Dertien jongeren met beperking zien droom in vervulling gaan: bouw Honkhuis gaat van start

Herontwikkeling Hertogensite gaat nieuwe fase in met ook bouw van woontoren Hertog I

Eindelijk is het zover. Marie, Ella, Simon, Lore, Sarah, Elias, Jorn, Jasper, Caline, Glen, Elien, Lauranne en Thias - de vriendengroep van 13 jongeren met een beperking die zich verenigd hebben in de vzw HONK - kunnen beginnen aftellen naar de verhuis naar hun eigen stek. Projectontwikkelaar Resiterra startte zonet namelijk met de bouw van het ‘Honkhuis’ op de Hertogensite. Als alles goed gaat, kunnen de jongeren in het najaar van 2022 hun intrek nemen in hun eigen woning. De ontwikkeling van de nieuwe Leuvense stadswijk draait trouwens op volle toeren, want Resiterra begint nu ook met de bouw van de woontoren Hertog I.

De wachtlijsten voor een plaats in een bestaande zorgvoorziening voor jongeren met een beperking zijn vandaag heel erg lang. Het is in Vlaanderen een bijzonder nijpend probleem dat al jaren aansleept en maar niet opgelost raakt. De ouders van dertien jongeren uit het Leuvense bleven echter niet bij de pakken zitten en richtten in 2014 de vzw HONK op. Via de vzw organiseren de ouders al enkele jaren een dagwerking voor de jongeren. Vandaag huist de vereniging nog in de Noormannenstraat, waar ze met de hulp van drie begeleiders en enkele vrijwilligers elke week verschillende activiteiten organiseren voor de vriendengroep. Na de dagactiviteiten trekken de jongeren weer huiswaarts, maar net zoals iedereen dromen zij ook van een eigen stek waar ze zelfstandig kunnen wonen.

“Speciaal voor dit soort projecten werkte de stad een samenwerkingsovereenkomst zelfstandig begeleid wonen uit. Voor een project op maat van deze doelgroep zijn de algemene regels van de bouwverordening immers niet altijd passend. Afwijkingen voor specifieke doelgroepen moeten dan ook kunnen, mits de garantie dat het gerealiseerde project uitsluitend voor deze doelgroep wordt ingezet.”

Carl Devlies, schepen Ruimtelijk Beleid Leuven

En die droom - een eigen Honkhuis - komt binnenkort uit, want projectontwikkelaar Resiterra startte zonet met de bouw van de woondroom van de 13 jongeren. Het Honkhuis telt vier verdiepingen en heeft een bewoonbare oppervlakte van bijna 1.100 vierkante meter. 

“Elke bewoner krijgt in het Honkhuis een eigen studio met slaapruimte, zithoek en badkamer. Het Honkhuis omvat voorts een grote keuken met aansluitende eetruimte, een gezellige leefruimte, een therapieruimte, een berging en een polyvalente zaal met dakterras op de bovenste verdieping. De jongeren beschikken ook over een eigen fietsenstalling.”

Erik Van Hoof, CEO Resiterra

De Hertogensite is een bewuste keuze geweest van de vzw Honk. De ligging pal in het verkeersluwe centrum van Leuven zorgt ervoor dat de meeste activiteiten dicht in de buurt zullen plaatsvinden. Zo zullen de jongeren in vele gevallen zelfstandig naar deze activiteiten kunnen gaan. Vzw Honk zet ook nadrukkelijk in op (begeleid) werken. Ook daarvoor is deze ligging ideaal.

“In afwachting van de verhuis kunnen de jongeren al wennen aan het feit dat ze binnenkort op eigen benen zullen staan. Zo leren ze onder begeleiding van onze medewerkers en vrijwilligers hun eigen potje koken en andere huishoudelijke taken uitvoeren. Bedoeling is dat ze uiteindelijk zo zelfstandig mogelijk kunnen leven. Het feit dat ze met 13 samenwonen in het Honkhuis is een extra troef, want ze kunnen elkaar helpen en stimuleren om op eigen benen te staan.”

Lut Gailly, voorzitter vzw HONK en mama van Jasper

Hertog I: nieuwe parel aan kroon van Hertogensite

Tegelijk met de realisatie van het Honkhuis begint Resiterra ook met de bouw van Hertog I. Deze nu al iconische woontoren is een ontwerp van de Britse toparchitect David Chipperfield en verrijst pal in het midden van de Hertogensite. Met zijn hoogte van 50 meter wordt dit één van de hoogste woonprojecten in Leuven. 

De 14 verdiepingen tellende toren telt in totaal 24 appartementen met twee of drie slaapkamers, en bovenaan een penthouse dat de hele bovenste verdieping inneemt. De bewoners van de toren kunnen zich op het gelijkvloers in het zweet werken in hun eigen fitnessruimte. 

“De woontoren Hertog I wordt een nieuwe parel aan de kroon van de Hertogensite. De bewoners kunnen niet alleen genieten van een prachtig vergezicht, ze staan bovendien bijna letterlijk met hun voeten in het groen, langs het water. Het project Hertog I verrijst immers vlak naast het toekomstige Hertogenpark, dat een nieuwe groene long naast een opengelegde Dijle moet worden voor de ganse Leuvense Benedenstad.”

Erik Van Hoof, CEO Resiterra

Aansluitend op de woontoren komen er nog eens 9 stadswoningen en een gebouw met 6 appartementen. De stadswoningen, die tussen de opengelegde Dijle en de Aa liggen, hebben allemaal vier bouwlagen, een stadstuin en drie terrassen. De woningen zijn ook volledig aanpasbaar aan de wensen van de bewoners. Zo kunnen de woningen eenvoudig ingericht worden als gezinswoning, een woning met werkruimte of als zorgwoning. 

Resiterra hecht op de volledige Hertogensite veel belang aan de mobiliteit. Zo krijgt het project Hertog I een ondergrondse parking van twee verdiepingen, die plaats biedt aan 48 wagens. 

“Bedoeling is dat de volledige nieuwe wijk autoluw wordt. Omdat het project zich pal in het stadscentrum bevindt, zet Resiterra ook zwaar in op de fiets als belangrijkste vervoermiddel voor verplaatsingen in de stad. Daarom wordt in het project Hertog I ook plaats gemaakt voor een fietsenparking voor 155 fietsen van bewoners.”

Carl Devlies, schepen Ruimtelijk Beleid Leuven

De verkoop loopt ondertussen als een trein. In de woontoren zijn nog maar drie appartementen beschikbaar. Resiterra bracht ook al drie van de negen stadswoningen aan de man/vrouw. Als alles volgens plan verloopt, kunnen de eerste bewoners midden 2023 hun intrek nemen in hun nieuwe woning.

Erik Van Hoof

CEO, Resiterra

Joachim Deman

Communicatie, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be