Eén van de “gezondste” buurten van Vlaanderen komt in Gent

AZ Maria Middelares site krijgt grondige make-over, MedTech-hub, woningen én buurtpark

De site rond het AZ Maria Middelares in Gentbrugge zal er vanaf 2024 helemaal anders uitzien. Het ziekenhuis wordt van kop tot teen gerenoveerd en op de bovenliggende verdiepingen komt een hypermoderne MedTech ondenemers-hub. De gebouwen naast het ziekenhuis ruimen plaats voor duurzame appartementen en woningen. En al even opmerkelijk: de huidige betonnen parking wordt één groot publiek park. Zo wordt de buurt rond het ziekenhuis één van de gezondste sites van Vlaanderen waar wonen en zorg hand in hand gaan. De eerste werken starten volgend jaar. Dat alles blijkt uit de ambitieuze plannen die projectontwikkelaar Revive en AZ Maria Middelares voor het eerst voorstelden.

Volgend jaar starten de werken aan de nieuwe inrichting van de site rond het AZ Maria Middelares. Het gaat om ingrijpende werken die de buurt een nieuwe invulling moet geven waarbij wonen en zorg hand in hand gaan. Projectontwikkelaar Revive zal er een 36-tal appartementen en 11 woningen bouwen, een nieuw sportmedisch centrum en tegelijk de leegstaande verdiepingen van het bestaande ziekenhuisgebouw grondig renoveren. Vandaag is de parking nog volledig verhard maar die wordt omgevormd tot een buurtpark van maar liefst 6.500 vierkante meter. Parkeren zelf gebeurt binnenkort grotendeels ondergronds. Vanaf de derde verdieping van het ziekenhuis komt een hypermoderne MedTech-hub. De ondergrondse parking zal bovendien na de kantooruren gebruikt kunnen worden door buurtbewoners die een parkeerplek willen huren. Ook de directe buren van het woonzorgcentrum Ter Hoveningen en het wijkgezondsheidscentrum De Punt worden mee betrokken in de planvorming.

“De grote parking verdwijnt en maakt plaats voor een groot buurtpark van 6.500 vierkante meter. Dit park zal voor iedereen toegankelijk zijn. De parking verdwijnt grotendeels ondergronds en zal uit twee bouwlagen bestaan. Ook tussen de nieuwe gebouwen zorgen bomen en planten voor een oase van rust. Op het dak van het ziekenhuis komt een daktuin met dakterras voor het personeel. Het is wetenschappelijk bewezen dat groen ervoor zorgt dat mensen gelukkiger zijn, en dus kan voldoende groen hier niet ontbreken.” Steven Rosseel – Revive
Steven Rosseel (Revive) en Christophe Mouton (AZ Marie Middelares)
Steven Rosseel (Revive) en Christophe Mouton (AZ Marie Middelares)

MedTech-hub

Volgens de Gentse projectontwikkelaar Revive is zorg en gezondheid een thema dat ook bij toekomstige ontwikkelingen een steeds belangrijkere rol zal spelen. Dankzij de nabijheid van het AZ Maria Middelares, was dit dan ook de uitgelezen kans om hun visie in de praktijk om te zetten. Zorgen voor elkaar in een leefbare buurt moet de rode draad van de toekomstige site worden.

“Niet alleen is er de nabijheid van het ziekenhuis dat deel zal uitmaken van dit nieuwe woongebied, we voorzien op de bovenste verdiepingen van het ziekenhuis ook een MedTech ondernemers-hub waar plaats zal zijn voor medische technologiebedrijven. Naast private kantoor- en atelierruimtes, komen er gedeelde faciliteiten zoals vergaderzalen, phoneboots, lunchplekken en zelfs een cleanroom. We verbinden iedereen met elkaar door het vele groen wat het een aangename plek maakt om te wonen, te werken en te vertoeven.” Steven Rosseel - Revive

Met een expert in duurzame stadsontwikkeling onder de arm en in nauw overleg met de stad Gent, wilt AZ Maria Middelares zich voluit inzetten voor dit maatschappelijk relevant, duurzaam en innovatief project.

"Onze focus blijft de verdere uitbouw van het aanbod inzake gezondheidszorg, met onder meer de uitbreiding van ons SportMedisch Centrum en de verkenning van innovatieve diagnose- en behandelingsmogelijkheden. De toegankelijkheid van de site, zeker met het oog op onze meest kwetsbare patiënten, staat daarbij centraal." - Christophe Mouton - CEO AZ Maria Middelares
Toekomstbeeld - KRAS Architecten
Toekomstbeeld - KRAS Architecten

Verbindende karakter

De focus op zorg en gezondheid wil echter niet zeggen dat enkel zorgbehoevenden hier terecht kunnen. Volgens de ontwikkelaar slaat zorg ook op het langer thuis kunnen wonen door direct contact met zorgende instanties maar evengoed het zorgen voor elkaar door buurtbewoners en een gezonde leefomgeving.

