Eén van de oudste herenhuizen van Brugse binnenstad staat te koop

De Gouden Schaar in het idyllische Genthof zoekt nieuwe eigenaar

Wonen in een laatmiddeleeuws herenhuis waar zowat alle soorten ambachten doorheen de geschiedenis vertoefd hebben? Dat kan! In het idyllische Genthof in de Brugse binnenstad, staat vandaag één van de meest historische herenhuizen van de stad te koop. Het herenhuis, ook wel ‘De Gouden Schaar’ genoemd, is van oorsprong bijna 800 jaar oud en is onder begeleiding van de bekende restauratiearchitect Benoît Delaey volledig gerenoveerd tot een hedendaags uniek woonhuis. Prijskaartje: bijna 1,5 miljoen euro. Volgens vastgoedmakelaar Van der Build gaat het om één van de meest bijzondere verkopen van het jaar.

Wie vandaag op zoek is naar een uitzonderlijke woning, moet maar eens in Brugge gaan kijken. Want het gebeurt niet alle dagen dat een uniek middeleeuws pand in een uitstekende staat op de markt komt. Het pand met maar liefst 500 vierkante meter aan bewoonbare oppervlakte, mogelijkheid tot commerciële exploitatie van een deel van de woning én pal te midden van het Brugse stadscentrum, is zonder meer uniek te noemen. Wie er komt wonen, heeft niet minder dan vier slaapkamers, twee badkamers, een zonneterras, stadstuin én polyvalente ruimte op het gelijkvloers ter beschikking. 

“Woningen in zo’n goede staat en met zo’n uitzonderlijk verleden komen maar heel zelden op de markt, dus het blijft wel heel speciaal. Doorheen de geschiedenis hebben zich allerlei ambachten in dit pand gevestigd. Waaronder een kaarsgieter, metselaar, draaier en ga zo maar door. Het gebruiken van een deel van de woning voor een uniek beroep heeft zich zelfs voortgezet tot op heden. Zo handelde de vorige eigenaar in lijsten van schilderwerken en heeft hij hier zijn eigen atelier ondergebracht.”

Benjamin Benoît, Van der Build Brugge 

Bijzondere geschiedenis

Het herenhuis gelegen in Genthof en in de volksmond gekend als ‘De Gouden Schaar’ kent een bijzonder rijke geschiedenis. Het pand dateert al van circa 1268 en is dus bijna 800 jaar oud. De oudste info die over het huis in de stadsarchieven terug te vinden is, dateert van 1435 uit een zogenaamd ‘wezenboek’. De toenmalige eigenaar van het pand was namelijk overleden en, zoals in die tijd gebruikelijk, werden er voogden aangesteld voor zijn vijf minderjarige kinderen. 

Door de eeuwen heen bleef het huis voornamelijk in handen van ambachten. In 1867 vroeg de toenmalige eigenaar een bouwvergunning om drie vensters en een toegang met omlijsting in barokstijl te voorzien. Zo werd de woning verbouwd tot een typisch winkelpand uit de 19e eeuw, en dat is vandaag nog steeds te zien aan de gevel. In 1892 werd het dan eigendom van een kleermaker. Hij vroeg in 1904 toelating om als uithangbord een gouden schaar te plaatsen, waaraan de woning vandaag nog steeds zijn iconische bijnaam dankt. 

Architectuur 

De woning is zo’n tien jaar geleden volledig gerenoveerd en verbouwd volgens de regels van de kunst onder begeleiding van Benoît Delaey. De bekende restauratiearchitect is onder meer gekend voor de restauratie van het station van De Haan, de Abdijschuur Ter Doest in Lissewege, de Campus Europacollege te Brugge en tal van andere conservatie projecten. Voor de aanvang van de renovatiewerken van ‘De Gouden Schaar’ verkeerde het gebouw in een heel slechte toestand maar daar is nu niks meer van te merken. 

Volgens vastgoedmakelaar Van der Build, gespecialiseerde afdeling in luxevastgoed van makelaarsgroep Dewaele Vastgoedgroep die het herenhuis te koop stelt, heeft de nieuwe eigenaar heel wat mogelijkheden. 

“Een combinatiepand zoals dit biedt heel wat mogelijkheden. Voor iemand die een kantoor, praktijk of ontvangstruimte wil onderbrengen in zijn woning, is dit pand ideaal. Daarnaast is het een unieke kans, want zo’n panden komen bijna nooit op de markt. Het gaat dan ook om één van de meest bijzondere verkopen van dit jaar.”

Stefaan Coucke, Gedelegeerd Bestuurder Van der Build 

‘De Gouden Schaar’ staat momenteel te koop voor 1.495.000 euro.

Benjamin Benoît

Verantwoordelijke verkoop, Van der Build - Dewaele Vastgoedgroep Brugge

Hannelore Schmid

Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be