Eerste fase nieuwe woonontwikkeling Saffrou officieel ingehuldigd in aanwezigheid van nieuwe bewoners
Bewoners en burgemeester planten eerste bomen van urban forest, ook nieuwe fietsas wordt ingehuldigd
22 oktober 2022
Projectontwikkelaar Revive heeft de eerste fase van de ontwikkeling Saffrou officieel ingehuldigd, de vroegere Saffre Frères textielfabriek. Ongeveer de helft van de site is daarmee klaar en de eerste bewoners namen er ondertussen al hun intrek. Wanneer ook het tweede deel opgeleverd zal worden zal Saffrou naast een duurzame woonwijk en twee publieke pleinen, ook een Urban Forest rijk zijn met meer dan 1.000 bomen. Die aanplanting van dat bos is nu al begonnen samen met de bewoners.
In aanwezigheid van burgemeester Marnic De Meulemeester, buren en nieuwe bewoners van Saffrou, werd het eerste deel van de nieuwe stadsontwikkeling officieel ingehuldigd in Oudenaarde. Met de oplevering van fase 1 is iets minder dan de helft van het project afgerond. En met succes want op enkele units na, is deze eerste fase uitverkocht.
Zeer gunstig E-peil
Hot topic vandaag zijn natuurlijk de gigantische energieprijzen voor gas en elektriciteit. Nog voor er sprake was van deze crisis, streefde Revive er al naar om met Saffrou de duurzaamste wijk van de hele streek te bouwen. Zo wordt er in fase 1 geen gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen. De gebouwen worden uitsluitend met behulp van warmtepompen verwarmd. Bovenop de gebouwen liggen er bovendien zowel groendaken als zonnepanelen.
“Revive streeft in al haar projecten naar energiezuinig wonen. Bij aanvang streefden we voor dit project naar een E-peil van 30. Een ambitieuze doelstelling die we helemaal hebben waargemaakt. Meer nog, de eerste metingen zitten rond E-peil 20, met zelfs enkele die, naargelang de keuzes van de bewoners, onder de E10 zitten. Deze ambities worden ook het doel voor de woningen die in fase 2 gebouwd worden.” - Alexandre Huyge van Revive
Vlaamse primeur met urban forest
Naast de officiële inhulding van de eerste fase, verzamelden bewoners van Saffrou om samen het Urban Forest aan te planten. Dat is een klein stadsbos. In totaal zullen een duizendtal jonge bomen geplant worden die over enkele jaren een mini-oerbos zullen vormen. Het Urban Forest zal bestaan uit inheemse soorten die voor voldoende diversiteit zullen zorgen maar ook als verbindende factor zullen dienen voor de buurtbewoners.
"Dit urban forest maakt deel uit van een groter masterplan met aandacht voor veel groene plekken en open ruimte. Het is de combinatie van groen en die open ruimte, het bos en de ontspanningszones die ervoor zorgen dat Saffrou een aangename plek wordt om te wonen en te leven, met ruimte voor ontmoetingen en interactie met elkaar." - Alexandre Huyghe van Revive
Het bos wordt geplant in samenwerking met Urban Forests, zij zijn gespecialiseerd in het creëren van stadsbossen via de Miyawaki methode. Deze methode heeft zich wereldwijd bewezen in alle bodem- en klimaatomstandigheden. Wereldwijd werden er op deze manier al meer dan 2000 bossen aangelegd maar Saffrou heeft met dit project wel een Vlaamse primeur beet. Bedenker Dr. Akira Miyawaki, professor Botanicus, ontwikkelde deze techniek in 1980 en werd in 2006 beloond met de Blue Planet Prize, het equivalent van de Nobelprijs voor ecologie.
In het bos worden 15 tot 30 inheemse soorten bomen geplant. Deze soorten functioneren zeer goed samen en zijn perfect aangepast aan de klimatologische omstandigheden van het terrein waar aangeplant wordt. Het zou ongeveer 200 jaar duren voor een oerbos zich herstelt. Met deze Miyawaki methode kan er op 20 jaar hetzelfde resultaat bereikt worden.
Nieuwe fietsas en autovrij
Op Saffrou is er ook veel aandacht voor duurzame mobiliteit. Zo is de site bijna helemaal autovrij, door middel van ondergronds parkeren en parkingzones langs de randen van het terrein. Centraal door de site loopt nu ook een nieuwe fietsas die voor een verbinding zorgt tussen de Blekerijstraat en de Koningin Elisabethlaan. Deze verbinding zorgt ervoor dat fietsers hun traject richting het treinstation ingekort zien en het verhoogt bovendien ook de fietsveiligheid. Kunstwerken van de lokale graffitikunstenaar Mataone sieren het fietspad.
"Saffrou is een belangrijk project voor onze stad op een cruciale locatie vlakbij de markt en het station. Dit project is een voorbeeld op vlak van mobilitit en duurzaamheid, een buurt gefundeerd op crativiteit en innovatie. Het doet ons als stadsbestuur veel deugd te horen dat bewoners hier al snel thuis voelen. Dat het een buurt is met veel interactie tussen de bewoners en de hele buurt." - burgemeester Marnic De Meulemeester
Bouw fase twee van start
Met de inhuldiging van de eerste fase, kondigt Revive meteen de start aan van de bouwwerken aan de tweede fase. De toekomstige woon- en werkwijk langs de Blekerijstraat krijgt er nog 58 appartementen, 26 woningen, een woonzorgcentrum, kantoren en commerciële ruimtes bij. De voltooiing van de twee fase is voorzien in de eerste helft van 2025. De verkoop van deze wooneenheden is ondertussen ook al van start gegaan. Onder voorwaarden kan er gekocht worden aan het verlaagde btw-tarief van 6 procent.