Eén op drie zeldzame boeken met historische waarde gaat naar buitenlandse verzamelaars

Grootste veilinghuis voor oude boeken zet professionalisering verder en gaat internationale toer op

Oude boeken en zeldzame manuscripten die in sommige gevallen als Belgisch erfgoed beschouwd kunnen worden, verhuizen steeds vaker naar het buitenland. Vorig jaar gingen naar schatting 5.000 van de 15.000 zeldzame boeken die in ons land geveild werden naar internationale verzamelaars, voornamelijk uit Frankrijk, Nederland en de VS. Vandaag gaat één op de drie werken naar het buitenland, amper tien jaar geleden was dat nog maar één op de vijf. Dat blijkt uit een marktanalyse van Arenberg Auctions, het nieuwe Brusselse veilinghuis ontstaan uit de fusie van The Romantic Agony en Henri Godts. Het gefusioneerde veilinghuis is het grootste in zijn soort van de Lage Landen en vestigt zich begin volgend jaar in de Brusselse Wolstraat aan de Zavel, hét internationale trefpunt van de antiekhandel, de buurt van musea en culturele instellingen, en de wijk waar vandaag heel wat vertegenwoordigers van de internationale veilinghuizen gevestigd zijn.

Wereldwijd gingen vorig jaar ongeveer 400.000 boeken onder de veilinghamer. Om en bij de 15.000 daarvan werden in ons land geveild. Maar opvallend: internationale verzamelaars van antiquarische boeken - zeg maar zeldzame oude drukken, manuscripten en prenten - kijken steeds vaker naar België bij hun zoektocht naar bijzondere of unieke werken.

Uit een marktanalyse van veilinghuis Arenberg Auctions - de nieuwe naam voor de gefusioneerde, bekende Brusselse veilinghuizen The Romantic Agony en Henri Godts - blijkt dat vandaag ruim een derde van de stukken die in ons land geveild worden naar het buitenland verhuist. Tien jaar geleden was dat nog maar één vijfde, en twintig jaar geleden bleven zelfs negen op de tien geveilde loten in eigen land, stelt het veilinghuis.

Met andere woorden: de Belgische veilingmarkt voor oude boeken werkt als een magneet voor heel wat internationale verzamelaars. Al moet gezegd dat ook heel wat Belgische bibliotheken en instellingen hun collecties nog altijd blijven vervolledigen.

Omvangrijke collecties

De oorzaak van die internationale aandacht moet in eerste instantie gezocht worden bij het toenemend aantal online veilingen, wat de toegankelijkheid voor internationale spelers de laatste jaren fors heeft vergroot. Daarnaast is en blijft België een land met talrijke verzamelaars die omvangrijke en waardevolle collecties aanlegden. Meer nog: de Belgische verzamelaar staat in het buitenland geboekstaafd als bijzonder gepassioneerd en deskundig. 

“Gezien België zich altijd op het kruispunt van de grote Europese culturen heeft bevonden, is er heel wat historisch materiaal in ons land te vinden. Dat zorgt er voor dat de internationale interesse voor boekenveilingen in België alleen nog maar zal toenemen. Uiteraard betekent dit ook dat een aanzienlijk deel van het aanbod naar het buitenland vertrekt.”

Henri Godts, expert veilinghuis Arenberg Auctions

Hét internationale trefpunt van de antiekhandel

Internationaal zijn het vooral de Fransen, Nederlanders, Amerikanen en Italianen die meer en meer de weg naar zeldzame boeken, prenten, en manuscripten uit onze contreien vinden. Zo werd eind vorig jaar nog een monumentale Graduale - een meer dan vijf eeuwen oud handschrift met Gregoriaanse kerkgezangen - in Brussel geveild, dat voor 200.000 euro door een Italiaanse privé-verzamelaar werd aangekocht.

In totaliteit veilde Arenberg Auctions vorig jaar zo’n 5.000 zeldzame boeken en manuscripten, goed voor bijna een derde van het aanbod op de Belgische markt. Om op de groeiende internationale tendens in te spelen, zal het veilinghuis zich vanaf 2018 in de Brusselse Wolstraat vestigen, hét internationale trefpunt van de antiekhandel, de buurt van musea en culturele instellingen, en de wijk waar vandaag heel wat vertegenwoordigers van de internationale veilinghuizen gevestigd zijn.

“Dit zal onze internationale positie en aantrekkingskracht op de markt verder versterken. We zullen namelijk gevestigd zijn op een mooie locatie aan de Zavel, in het middelpunt van de actie en gekend bij buitenlandse verzamelaars omwille van de nabijheid van andere veilinghuizen en musea."

Henri Godts, expert veilinghuis Arenberg Auctions

In afwachting van de definitieve verhuis zullen de komende veilingen van 10 oktober, 24 en 25 november en 12 december nog op de gebruikelijke locaties in de Aquaductstraat en in veilingzaal Horta in de Roodebeeklaan, beide in Brussel, plaatsvinden.

Henri Godts

Expert, Arenberg Auctions

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be