Dringend gezocht: honderden vrouwelijke militairen

Defensie opent voor het eerst pop-up store in shoppingcenter om actief jongeren te rekruteren

Mortieren, kanonnen, jeeps, rubberboten, koordenpistes, medische tenten,... Wijnegem trekt een maand lang z’n camouflagekleding aan. Vanaf deze week opent Defensie in het shoppingcenter voor het eerst een heuse pop-up store waar je niet naast kan kijken. Missie: actief jongeren rekruteren. Dat is broodnodig om de toekomst van het leger te waarborgen. De komende vijf jaar gaan liefst 10.000 militairen met pensioen. Daarom wil Defensie alleen al dit jaar ruim 2.000 nieuwe krachten rekruteren. En zeker niet alleen mannen. Defensie is naarstig op zoek naar honderden ambitieuze vrouwen. Zij denken nog vaak - onterecht - dat een militaire job niet voor hen is weggelegd.

Wie in de krokusvakantie naar Wijnegem afzakt voor een dagje shoppen, hoeft niet te schrikken wanneer plots enkele legerjeeps de parking op denderen. Defensie zet er een maand lang zijn tenten op voor een vreedzame missie. Bedoeling: van 17 februari tot 14 maart zoveel mogelijk jongeren warm maken voor een job bij het leger. 

Om haar boodschap kracht bij te zetten, gaat Defensie - naast een pop-up store - ook voor een ongezien charmeoffensief op het centrale plein. Zo komt tijdens het krokusverlof elke component van het leger langs om er demonstraties en uitleg te geven en bij gelegenheid ook mannen en vrouwen sportief uit te dagen met o.a. een koordenpiste. Telkens brengen de militairen indrukwekkend materiaal mee. Van grote evacuatie quads van de Medische Component over weerstations en een F-16-motor van de luchtmacht tot heuse rubberboten, jeeps, een mortier en een kanon van de Land Component.

“Eén van de hoogtepunten van de actie is ongetwijfeld het bezoek van Debbie, Joni, Matthieu, Thomas, Xander, Zeger, Aaron en Stijn van ‘Kamp Waes’. Op zaterdag 29 februari komen zij in de namiddag langs voor een eerste meet & greet met fans van de tv-reeks, die kijkers de voorbije weken een betere inkijk gaf op de taken van onze Special Forces. Zij zijn momenteel dé ambassadeurs bij uitstek van Defensie.”

Zsofi Horvath van Wijnegem Shopping

Dat Defensie een versnelling hoger schakelt in de rekrutering, is niet toevallig. De komende vijf jaar gaan liefst 10.000 militairen met pensioen. Vele van deze jobs moeten opnieuw ingevuld worden. Maar dat is niet vanzelfsprekend. Vandaag is Defensie nog steeds een grote onbekende bij de jeugd. Zowel de taken van militairen, als de job- en carrièremogelijkheden zijn onvoldoende bekend. Nu al is er een tekort aan technici, medische specialisten (dokters en tandartsen), luchtverkeersleiders en personeel voor de Marine.

Ambitieuze vrouwen

Momenteel telt ons leger goed 2.220 vrouwen, oftewel 8,7% van het totale aantal militairen. Dit percentage dringend omhoog krijgen, is voor Defensie evenzeer een belangrijke missie. Vele vrouwen zijn vandaag - onterecht - nog niet overtuigd van de loopbaan- en studiemogelijkheden die Defensie biedt. 

“Het is belangrijk dat vrouwen sterk en onafhankelijk zijn, en met beide voeten in de maatschappij staan. Op dat vlak is al een lange weg afgelegd, maar deze weg is nog niet ten einde. Toen Defensie onlangs op onze deur klopte met de vraag om een pop-up-store te openen en ons ook uitlegde dat het leger een jeugdige, maar vooral ook vrouwelijke injectie nodig heeft, hebben we dan ook volmondig ingestemd. Vrouwen hebben hun plaats in álle geledingen van onze maatschappij en dus ook bij Defensie. Daar kunnen wij alleen maar achter staan.”

Zsofi Horvath van Wijnegem Shopping

In totaal rekruteert Defensie dit jaar 2.035 militairen, waarvan 220 officieren, 600 onderofficieren en 1.215 soldaten en matrozen.
 

Noot voor de redacties:

* De media zijn uitgenodigd op 24 februari 2020 om 10.20 uur in het Defensiedorp van Wijnegem. Journalisten kunnen er dan van nabij kennismaken met het pop-up Informatiecentrum voor de rekrutering en het Defensiedorp op het centrale plein met personeel en middelen van de verschillende componenten. Er zijn interviews mogelijk.

10.20 uur: bezoek aan het pop-up Informatiecentrum, pand 239

10.30 uur: korte persbriefing

10.50 uur: afspraak in het Defensiedorp, met officiële opening door de 75-koppige Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen 

10.55 uur: interviews

12.00 uur: einde
 

* Journalisten zijn uiteraard ook welkom op 29 februari 2020 voor de eerste meet & greet met Debbie, Joni, Matthieu, Thomas, Xander, Zeger, Aaron en Stijn van het Eén-programma ‘Kamp Waes’

13.00 uur: start meet & greet

16.00 uur: einde
 

Defensie_affiche_v4 (002).pdf

PDF - 3.1 Mb

Zsofi Horvath

Communicatiemanager, Wijnegem

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be