Eén van de grootste verzamelingen over Antwerpen voor het eerst aan grote publiek getoond
Antwerpse professor (90) brengt boek uit dat meer dan 400 jaar Antwerpse geschiedenis in beeld brengt
13 december 2019
De oudste verzamelaar van Antwerpen - de 90-jarige professor Jacques Claes - werpt voor het eerst een unieke blik op zijn omvangrijke verzameling. En dat is op z’n minst speciaal te noemen. De bekende Antwerpenaar verzamelde maar liefst 75 jaar lang duizenden originele tekeningen, schetsen, gravures, schilderijen en foto’s die samen meer dan 400 jaar Antwerpse geschiedenis vertellen. Met meer dan 12.000 stuks is zijn verzameling gemakkelijk één van de grootste privéverzamelingen over Antwerpen, die bovendien nog nooit aan het grote publiek getoond is. Daarom bundelt Claes nu een tweehonderdtal unieke stukken in het boek ‘De gebeurtenis Antwerpen. Hoe het ging en gaat.’
Een kijk achter de schermen van de Wereldtentoonstelling in Antwerpen in 1885, het verhaal achter het bezoek van Napoleon in 1803 of originele foto’s van de bouw van de Boerentoren - de eerste wolkenkrabber van Europa. Het zijn maar enkele van de unieke stukken die de Antwerpse professor emeritus Jacques Claes (90) heel zijn leven verzamelde. Maar liefst 75 jaar lang liep hij talloze rommelmarkten, antiquariaten en veilingen in binnen- en buitenland af. Daarmee is hij vandaag zonder twijfel de oudste Antwerpse verzamelaar.
Zijn verzameling telt meer dan 12.000 originele tekeningen, schetsen, gravures, schilderijen, foto’s, doodsberichten, verkiezingsaffiches en zelfs liefdesbrieven of pikante verzen. Stuk voor stuk gelinkt aan de geschiedenis van de stad Antwerpen, van de 16e eeuw tot vandaag.
Met die verzameling - gemakkelijk één van de grootste privéverzamelingen over Antwerpen - wil de Antwerpenaar nu iets teruggeven aan zijn stad. Daarom bundelt Claes de 230 meest unieke stukken in een gloednieuw boek ‘De gebeurtenis Antwerpen. Hoe het ging en gaat.’
“Antwerpen gebeurde, gebeurt elke dag en zal blijven gebeuren. Dat gebeuren heb ik proberen te vatten in mijn verzameling. Het verzamelen is voor mij een passie, een hulde aan het verleden, maar tegelijk ook een belofte naar de toekomst. In dit boek vertel ik allerlei gebeurtenissen die onze stad hebben gevormd tot wat ze vandaag is en wordt. Aan dit boek heb ik de laatste jaren vlijtig gewerkt. En wat het zo speciaal maakt, is dat het overgrote deel van die stukken nog nooit aan het grote publiek zijn getoond.”
Jacques Claes, auteur
Geboren en getogen Antwerpenaar
De auteur is niet van de minste. Als Antwerpenaar in hart en nieren ontdekte Jacques Claes de stad al vroeg en als jonge tiener beleefde hij de Tweede Wereldoorlog in de Scheldestad. Hij stond mee aan de wieg van de Universiteit Antwerpen en gaf dertig jaar psychologie aan zo’n 18.000 Antwerpse studenten, waaronder ook huidig burgemeester Bart De Wever. Die laatste is dan ook bijzonder tevreden met het verzamelwerk dat Claes opstelde.
“Het charmante aan het boek is dat het de geijkte paden verlaat. Dit is geen encyclopedie of naslagwerk. Jacques Claes vertelt de geschiedenis van onze stad met een schat aan pittige anekdotes en kleine verhalen. Hij vertelt het verhaal van de duizenden handen die onze stad hebben geboetseerd en in de plooi voor een stralende toekomst hebben gelegd. Dit boek zal iedereen die van onze stad houdt, blijven boeien en charmeren.”
Bart De Wever, burgemeester Antwerpen
Boek
Het 250 pagina’s tellende boek komt er met de steun van kunstverzamelaar Philippe Janssens, die als Antwerps projectontwikkelaar (Immpact) heel bewust bezig is met het verleden en toekomst van de Scheldestad.
“Als projectontwikkelaar ben ik elke dag bezig met stadsontwikkeling en creëren we voornamelijk nieuwe gebouwen. Maar als Antwerpenaar, én kunstverzamelaar, vind ik het minstens even belangrijk dat de geschiedenis van onze stad blijft leven. Zo bewaar je niet alleen een stuk erfgoed, maar bewaar je ook een stukje Antwerps sentiment.”
Philippe Janssens, kunstverzamelaar en Antwerps projectontwikkelaar
“Verzamelen is een nobele bezigheid, een continue poging om verleden aan toekomst te koppelen. Het verleden is de voedingsbodem voor het heden. Elke gebeurtenis is het resultaat van een bepaalde bedoeling die op zijn beurt weer de kiem is voor verdere gedaante.”
Jacques Claes, auteur
Het boek ‘De gebeurtenis Antwerpen. Hoe het ging en gaat.’, uitgegeven bij Pandora Publishers, werd gisterenavond officieel voorgesteld in aanwezigheid van de auteur, burgemeester Bart De Wever en Herman Van Goethem, rector van de universiteit.