij van liefst dertien hectare, oftewel van meer dan twintig voetbalvelden groot. Over de naam én de invulling van het park - dat deel uitmaakt van woonproject Hoekakker - zullen zowel de huidige als de toekomstige bewoners mee kunnen beslissen, zo stellen zowel het district Ekeren en de stad Antwerpen als sociale woningmaatschappij De Ideale Woning en vastgoedontwikkelaar Vooruitzicht. Op zaterdag 22 april zitten buurtbewoners en toekomstige bewoners samen met de ontwerpers aan tafel om het park vorm te geven. De initiatiefnemers verwachten méér dan honderd geïnteresseerden en roepen op tot constructief overleg. 

                                                                           ***

Als  officieel  woongebied  worden er voor het  toekomstige project Hoekakker - gelegen tussen de Prinshoeveweg, Gravenlaan, Herautenlaan en Hoeklaan - 360 woningen voorzien, uitbreidbaar tot 450. Maar opmerkelijk: ruim tweederde van de hele site wordt op uitdrukkelijk verzoek van het Ekerse districtsbestuur omgezet in parkgebied dat voor iedereen toegankelijk zal zijn. En dat in tegenstelling tot de huidige situatie waar de terreinen niet gebruikt kunnen worden door de buurtbewoners.

Het gigantisch park telt straks 13 hectare, rond een waterbuffer met zo'n grote capaciteit (40.000m³) dat ze klimaatbestendig zal zijn en dus de grootste stormen zal kunnen opvangen. Het water speelt er alvast een centrale rol in en zal een gezicht geven aan het park dat een nieuwe, groene long voor de buurt wordt.

Stadslandbouw

Komende zaterdag, op 22 april, is het aan de Ekerenaar en alle geïnteresseerden om te beslissen over een naam én over de concrete invulling van het park. De experten van BUUR, het Bureau voor Urbanisme uit Leuven, zullen daarom vier concepten op tafel leggen: van stadslandbouw over de ecologische uitbouw van het park, tot speelaccommodatie en een ontmoetingsplaats. Bedoeling is dat buurtbewoners, toekomstige bewoners én experten samen nadenken over de concrete mix en invulling van het park. Ook zullen Ekerenaars en alle andere geïnteresseerden hun suggesties kunnen doen voor een goedklinkende naam van het park. 

“Wat de invulling betreft, zou het bijvoorbeeld een mogelijke piste kunnen zijn om een deel van het park te voorzien voor stadslandbouw. De buurtbewoners zouden er dan samen met een landbouwer hun eigen verse groenten kunnen kweken en oogsten. Er zijn zelfs al landbouwers die zich hiervoor kandidaat gesteld hebben. Maar er zijn uiteraard nog zoveel andere mogelijkheden. Bedoeling is dat we de buurt echt zo goed mogelijk informeren, naar hen luisteren, en uiteraard ook hun vragen beantwoorden.”

Ellen Steenwegen, landschapsarchitect BUUR

Maatschappelijk project

Naast ideeën rond “stadslandbouw” zullen er zaterdag nog drie andere thema’s op tafel liggen. Eén thema daarvan is “ecologie”. Zo zou de ecologische waarde van de site nog verhoogd kunnen worden en de fauna en flora nog meer tot bij de buurt gebracht worden. Er kan bijvoorbeeld een insectenhotel worden ingericht, net zoals de Oudelandse beek een volwaardige plaats in het park kan krijgen, en het stukje bos in het noorden van de site kan geïntegreerd worden.

Andere thema's die zaterdag voorgelegd worden, draaien rond “spel en avontuur” en rond “ontmoetingsruimte voor de buurt”. De ontwerpers willen aan de hand van deze vier thema’s de buurt inspireren over de mogelijkheden. Het zullen uiteindelijk de deelnemers zelf zijn die bepalen waar het zwaartepunt moet liggen. Finaal moet het park in elk geval zoveel méér worden dan enkel aankleding van het waterbekken en de geplande woningen.

“Dit moet een écht groen park van en voor de buurt worden. Hoekakker wordt een woonproject met een grote maatschappelijke meerwaarde, waar het park het grootste deel van zal uitmaken en waar Ekeren enkel maar beter van zal worden. Daarom roepen we op om er op 22 april met zijn allen op een enthousiaste, constructieve  manier over te brainstormen. Elke Ekerenaar is  welkom,  maar uiteraard ook toekomstige bewoners en geïnteresseerden.” 

Koen Palinckx, districtburgemeester Ekeren.

Bedoeling is dat alle ideeën en voorstellen die aanstaande zaterdag besproken worden, verwerkt worden in een concreet plan dat voorgesteld wordt op 17 juni. De eerste spadesteek van het park is uiteindelijk voorzien voor juni 2018. Voor vragen over het woonproject - en dus niet enkel over het park - wordt een nieuw infomoment ingepland in de loop van de maand mei.

 

Graag nodigen we geïnteresseerden uit op:

22 april 2017 van 12.30 - 17 uur

Sint-Jozef School - Prinshoeveweg 44 in Ekeren

Ook journalisten zijn uiteraard welkom. Verschillende experten zullen de eventuele voorstellen voor het park verder kunnen toelichten en kaderen.

Meer info en beeldmateriaal vind je in de bijlage hieronder. 

Denk-mee-na-over-het-park-Hoekakker.pdf

PDF - 4.2 Mb

Park-Hoekakker---vier-voorstellen.pdf

PDF - 3.1 Mb

Nathalie Nieuwinckel

Communicatieverantwoordelijke , Vooruitzicht

Dajo Hermans

Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be