Desolate site Astravorm maakt plaats voor 42 woningen en veel groen

Gloednieuw woonproject geeft jonge gezinnen de kans om in Affligem te blijven wonen

De verloederde terreinen van Astravorm in de Paddeputstraat in Essene, een deelgemeente van Affligem, krijgen eindelijk een nieuwe toekomst. Projectontwikkelaar evillas uit Sint-Pieters-Leeuw is gestart met de sanering van de site. De vervallen gebouwen van de voormalige producent van keukenbladen maken plaats voor een woonbuurt met 42 eengezinswoningen in een rustige en autoluwe omgeving. Daarmee komt er een einde aan een periode van vijftien jaar van leegstand en verval. Opvallend: de nieuwe woonbuurt wordt bijzonder groen. Er verdwijnt bijna duizend vierkante meter beton in vergelijking met de situatie vandaag. Liefst 70 procent van de site wordt groen.

Astravorm was in de jaren ‘90 een naam die klonk als een klok in de wereld van de keukenbouwers, maar aan het begin van de jaren 2000 kwam de klad er stilaan in. Rond 2005 viel alle industriële activiteit op de site aan de Paddeputstraat in Essene definitief stil. Het gemeentebestuur van Affligem wilde geen industrie meer op deze locatie pal in de dorpskern van Essene en werkte een ruimtelijk uitvoeringsplan uit dat de 1,1 hectare grote site omvormt naar woongebied. 

Vandaag, goed 15 jaar later, komt er einde aan de leegstand en het verval. Projectontwikkelaar evillas uit Sint-Pieters-Leeuw krijgt een verkavelingsvergunning om de site te heropwaarderen. In totaal komen er 42 nieuwe woningen.

“Met deze nieuwe woonwijk slaan we twee vliegen in één klap. De intussen sterk verloederde site wordt eindelijk opgekuist en we maken nieuwe industriële activiteit op deze site in de dorpskern definitief onmogelijk. Affligem is bovendien een populaire gemeente om in te wonen. De gemeente telt vandaag 13.351 inwoners. Dat zijn er bijna duizend meer dan tien jaar geleden. Maar de populariteit van Affligem heeft ook de prijzen van woningen en gronden doen stijgen. Met dit project bieden we jonge gezinnen de kans om een betaalbare woning te verwerven in de eigen gemeente.”

Chris Van de Ven, zaakvoerder evillas 

70 procent groene ruimte

Wat meteen opvalt aan de nieuwe plannen is dat de ontwerpers een bijzonder groene woonbuurt uit hun tekenpen hebben getoverd. Vandaag is 9.360 vierkante meter van de in totaal 28.373 vierkante meter grote site verhard. In de nieuwe plannen verdwijnt er bijna duizend vierkante meter beton. Dat betekent dat maar liefst 70 procent van de totale oppervlakte wordt ingevuld als groene ruimte. 

“Mobiliteit was een belangrijk item bij de opmaak van de plannen voor dit project. De nieuwe woonbuurt wordt ontsloten via de Ternatsestraat. Voetgangers en fietsers kunnen de wijk ook via de Hauwijkstraat bereiken. De site wordt ook ingericht als een woonerf, zodat de buurt autoluw en kindvriendelijk is. Doorgaand verkeer is niet mogelijk, enkel de auto’s van bewoners en bezoekers zijn welkom. Voor die laatsten zijn er meer dan 30 parkeerplaatsen op het openbaar domein.”

Olivier Buyckx, studiebureau Hosbur

Gezinswoningen in een groene omgeving

De nieuwe woonbuurt verrijst in het binnengebied tussen de Ternatsestraat, de Paddeputstraat en de Hauwijkstraat en bestaat uit 42 eengezinswoningen, allemaal halfopen en gesloten bebouwingen, in een bijzonder groene omgeving. Met drie of meer slaapkamers, een garage en een vlotte verbinding mikt de nieuwe woonwijk in de eerste plaats op gezinnen.

“Kandidaat-kopers kunnen kiezen uit twee types woningen met een hoogwaardige architectuur, hebben een bewoonbare oppervlakte van ten minste 150 m² met 3 tot 4 slaapkamers en zijn uitermate energiezuinig. Bijna alle woningen beschikken ook over een garage of een carport. De nieuwe woonbuurt heeft een uitstekende verbinding met de E40, maar bevindt zich ook vlakbij een halte van het openbaar vervoer richting Aalst, Asse en Brussel. Ook winkels en scholen bevinden zich op wandelafstand.”

Chris Van de Ven, zaakvoerder evillas

Timing

De aannemer is ondertussen al gestart met de afbraak- en saneringswerken. Als alles volgens plan verloopt, kunnen de eigenlijke bouwwerken na de zomer starten. De eerste bewoners kunnen dan in de loop van 2022 hun intrek nemen in hun nieuwe woning. Het volledige project moet klaar zijn tegen 2024.

Chris Van de Ven

Zaakvoerder, evillas

Lieven Van den Bogaerd

Communicatie, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be