Eerste Limburgers gevaccineerd in leefbuurt Triamant Haspengouw (Sint-Truiden)

Vaccinaties lopen bijzonder vlot, tweede prik volgt over drie weken

De 83-jarige Roger Sterckendries kreeg vanmorgen als eerste Limburger zijn coronaprik. Na hem volgden nog 189 mede-bewoners van leefbuurt Triamant Haspengouw in Sint-Truiden. Roger en zijn mede-bewoners kunnen zich nu de eerste gevaccineerde Limburgers noemen. Drie artsen en zestien verpleegkundigen klaarden de klus in iets meer dan drie uur. “Natuurlijk was het best spannend, alles moet helemaal perfect gebeuren, van het ontdooien tot de prik zetten. Maar de vaccinatie verliep heel vlot. We konden rustig en gemoedelijk onze tijd nemen om alle 190 bewoners het vaccin toe te dienen,” zegt Jo Robrechts van Triamant. Over exact drie weken volgt de tweede vaccinatie, voor optimale bescherming.

Het goede nieuws van de start van de vaccinaties is nog maar één week bekend. Dat ze alle bewoners al binnen de week zouden kunnen vaccineren, was voor leefbuurt Triamant Haspengouw erg fijn onverwachts nieuws op de laatste dag van ‘covidjaar 2020’.

“De komende vaccinatie hield iedereen hier enorm bezig. We leefden er de hele week naartoe en zijn blij dat het nu vooruit gaat. Dit mag echter niet alleen voor ons een opsteker zijn, maar ook voor alle mensen die in 2020 door een zwaar jaar gingen. De vaccins bieden hoop, aan iedereen die net als wij alles op alles hebben gezet om het virus klein te krijgen. We moeten dit allemaal samen zien als een beloning voor de inspanningen die we gedaan hebben – en een aanmoediging voor de inspanningen die nog komen, want we moeten volhouden.”

Jo Robrechts, directeur van Triamant

Hoop en perspectief

Voor de 83-jarige Roger Sterckendries was de afgelopen week extra spannend aftellen. Hij kreeg als eerste Limburger de coronaprik. Dat deed hem zichtbaar deugd, want ook voor hem mag de coronacrisis liever vandaag dan morgen gedaan zijn.

“Toen ik het vaccin kreeg, leek het alsof ze me een spuitje vol hoop gaven. Ik kijk er erg naar uit om weer gezellig mensen te ontmoeten, zonder zorgen. We moeten nog een tijdje voorzichtig zijn, maar voor mij voelt de start van de vaccinaties toch als een begin van de verlossing van corona.”

Roger Sterckendries (83), eerste gevaccineerde Limburger

Minister en burgemeester

De eerste Limburgse coronaprikken kregen de afgelopen dagen veel persbelangstelling. Vanmorgen waren ook Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) en Truiens burgemeester Veerle Heeren aanwezig bij de start van de Limburgse vaccinatiecampagne.

“Ik ben ontzettend blij dat we vandaag het startschot voor de vaccinatie in Limburg kunnen geven. Dat Sint-Truiden als beginpunt gekozen werd, steekt onze inwoners een hart onder de riem, als je bedenkt wat we in het voorjaar meegemaakt hebben. Met de uitrol van het vaccin zetten we weer een stapje dichter naar elkaar en naar een toekomst waarin we terug samen kunnen zijn. Iedereen in onze streek kijkt daar heel erg naar uit.”

Veerle Heeren, burgemeester van Sint-Truiden

“Vandaag zetten we in Limburg de eerste prik, maar tegen eind januari moeten alle bewoners en personeel in Vlaanderen gevaccineerd worden. Door met hen te beginnen, bescherm je de meest kwetsbaren en ontlast je onze ziekenhuizen. Vlaanderen heeft een sterke traditie inzake vaccinatie en we willen die reputatie hoog houden.”

Wouter Beke, Vlaams minister van Welzijn

Maatregelen blijven van kracht

Ondanks de vaccinatiecampagne, mogen toch niet alle remmen los. Alle maatregelen om het virus buiten te houden, blijven van kracht. Triamant handhaaft de huidige bezoekregeling en ook mondmaskers en goede handhygiëne blijven verplicht.

“Al sinds april is er hier niemand meer besmet geraakt en dat willen we zo houden. Vanaf nu zullen we natuurlijk wel veel geruster zijn. Een grote uitbraak wordt nu zo goed als onmogelijk.”

Maartje Wils, zorgverantwoordelijke Triamant Haspengouw


Corona zet belang van buurt op scherp

Het woonzorgcentrum waar de eerste Limburgse vaccinaties plaatsvonden, is deel van de Triamant leefbuurt. Ook flats voor tijdelijk en permanent verblijf, kleinschalig wonen voor mensen met jongdementie en gezinswoningen maken deel uit van de buurt, samen met een hotel-brasserie en een supermarkt. De filosofie van Triamant is om leefbuurten te organiseren waar jong en oud, met en zonder zorgvraag, gezond en gelukkig kunnen samenleven. “We voegen leven toe aan de jaren, en jaren aan het leven,” zegt stichter en directeur Jo Robrechts. Haspengouw was in 2011 de allereerste Triamant-buurt. Intussen zijn er in Vlaanderen vier leefbuurten en evolueerde het buurtconcept. Weldra opent de vijfde Triamant-buurt in Bree.

“In alle leefbuurten willen we zoveel mogelijk inzetten op een goede mix van jong en oud, mensen met en zonder zorgvraag. Ook nu tijdens de coronacrisis merken we dat er veel vraag is naar het buurtleven. Mensen willen leven in een buurt, met mensen rondom hen, actief, met gezonde voeding en de blik naar buiten gericht. De regelgeving zal onvermijdelijk in de toekomst meer inspelen op levenskwaliteit, buurtzorg en keuze bij de mensen zelf. Dan komen we vanzelf uit bij leefbuurten waar een mix van generaties gezond en gelukkig samenleven.”

Jo Robrechts, stichter en directeur Triamant

Ter informatie: foto's zijn vrij van rechten en mogen vrij gebruikt worden.

Kristien Vandenberghe

Triamant, Head of Communication & Culture

Jurgen D'Ours

Bereal, communicatie

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be