“Vandaag wordt er in nieuwbouwwijken – terecht – heel veel aandacht besteed aan duurzaamheid en ecologie. Maar de coronacrisis heeft nog een ander heel belangrijk aspect naar voren gebracht en dat is het belang van hoe we ons mentaal voelen. Het belang van een community die er voor elkaar is, mag niet onderschat worden. Buurten moeten verbindend werken en dus stappen we af van de harde ingenieursbenadering maar betrekken we het sociale aspect veel meer.” - Steven Rosseel - Revive

Blokvisie Stad Gent

In maart 2021 keurde het stadsbestuur van Gent de Bouwblokvisie goed. Dit nieuwe beleid moet ervoor zorgen dat de leefbaarheid in drukbevolkte gebieden verbeterd wordt door de aanleg van groene zones, het invullen van ruimte voor werkgelegenheid en voorzieningen als crèches en dokterspraktijken. Het project dat Revive realiseert op de site van het AZ Maria Middelares is het eerste grote project dat past binnen die nieuwe visie door de aanleg van een publiek park.

De voorbereidingen voor de eerste vergunningsaanvragen lopen volop. In de eerste fase, die volgend jaar start, zullen de gebouwen naast het ziekenhuis gesloopt worden, pas dan begint de renovatie aan het ziekenhuis en de inrichting van het MedTech-hub. Nadien start de bouw van de woningen en appartementen. Als alles volgens plan verloopt zullen de werken in 2026 volledig afgerond zijn.

Tijdelijke zomerinvulling

Ook voor de oplevering van het buurtpark en de residentiële ontwikkeling moet de buurt er zich al welkom voelen. Daarom zullen de leegstaande gebouwen en de buitenruimten deze zomer een tijdelijke invulling krijgen waar tal van activiteiten worden georganiseerd voor jong en oud. Revive heeft samen met verschillende partners een zomerprogrammatie samengesteld.

“We vinden het belangrijk om met de partners op en rond de site, zoals het wijkgezondheidscentrum De Punt en het woonzorgcentrum Ter Hovingen samen te werken. Deze tijdelijke invulling heeft ook een verbindende factor. Zo fungeren de bewoners van het woonzorgcentrum elke donderdag als levend model in de portretklas van De Studio, werken we samen met het buurtinitiatief Onzen Hof en geven we buurtbewoner Robbe, van Overloop, een trekkersrol voor de weekend programmatie. Zo zorgen we samen voor een geïntegreerd programma gericht op verschillende doelgroepen.” Laila De Bruyne, Impact Manager bij Revive.

Het programma heeft als centraal thema gezondheid. Zo wordt er door Overloop op 10 juli een ‘Talk intermittent living’ georganiseerd waar je leert omgaan met acute stress. Atelier De Studio organiseert schilderworkshops voor aspirant-kunstenaars en beweegcoach Anouk helpt jouw conditie op te bouwen. Voor de jonge ouders zijn er tal van workshops die je samen met je baby kan doen. Wil je graag spelen, dan kan je er ook tal van spelletjes uitlenen.

“We willen samen met de buurtbewoners ervoor zorgen dat zij zich welkom voelen op de site, ook voor de ontwikkeling van start gaat. De tijdelijke speel- en ontmoetingszone werd ook gecreëerd op basis van ideeën uit de buurt. Via het makersatelier wordt de buurt ook betrokken bij het ontwerpen van een ontmoetingsplek. Lang voor het buurtpark er komt, geven we kansen aan de buurt om deze plek invulling te geven tot een echte thuis.” Laila De Bruyne, impact Manager bij Revive.

Het volledige programma vind je op: www.kliniekintransitie.be/tijdelijke-invulling

Tijdens de zomermaanden zullen er tal van activiteiten plaatsvinden op de site voor jong en oud.
Tijdens de zomermaanden zullen er tal van activiteiten plaatsvinden op de site voor jong en oud.

Perscontact - niet voor publicatie

Steven Rosseel
Chief Operating Officer
steven@revive.be
0485.13.42.94

David Acke
Communicatie Bereal
david.acke@bepublicgroup.be
0472.90.12.48

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be