Dewaele Vastgoedgroep & Troostwijk slaan handen in elkaar via unieke én exclusieve samenwerking

(On)roerende goederen na faillissement of bankbeslag voor het eerst via één partner op online biedplatform

Dewaele Vastgoedgroep en de Europese marktleider van online veilingen Troostwijk (onderdeel van TB Auctions) verkopen voortaan via een joint venture vastgoed online: een unieke samenwerking in België. Het gaat voornamelijk om panden – van residentieel tot industrieel – afkomstig uit faillissementen, bankbeslagen of overheidsopdrachten. “Door onze expertises te bundelen, willen we voor curatoren, banken en lokale overheden de belangrijkste partner worden voor het vermarkten van vastgoed via ons online biedplatform”, klinkt het overtuigd.

De joint venture tussen een online veilinghuis en een vastgoedmakelaar is uniek in ons land en toont ook meteen de ambitie van beide partijen. Dewaele Vastgoedgroep - de grootste onafhankelijke vastgoedmakelaar van ons land - wil de komende jaren verder uitgroeien tot een levenslange partner in wonen en ondernemen in Vlaanderen en Brussel. En dit niet enkel voor de particuliere huizenjagers, ondernemingen of investeerders, maar vanaf heden ook specifiek voor curatoren, bewindvoerders, banken en lokale overheden. 

Troostwijk heeft al langer ervaring met deze doelgroep en heeft een uitgebreid curatorennetwerk, met het oog op het online veilen van roerende goederen. Voortaan kunnen banken en curatoren voor de veiling van zowel roerende als onroerende goederen uit een faillissement of beslag bij één partner terecht. Voor het veilinghuis past de joint venture in een strategie om haar Europese positie verder uit te breiden. Eind november trad bijvoorbeeld nog het Belgische online veilinghuis voor roerende goederen Vavato toe tot de TBAuctions-familie. Met een strategische partner als Dewaele Vastgoedgroep beoogt het veilinghuis vooral het veilen van vastgoed prominenter in haar aanbod te kunnen opnemen. 

“Een hoogkwalitatieve partner voor de verkoop van het vastgoed dat wij aanbieden in België zorgt voor een vlotter verloop van dossiers en voor schaalbaarheid. Wij zijn het leidende online veilingplatform van Europa en Dewaele is de grootste Belgische onafhankelijke vastgoedmakelaar met zowel residentiële als commerciële vastgoedexperten, dus dat geeft naar ons gevoel een perfecte match voor onze gezamenlijke doelgroep van curatoren, banken en lokale overheden. Daarnaast zien wij veel potentieel in het veilen van vastgoed, waarmee we in Nederland - via BVA Auctions -  absoluut de marktleider zijn.”

Andy Vons, Director bij Troostwijk.

Roerend en onroerend veilen bij één partner 

De samenwerking komt niet uit het niets. Reeds bij de eerste gesprekken bleek dat beide spelers over hetzelfde DNA in bedrijfswaarden en -cultuur beschikken. Bovendien bestaat een samenwerking tussen een vastgoedkantoor en online veilinghuis nog niet in België, terwijl de nood op de markt er wel is om curatoren en banken van A tot Z te ontzorgen voor zowel roerende als onroerende goederen. De joint venture tussen Dewaele Vastgoedgroep en Troostwijk zorgt er namelijk voor dat een curator of bank voortaan één partner heeft om zowel de roerende als de onroerende goederen uit bijvoorbeeld een faillissement of beslag te verkopen; een uniek gegeven op de markt. Dit maakt het verloop en de afhandeling van het dossier voor deze curator of bank tijds- en dus ook kostenbesparend.

