Eén op de vijf woningen in Vlaanderen is onderverzekerd

December is bijzonder gevaarlijke periode voor woningbranden

Eén op de vijf woningen in Vlaanderen - en meestal ook de inboedel ervan - is fors onderverzekerd. Een gevaarlijke situatie, zo stelt Hillewaere Verzekeringen die zich baseert op een uitgebreide marktanalyse. Zeker tijdens deze winterse feestdagen. Dat is zowat de meest gevoelige periode voor woningbranden, zeggen specialisten. Om nog erger te voorkomen, start de verzekeringsmakelaar een sensibiliseringsactie en raadt het de Vlaming aan om alle waardevolle spullen in huis te fotograferen.

Volgens onafhankelijk brandpreventieadviseur Tim Renders houdt de kerstperiode extra brandrisico’s in. Elk jaar gebeuren er wel branden door sfeerverlichting en kerstversieringen. We kennen allemaal het voorbeeld van een kerstboom die vuur vat door een defecte verlichting. Verder zien we meer keuken- en schoorsteenbranden, ongelukken met fondue- en gourmettoestellen en vuurhaarden die ontstaan door een onvakkundig gebruik van vuurwerk. 

Ongeveer negen op de tien gezinnen in ons land hebben weliswaar een brandverzekering, zo leert een recente meting van koepelorganisatie Assuralia (midden 2017). Alleen: ze blijkt in veel gevallen niet up-to-date, merkt Hillewaere Verzekeringen op, dat een uitgebreide analyse uitvoerde.

Bij ongeveer één op de vijf woningen zien we dat ze onderverzekerd zijn. Bij de start van het contract was de woning wel correct gedekt, maar daarna hebben de bewoners hun huis vaak gerenoveerd. Op die manier is de waarde van hun woning een flink stuk toegenomen, alleen is het nooit doorgegeven. Als er iets gebeurt waardoor de verzekering moet tussenkomen, kan dit grote financiële gevolgen hebben.”

Leen Verheyen, Hillewaere Verzekeringen

Eenzelfde verhaal is te horen bij Vlamingen die bovenop een brandverzekering ook een inboedelverzekering hebben afgesloten.

“Jonge gezinnen opteren vaak voor meubels die ze zelf in elkaar moeten zetten, maar kopen enkele jaren later al eens een waardevol designmeubel of een antieke kast. Alleen wordt ook die “upgrade” vaak vergeten.”

Leen Verheyen, Hillewaere Verzekeringen

Minstens even opmerkelijk: meer Vlamingen dan gedacht laten hun pand - en ook de inboedel - te zwaar verzekeren. Dat gebeurt in bijna één op de tien gevallen, merkt de verzekeringsmakelaar op, die denkt dat ook dat veelal met nonchalance te maken heeft.

Neem zeker foto’s

Hillewaere start daarom een sensibiliseringsactie waarbij ze de Vlaming wijzen op het belang van het up-to-date houden van je woningverzekering. Maar ook rookmelders plaatsen en zeker foto’s nemen van je meest waardevolle bezittingen, is iets dat té vaak vergeten wordt, zo luidt het.

“Wil je er voor zorgen dat de expertise na een schadegeval vlot verloopt, dan raden we iedereen aan om foto’s te nemen van waardevolle bezittingen, net als overzichtsbeelden van de kamers. Dat is zo eenvoudig, maar bijna niemand doet het. Met zo’n foto wordt het voor een expert nochtans een stuk eenvoudiger om na te kunnen gaan of je nu al dan niet bijvoorbeeld een waardevolle jukebox in de living had staan. Met aankoopbewijzen kan je natuurlijk ook veel bewijzen, maar de ervaring leert dat de meeste mensen die niet bijhouden.”

Leen Verheyen, gedelegeerd bestuurder Hillewaere Verzekeringen

Een brandpolis is niet wettelijk vereist, maar banken verplichten wel contractueel klanten om er een te nemen wanneer ze een woonlening aangaan. Wanneer er iets misloopt met de woning, dreigen banken immers evenzeer financieel schade te lijden.

 

Roel Druyts

Gedelegeerd bestuurder, Hillewaere Groep

Leen Verheyen

Algemeen directeur Verzekeringen, Hillewaere Verzekeringen

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be