Ecologisch wooncomplex met gigantisch park in Molenbeek en Sint-Agatha-Berchem voorgesteld

Eén van de meest ecologische wooncomplexen in Brussel wordt binnenkort uitgebreid voorgesteld aan de buurt. ‘High Park’ - dat op de grens van Sint-Jans-Molenbeek en Sint-Agatha-Berchem ligt - is goed voor 101 energiezuinige appartementen met maar liefst 1.700 m² aan groendaken. Maar het meest opmerkelijke is dat de buurtbewoners er een gloednieuw wandelpark van ruim tien voetbalvelden groot bij krijgen. Het hele nieuwbouwproject - dat een antwoord moet bieden op de duizenden nieuwe inwoners die de Brusselse gemeenten er de komende jaren zal bij krijgen - betekent een opwaardering voor de hele regio.

Brussel boomt. Volgens het Federaal Planbureau zou de bevolking in het Brusselse Hoofdstedelijk Gewest tussen 2015 en 2025 met iets meer dan 101.000 personen groeien, oftewel zo’n 10.000 inwoners per jaar. En die fikse groei is vooral te zien in de gemeenten Sint-Jans-Molenbeek en Sint-Agatha-Berchem. Zo stijgt het aantal inwoners in Sint-Agatha-Berchem de komende jaren van 23.927 naar 26.800. Dat is het hoogste aantal dat de gemeente ooit geteld heeft. 

Om aan die bevolkingsgroei tegemoet te komen, ontwikkelt de Antwerpse projectontwikkelaar Immpact ‘High Park’, een nieuwbouwproject van 101 energiezuinige appartementen. De totale site aan de Goede Herdersstraat heeft een oppervlakte van 7.028 m² en bevindt zich op de grens van Sint-Agatha-Berchem en Sint-Jans-Molenbeek. Het woongedeelte bestaat uit twee complexen van 40 en 61 appartementen, 106 ondergrondse parkings en meer dan 100 fietsenstallingen. 

“De demografische groei in Brussel is iets waar we niet omheen kunnen. Met dit project willen wij de gemeenten Sint-Jans-Molenbeek en Sint-Agatha-Berchem doen heropleven. Het is een ideale plek voor de mensen die de feeling met Brussel niet willen verliezen, maar hun kinderen toch in een rustige omgeving willen zien opgroeien.”

Philippe Janssens, CEO Immpact 

Gigantisch wandelpark

Het meest opmerkelijke aan het nieuwbouwproject is ongetwijfeld dat het project niet minder dan 1.700 m² aan groendaken zal tellen, 1.800 vierkante meter gemeenschappelijk groen en 1.100 vierkante meter privé-tuinen. Daarmee is High Park gemakkelijk één van de groenste en meest ecologische nieuwbouwprojecten van Brussel. Als kers op de taart wordt aansluitend ook een gigantisch wandelpark van zes hectare voorzien, oftewel een park van ruim tien voetbalvelden groot. Zo'n 2.000 vierkante meter zal door Immpact worden aangelegd als een poort naar de achterligende grote groene zone die eigendom is van de gemeente Sint-Agata-Berchem.

“Als zoveel nieuwe gezinnen samenwonen, is het belangrijk dat we zorgen voor zo’n leefbaar mogelijke buurten, en daarbij is groen een ontzettend belangrijke factor. Daarom werd ook beslist om het achterliggende terrein, dat nu niet toegankelijk is voor publiek, om te vormen tot een wandelpark waar buurtbewoners en kinderen kunnen genieten van een stukje natuur in de stad. De toekomstige bewoners kunnen er in het groen wonen, op een boogscheut van het centrum.”

Philippe Janssens, CEO Immpact

Feeling met Brussel

Het project trekt niet in het minst mensen uit Sint-Agatha-Berchem en Sint-Jans-Molenbeek zelf aan, maar vooral ook Brusselaars uit andere gemeenten zoals bijvoorbeeld Elsene of Etterbeek. En dat hoeft niet te verbazen. De vastgoedprijzen swingen in die Brusselse gemeenten de pan uit. Zo betaalde je vorig jaar voor een appartement in Elsene gemiddeld 319.184 euro. In Sint-Agatha-Berchem daarentegen is dat bijna 140.000 euro goedkoper, oftewel gemiddeld 181.365 euro. Vergeleken met andere Brusselse gemeenten zoals Oudergem, Etterbeek of Sint-Gillis blijkt wonen in de Brusselse rand dus nog betaalbaar.

Ook investeerders trekken volgens ontwikkelaar Immpact meer naar de Brusselse rand omdat ze daar gemakkelijker rendement halen. Bovendien blijken de torenhoge huurprijzen, het groeiende overaanbod in het centrum en de drukte veel Brusselaars - waaronder heel wat expats - naar de rand te duwen.

“Veel geïnteresseerde kandidaat-kopers zijn mensen die uitwijken van andere Brusselse gemeenten omwille van betaalbaarheid maar ook omdat ze de feeling met Brussel niet willen verliezen. We mikken onder meer op jonge koppels die in Brussel willen wonen en werken maar toch een groen karakter willen. Ook op investeerders die nog rendement willen halen in Brussel, kijken naar de rand. De prijzen in het centrum zijn zo hoog dat je er nog amper rendement op haalt, terwijl verder van de stad niet slechter is, maar wel goedkoper.”

Philippe Janssens, CEO Immpact

De prijzen voor een appartement starten vanaf 175.000 euro. De bouw start in augustus 2020 en het einde der werken is voorzien voor augustus 2022. De verkoop is nog maar pas gestart maar vandaag is reeds 20 procent verkocht.

Philippe Janssens

CEO, Immpact

Koen Cypers

Communicatie, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be