Dubbel zo veel buurtfeesten als voor corona

Dag van de Buren: vijf tips om nog snel het perfecte buurtevent te organiseren

Speelstraten, een kleine apero, grote BBQ’s of springkastelen: het buurtfeest is terug van weggeweest. En hoe! Sinds maart vinden er elke maand gemiddeld zo’n 1.300 buurtevents op digitaal buurtnetwerk Hoplr plaats. Dat zijn er dubbel zo veel als voor corona. Naar aanleiding van Dag van de Buren op 27 mei zullen er deze maand zelfs bijna 2.000 geregistreerde buurtfeesten in het hele land plaatsvinden. Daarmee stevent de maand mei af op een absoluut record. Buurtexpert Laura Geerts deelt vijf tips voor wie nog snel een geslaagd buurtfeest wil organiseren. 

“Eerste keer? Leg de lat niet te hoog” 

“Een goed buurtfeest hoeft niet zwaarwichtig te zijn”, stelt buurtexpert Laura Geerts van Hoplr. “De essentie is om samen te komen met andere buurtbewoners en elkaar (beter) leren kennen. Dat kan op een grote braderie, maar evengoed door je naaste buren uit te nodigen voor een glaasje. Als het de eerste keer is dat je iets organiseert, leg de lat dan niet te hoog en luister bij je buren wat zij ervan vonden. Volgend jaar kan het dan altijd groter.” 

 “Betrek je buren van bij de start” 

“Voor het gemeenschapsgevoel en de slaagkansen van je activiteit is het fijn om de buurt van bij het begin te betrekken. Bovendien is de kans groot dat er meerdere buren met hetzelfde idee spelen. Vele handen maken licht werk en buurtbewoners voelen zich trots als ze mee hun stempel op het buurtfeest drukken”, weet de buurtexpert van Hoplr. “Laat je buren mee kiezen wat op het menu komt, wat ze kunnen uitlenen van materiaal of wie er naar de winkel kan gaan. Vanuit zo’n draagvlak kan op termijn zelfs een leuk buurtcomité ontstaan.” 

“Spreek de spaarpot van je gemeente aan” 

“Een groot buurtfeest kan wel eens duur uitvallen, maar dat hoeft niet allemaal uit jullie eigen portemonnee te komen. Veel gemeenten bieden een toelage of lenen materiaal uit voor buurtfeesten. Gemeenten organiseren vaak ook zelf buurtfeesten en spelen een belangrijke rol om ontmoetingen te stimuleren. Neem dus zeker eens contact op met de eventverantwoordelijke binnen je gemeente”, adviseert Geerts. “Check ook of er al een buurtcomité in jouw buurt is opgericht. Misschien beschikken zij wel over een spaarpotje en helpen ze graag mee. Of vraag lokale handelaars om te sponsoren. Tot slot kun je ook je buren zelf om een financiële of materiële bijdrage vragen.” 

Creator: Halfpoint ​ | ​ Credit: Getty Images/iStockphoto
Creator: Halfpoint ​ | ​ Credit: Getty Images/iStockphoto

 “Maak het toegankelijk voor iedereen” 

“Zorg dat niemand zich buitengesloten voelt. Dat kan zo simpel zijn als alle bewoners van je straat uit te nodigen, maar toegankelijkheid vertaalt zich ook naar de activiteiten en het menu. Denk bijvoorbeeld aan entertainment voor zowel jong als oud of vraag iedereen om zelf iets van eten en drank mee te nemen en te delen. Zo is er zeker voor ieder wat wils”, stelt de buurtexpert. 

“Hou de herinneringen levend” 

“Een geslaagd buurtfeest zindert vaak nog lang na. Gedeelde herinneringen scheppen een band en het gemeenschapsgevoel. Versterk dat effect door foto’s en video’s te maken en deze met de buurt te delen. Door de foto’s en filmpjes een paar maanden later terug boven te halen, versterk je de animo om een nieuw feest ineen te steken en zorg je voor extra engagement naar de volgende keer”, klinkt het. 

 

Laura Geerts

Expert Buurtcommunicatie, Hoplr

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be