Eindejaarsperiode zorgt voor gigantische piek in woningverkoop

50 procent meer huizen en appartementen verkocht in december

Hoewel je zou vermoeden dat we in december meer feestelijke zaken aan ons hoofd hebben, lijken we juist in die laatste maand van het jaar méér dan ooit vastgoed te kopen. In december wordt er gemiddeld de helft meer huizen en appartementen verkocht dan tijdens de andere maanden van het jaar. Dat zegt Century 21 Benelux, de grootste vastgoedgroep van België, na een analyse van de verkoopcijfers van de voorbije jaren.

Experten van Century 21 Benelux analyseerden zopas de verkoopcijfers van de voorbije drie jaren. Wat blijkt? In december worden gemiddeld 50 procent meer woningen verkocht dan in de andere maanden. Maar liefst 12 procent van het totaal aantal verkopen van het jaar wordt tijdens de laatste maand afgesloten. Met andere woorden: één op de acht transacties gebeurt in december.

“December is de maand bij uitstek waarin we het met z’n allen gezellig maken en we sowieso al meer aandacht besteden aan ons huis. Bovendien ligt januari in het verschiet en de start van een nieuw jaar gaat vaak ook gepaard met nieuwe projecten. Heel wat mensen willen dan op het einde van het jaar nog vlug de knoop doorhakken. Voor de makelaars zijn het trouwens ook de laatste weken om hun ‘targets’ van het jaar te halen, daarom steken ze die laatste 14 dagen nog een tandje bij.” Isabelle Vermeir, CEO Century 21 Benelux

Nieuwe wetten en regels

De voornaamste reden voor die enorme piek in december is dat kandidaat-kopers in de eindejaarsperiode vaak meer tijd hebben om rond te kijken. Uit de analyse blijkt overigens dat ook in andere vakantieperiodes de verkoop van woningen en appartementen fors de hoogte in gaat. Zo waren er de voorbije jaren ook opvallend meer transacties tijdens de krokus- en paasvakanties.

“In tegenstelling tot wat vaak verwacht wordt, is de vakantieperiode juist de meest drukke periode voor de vastgoedsector. Mensen hebben juist dan de tijd om panden te bezoeken ... en om eens grondig de rekening te maken.” Isabelle Vermeir, CEO Century 21 Benelux

Vaak geven ook nieuwe wetten en regels de vastgoedverkoop een flinke duw in de rug tijdens de eindejaarsperiode. Bijna elk jaar verandert er op 1 januari wel iets wetgevend in verband met de aankoop van een woning. En niet zelden zorgen die veranderingen ervoor dat het totale kostenplaatje duurder uitvalt. Ook dat verklaart voor een deel waarom kopers nog snel in december hun slag willen slaan, besluit Century 21 Benelux.

Isabelle Vermeir

CEO , Century 21 Benelux

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be