Eigenaar van een buitenlandse woning? Vergeet je belastingaangifte niet

De tijd tikt voor eigenaars van een buitenlandse woning

Vanaf 2022 wordt er voor buitenlands vastgoed een kadastraal inkomen bepaald en 31 december is de laatste dag voor eigenaars van buitenlands vastgoed om hun woning aan te geven. De maatregel is al even bekend maar toch zitten nog tientallen Belgen met een hoop vragen. “We krijgen talloze mails en telefoons van eigenaars over de aangifte én de gevolgen van de nieuwe maatregel”, merkt Marleen de Vijt, CEO van Azull, de grootste Belgische vastgoedmakelaar voor Spanje op.  

 

Wat verandert er concreet? 

Voortaan wordt er aan buitenlandse onroerende goederen een kadastraal inkomen toegekend. Tot voor kort werden de belastingen berekend op basis van het huurrendement of –waarde. Een systeem waarvoor Europa ons land meermaals op de vingers tikte. Vanaf inkomstenjaar 2021 worden de belastingen uit buitenlands vastgoed berekend op basis van dat kadastraal inkomen. 

Wat zijn de gevolgen? 

Volgens Azull, Belgisch marktleider in Spaans vastgoed, zal die nieuwe regeling voor veel eigenaars van buitenlands vastgoed voordelig uitvallen. 

“Wie vastgoed in het buitenland heeft, zal voortaan doorgaans minder belasting betalen. Hoe hoger het huurrendement van de woning, hoe voordeliger de nieuwe regeling zal uitvallen. Spaans vastgoed is sowieso al enorm populair bij de Belg, maar deze nieuwe regeling zal die populariteit nog een extra boost geven”, zegt Marleen De Vijt van Azull.

Wat moet er nu nog gebeuren? 

Zo’n 150.000 Belgen zijn in het bezit van een buitenlandse woning. De vraag blijft echter hoeveel van hen al in orde zijn met de aangifte ervan. De fiscus zou alle eigenaars persoonlijk contacteren maar dat is een titanenwerk. De vastgoedmakelaar krijgt talloze mails en mails van eigenaars over de aangifte en de gevolgen ervan. Daarom waarschuwt Azull de vele eigenaars die nog niet in actie zijn geschoten om het nodige te doen. 

“De tijd tikt. Wie eigenaar is van buitenlands onroerend goed (voor 1 januari 2021) moet uiterlijk op 31 december 2021 een aangifte indienen. Die aangifte is mogelijk via MyMinfin of via een formulier dat op de website van de fiscus te vinden is. Het invullen van het formulier wijst zichzelf uit, maar het is o zo belangrijk dat het tijdig gebeurt”, zegt Marleen De Vijt van Azull.  

Wat als je niet op tijd in orde bent? 

De kans dat alle 150.000 Belgen ook daadwerkelijk tijdig in orde zijn met hun aangifte is klein. De boetes die aangerekend worden bij een te late aangifte zijn niet te overschatten. Indien de aangifteverplichtingen niet (tijdig) worden nagekomen, kan er een administratieve geldboete van minstens 250 euro tot maximaal 3.000 euro opgelegd worden. 

Hoe pak je het aan in 2022?  

Wie vanaf dit jaar eigenaar is geworden (acte datum is de geldige datum) heeft vier maanden de tijd om zijn aangifte te doen. Maar omdat de invuldocumenten van de fiscus pas beschikbaar waren vanaf juli 2021 heeft wie zijn acte is verleden voor juli van dit jaar nog wat langer tijd gekregen.  

Iedereen die eigenaar is geworden van een buitelandse woning is gecontacteerd door de fiscus met invuldocumenten. Op basis van die aangifte bezorgt de fiscus aan de eigenaars het KI van hun buitenlandse woning. Een KI die eigenaars dan weer - spontaan - in hun belastingaangifte moeten opnemen.  

“Uiteindelijk zal dit het allemaal duidelijker maken voor eigenaars. Het wordt nog afwachten hoe voordelig deze maatregel uiteindelijk zal zijn. Maar het zorgt wel voor de nodige verduidelijking voor de eigenaars van een tweede verblijf in het buitenland”. aldus Marleen De Vijt van Azull.  

Nog enkele aandachtspunten:  

  • Opgelet als je als koppel kocht moet je 2 aangiftes doen en daarin vermelden dat je bv elk voor ½ eigenaar bent. 

  • Wie eigenaar is van meerdere eigendommen, moet per eigendom een aangifte indienen 

Marleen De Vijt

CEO, Azull

Jules Fremaut

Communicatie, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be