Kantoren oud Administratief Centrum maken plaats voor modern wooncomplex ‘Felys’

Het oude Administratief Centrum aan de IJzerkaai, waar vroeger verschillende diensten van de federale overheid zaten, maakt in de komende maanden plaats voor een nieuw, modern wooncomplex vlak aan het water. ‘Felys’ biedt volgens ontwikkelaar Groep Huyzentruyt straks ruimte aan zes woningen en zeven appartementen met private tuinen en terrassen, een gemeenschappelijke groenzone, parkeergelegenheden en grote (fiets)bergruimtes. “Dit woonproject past perfect in de ontwikkeling van onze Leieboorden”, aldus schepen Wout Maddens.

Het Buda-eiland, één van de oudste wijken tussen het noordelijke stadsdeel Overleie en het historische centrum van Kortrijk, is sinds de Leiewerken een belangrijke culturele ontmoetingsplek geworden waar jong en oud graag vertoeven. Sinds enige tijd komt er ook meer ruimte om er te gaan wonen. Zo maakt het oude Administratief Centrum straks plaats voor een gloednieuw woonproject dat vlak aan de oevers van de Leie komt te liggen.

“Het gaat hier om een bijzonder renovatieproject. Samen met coördinatiebureau B2ASC ontmantelen we het hoofdgebouw tot op de betonnen draagstructuren en nemen we ook het dak weg. De betonnen (tussen-)vloeren, kolommen en steunbalken blijven dus behouden. Op die basis maken we dan een nieuwe indeling. Daarnaast laten we ook de binnen- en buitenruimtes vlot in elkaar overvloeien, waardoor bewoners meer van het buitenleven kunnen profiteren. Want het zou zonde zijn om niet zoveel mogelijk te genieten van het fantastische uitzicht op het water.”

Philippe Huyzentruyt, gedelegeerd bestuurder Groep Huyzentruyt

Met het project wordt een bestaande site opgewaardeerd. Elke woongelegenheid in het hoofdgebouw krijgt een mooie connectie met de Leie. De sloop van de voormalige archiefruimte zorgt voor een aangename en ideaal georiënteerde binnentuin. 

Concreet zal ‘Felys’ bestaan uit één aparte woning op de site, vijf stadswoningen met drie slaapkamers, en zeven appartementen met één tot drie slaapkamers. Die krijgen kwalitatieve buitenruimtes met private tuinen en terrassen en een gemeenschappelijke groenzone, 11 bovengrondse parkeerplaatsen en grote (fiets)bergruimtes. Grote raampartijen zorgen dan weer voor een fenomenaal uitzicht op de Leie en in de voortuintjes kan je genieten van het gezellige stadsleven aan het water. Het project werd uitgetekend door het Kortrijkse architectenbureau Cnockaert Architecture & Urbanism. De ontwerpers kennen de stad en de sfeer die ze uitademt dus als geen ander.

Zicht op de Leie

Volgens Kortrijks schepen van Wonen en Bouwen Wout Maddens past het project in het ontwikkelingsplan van de Kortrijkse Leieboorden.

“Het oude Administratief Centrum was nog een blinde vlek die nu opgevuld wordt met een kwalitatief en aantrekkelijk wooncomplex. Het zicht op de Leie en de heraangelegde Leieboorden met parken en wandel- en fietspromenades maken dit een droomlocatie om te wonen.” 

Wout Maddens, schepen van Bouwen, Wonen en Stadsvernieuwing Kortrijk

Volgens Huyzentruyt helpt het project daarnaast ook om de woonnoden van de stad straks nog beter te managen. Verwacht wordt dat er tegen 2035 niet minder dan 2.111 inwoners bijkomen in de Guldensporenstad. Bovendien gebeurt alles op een klimaatvriendelijke manier. Zo worden er in 'Felys' zonnepanelen geïnstalleerd, wordt met de binnentuin bijkomende groene ruimte gecreëerd en komt er ook aan de voorzijde van het gebouw groen bij in het straatbeeld. 

De IJzerkaai is overigens een eenrichtingsstraat in een rustige zone 30 die je onmiddellijk toegang biedt tot fietspaden en wandelroutes, een speelplein en Buda Beach. Dankzij de vele fietsstraten in het stadscentrum fiets je veilig en snel waar je ook maar heen wil. Ook aan openbaar vervoer is er geen gebrek in de buurt van ‘Felys’. Zo bevindt het station zich op wandelafstand.

Voor wie zich afvraagt waar de naam ‘Felys’ vandaan komt? Die verwijst naar ijzer (Fe) en de Leie (Lys is Frans voor Leie). Het woord lijkt bovendien op het Spaanse ‘Feliz’, wat vrolijk betekent.

Als alles volgens plan verloopt, worden de eerste bewoners verwacht halfweg 2022.
 
-------------
 
Groep Huyzentruyt, gevestigd in Beveren-Leie, is een residentiële projectontwikkelaar in West-VlaanderenHet familiebedrijf realiseert duurzame, efficiënt ontwikkelde en betaalbare woningen en appartementen voor zowel investeerders als eigen bewoners in Vlaanderen en Wallonië. Groep Huyzentruyt werd opgericht in 1910 en telt vandaag een dynamisch team van zo’n 140 medewerkers. Doorheen de jaren evolueerde Groep Huyzentruyt van bouwbedrijf pur sang naar projectontwikkelaar met vorig jaar een omzet van 75 miljoen euro. Vandaag heeft de Groep twee vestigingen in België en één in Polen.

Kaat Decock

Directeur Projectontwikkeling, Groep Huyzentruyt

Wout Maddens

Schepen van Bouwen, Wonen en Stadsvernieuwing, Stad Kortrijk

Koen Cypers

Communicatie, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be