Eindelijk kan er gewoond worden naast het geredde Lappersfortbos

Pal naast het alom bekende Lappersfortbos - jarenlang het terrein van een hevige strijd tussen politiek en milieuactivisten - kan nu ook gewoond worden. De loodsen naast het bos krijgen eindelijk een invulling: vastgoedontwikkelaar Global Estate Group lanceert er een nieuwbouwcomplex met 56 appartementen én een grote semi-publieke tuin. Green Front, zoals het project heet, moet onder meer een antwoord bieden op de duizenden nieuwe inwoners die Brugge er de komende tien jaar zal bijkrijgen.

Volgens de vooruitzichten van Statistiek Vlaanderen zouden er in 2027 in Brugge zo’n 53.903 gezinnen wonen. Dat zijn er 1.588 - oftewel 3 procent - méér dan vandaag het geval is. En opvallend: vooral het aantal 65-plussers zal groeien. Vorig jaar waren er 35.205 senioren in Brugge. In 2027 zouden er maar liefst 5.000 bijkomen, wat neerkomt op een totaal van 40.168 Bruggelingen, oftewel een surplus van 14 procent.

Om op die hoge woonnood een antwoord te bieden, lanceert vastgoedontwikkelaar Global Estate Group uit Oostkamp er Green Front: 56 appartementen, pal naast het Lappersfortbos, op de plek waar tot voor kort nog de loodsen van bouwstoffen Verhelst stonden.

En al even opmerkelijk: niet alleen wil men er in Brugge deels al de nakende toestroom aan nieuwe inwoners mee opvangen, het opzet is ook om singles en jonge gezinnen in de buurt van de stad te houden. Betaalbaarheid speelt daarbij een grote rol: wie vandaag een doorsnee appartement wil kopen in Brugge, betaalt daar gemiddeld zo’n 241.178 euro voor. Volgens cijfers van Fednot is dat zo’n 8 procent meer dan vorig jaar het geval was.

“In deze regio is het voor singles en jonge gezinnen zeker niet makkelijk om een betaalbare nieuwbouwwoning te vinden. Daar spelen we met Green Front op in, door precies voor betaalbare prijzen te gaan. Zo willen we actieve 60-plussers aantrekken en tegelijkertijd de jonge gezinnen niet uit de stad jagen.”

Kathleen Dewulf, Global Estate Group

Green Front

De appartementen komen alvast op een niet zo onbesproken locatie, vlak aan het Lappersfortbos, iets dat bij velen nog een belletje rinkelen. Begin jaren 2000 was het bos aan het kanaal Gent-Brugge-Oostende nationaal nieuws, omdat activisten er een hevige strijd voerden voor het behoud. In 2016 maakte een nieuw Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) dan een einde aan alle discussies. Het 13,5 hectare grote bos blijft behouden én de aanpalende oude loodsen zullen een nieuwe invulling krijgen.

De bouwwerken van Green Front starten einde deze week. Op de site van circa 6.000 vierkante meter komen 56 appartementen, 35 bovengrondse parkeerplaatsen, 52 ondergrondse garageboxen en twee commerciële ruimtes. De interesse is alvast groot.

“Veel 65-plussers willen hun energieverslindende villa inruilen voor een flat in de rand van de stad. Hun gezinswoningen of villa’s zijn te groot geworden sinds de kinderen het huis uit zijn en ze zijn vooral op zoek naar levenskwaliteit. Ze willen rust, maar tegelijkertijd ook activiteit. Ze willen kunnen wandelen in het groen, gaan fietsen langs het water of met hun kleinkinderen gaan voetballen in een park. Dat is wat ze hier vinden.”

Kathleen Dewulf, Global Estate Group

Groene long

Ook opmerkelijk: aan het woonproject komt een grote semi-publieke tuin, wat meteen een verlengstuk wordt van het Lappersfortbos. Er zullen onder andere ook fiets- en wandelpaden worden aangelegd. Net zoals de site straks ook aansluit op het pad langs het kanaal Gent-Brugge-Oostende waardoor de verbinding naar het Minnewaterpark en de Brugse binnenstad voor fietsers en wandelaars erg vlot zal verlopen.

“Het project is zo goed als volledig omgeven door bos en water. Dat vind je bijna niet in een stad zoals Brugge. Als stad willen we wonen langs het water en in de rand van het bos stimuleren, omdat dat bijzonder rustgevend is en uitstekende recreatiemogelijkheden biedt voor de bewoners en de buurt.”

Franky Demon, schepen van Ruimtelijke Ordening

De bouwwerken van het project starten einde deze week. De verkoop van de appartementen wordt op dit moment opgestart. Om het groene karakter van Green Front extra in de verf te zetten, krijgen de eerste tien kopers een elektrische fiets. 

Geïnteresseerden kunnen vanavond om 18u informatie inwinnen tijdens het officiële lanceringsmoment op de site.

Kathleen Dewulf

Global Estate Group

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be