“Verkoop van onroerend goed uit een faillissement of bankbeslag gaat omwille van de noodzakelijke rechterlijke machtiging veelal gepaard met de nood aan een biedprocedure, waardoor men vaak bij een notaris uitkomt. Evenwel heeft een notaris niet altijd de nodige technische en commerciële kennis inzake het vermarkten van bedrijfsmatig vastgoed in huis, noch het netwerk aan potentiële kandidaat-kopers, waardoor niet altijd een correcte prijs voor het vastgoed behaald wordt. Onze strategische samenwerking brengt deze commerciële vastgoedkennis én de objectivering van de verkoopsprocedure via een biedplatform voortaan samen.“

Sofie Spriet, CEO Dewaele Vastgoedgroep

Complementaire expertise

In aanloop naar de joint venture werden reeds verschillende dossiers door Troostwijk en Dewaele samen gerealiseerd. Zo traden zij al bij verschillende aanbestedingen van gemeenten samen en met succes op. De focus van de joint venture ligt vandaag op de verkoop van panden uit faillissementen, bankbeslagen en overheidsopdrachten, maar ook vrijwillige verkopen en verkopen uit bewindvoering behoren tot de mogelijkheden. 

Met deze samenwerking legt Troostwijk niet alleen een uitgebreid curatorennetwerk - dat zij doorheen de jaren in België uitbouwde - op tafel, maar ook een internationaal koperspubliek en jarenlange expertise inzake online veilingen. Dewaele Vastgoedgroep vult dit aan met o.a. haar kennis van de residentiële en commerciële vastgoedmarkt en haar lokaal verankerd kantoren- en klantennetwerk, gekoppeld aan haar eigen ontwikkelde vastgoedsoftware en online marketing-algoritmes. 

“Als kwalitatieve speler op de markt bouwen we al jaren aan onze backoffice, waar we intussen meerdere juridische, fiscale, en financiële experten beschikbaar hebben ten dienste van onze kantoren en klanten. Die in house expertise komt in de vaak complexere verkoopdossiers van de joint venture die volgen uit faillissementen, bankbeslagen of overheidsopdrachten naast onze lokale commerciële kennis dan ook zeer goed van pas.“

Sofie Spriet, CEO Dewaele Vastgoedgroep 

Troostwijk en Dewaele mikken met deze samenwerking en hun complementaire sterktes om voor curatoren, banken en lokale overheden de belangrijkste partner te worden inzake het online veilen van zowel hun roerende als onroerende goederen. 

“De combinatie van de commerciële en marketingtechnische vastgoedskills van Dewaele met de objectivering van de transacties aan de hand van de waterdichte veilingtechnologie van Troostwijk zorgt ervoor dat complexe dossiers sneller en tegen de best mogelijke marktprijs afgerond kunnen worden. Dit maakt dat we nu ook in België een sterk platform kunnen opzetten voor zowel de roerende áls onroerende goederen.”

Andy Vons, Director bij Troostwijk

Beide partijen geven nog mee dat, ondanks het gebruik van het online biedplatform, zowel de commercialisatie als de begeleiding van de verkoop gegarandeerd persoonlijk blijft en verloopt zoals bij een klassieke verkoop. Hierbij krijgen de betrokken partijen steeds heel transparant alle info over het verloop van het dossier, de finalisering van de verkoop tot zelfs de verrekening van het ereloon. 

 

Dewaele Vastgoedgroep werd opgericht in 1984 door wijlen Pol Dewaele en bestaat op vandaag uit een netwerk van 44 kantoren in eigen beheer, verspreid over West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Brussel en Limburg. De Vastgoedgroep telt momenteel 255 medewerkers, actief in zowel bemiddeling bij verkoop en verhuur van residentieel vastgoed, commercieel vastgoed, investeringsvastgoed, luxevastgoed, alsook privatief beheer van vastgoedpatrimonium en syndicusactiviteiten. De Groep is jaarlijks goed voor een geconsolideerde omzet van 27,5 miljoen EUR. 

TB Auctions is het grootste online veilingplatform van Europa met meer dan 13.000 veilingen per jaar, meer dan 10 miljoen bezoekers per maand en een transactiewaarde van 440 miljoen euro per jaar. De Nederlandse groep zit achter de merken Troostwijk (gericht op industriële goederen) en BVA Auctions (consumenten en kmo's) en is aanwezig in tien Europese landen, waaronder België. In België telt het veilinghuis 44 medewerkers.

Sofie Spriet

CEO, Dewaele Vastgoedgroep

Andy Vons

Director, Troostwijk

Hannelore Schmid

Communicatie, Bereal

Astrid Dupuis

Perscontact, Troostwijk

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be