Definitieve plannen voor nieuwe woonwijk Saffrou uit de doeken

Oudenaarde krijgt eerste ‘Tiny Forest’ van Vlaanderen

Uit de definitieve plannen van de nieuwe woonwijk Saffrou, die projectontwikkelaar Revive vandaag presenteert op het lanceringsmoment, blijkt dat Oudenaarde er vooral een heel groene wijk bij krijgt. Zo zal er - naast de 265 woningen, het nieuwe plein en de ondernemershub - meer dan 5.000m2 groen bijkomen. Eén specifiek stuk van dat groen krijgt bovendien een bijzondere invulling, met het eerste ‘Tiny Forest’ van Vlaanderen. Dat is een speciaal dichtbegroeid, inheems bos dat door de toekomstige bewoners zal worden aangelegd. De nieuwe wijk zal ook zijn steentje bijdragen wat duurzaamheid betreft, met warmtepompen, zonnepanelen en recyclage van bepaalde bouwmaterialen van de oude Saffre Frères-fabriek.

 

De finale plannen voor de nieuwe woonwijk op de Saffre Frères-site aan de Dijkstraat, Saffrou gedoopt, zijn vandaag uit de doeken gedaan. Wat daarbij meteen opvalt: het ‘Tiny Forest’, een dichtbegroeid, inheems bos, aangeplant door buurtbewoners en omwonenden. Zo’n ‘stadsbos’ van Tiny Forest doet in ons land nog geen belletje rinkelen, maar in Nederland staan er al 21 en komen er het komende jaar zeker nog 50 bij. Het doel is om mensen bij elkaar te brengen, hen in contact brengen met de natuur en meer natuurlijke beweegruimte voor jong en oud creëren.

“Het open karakter en de aanwezigheid van de vele groene ruimtes past volledig binnen onze visie van stadsontwikkeling anno 2019, waarbij leefbaarheid op de eerste plaats komt. Daar past het Tiny Forest perfect in. In Nederland is al bewezen dat zo’n bos zorgt voor een unieke woonbeleving: kinderen leren er over de natuur en buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. En ook de luchtkwaliteit is beter met zo’n stadsbos.” Nicolas Bearelle, CEO Revive

Nieuwe woonwijk

Het gloednieuwe ‘stadsbos’ komt op de site van de oude textielfabriek Saffre Frères in Oudenaarde. Die ondergaat een volledige transformatie en wordt herontwikkeld tot een duurzame, autoluwe en groene wijk ‘Saffrou’. De site van 41.000 m² groot maakt plaats voor 265 duurzame woningen, meer dan 5.000m2 groen, een nieuw plein en een ondergrondse parking. Bij de honderden woon-units zitten zowel compacte één-, twee- en drieslaapkamerappartementen en penthouses, als grote en flexibel ingevulde woningen.

“Saffrou wordt de duurzaamste woon- en werkwijk van de regio. Zo zullen er geen fossiele brandstoffen te vinden zijn door het gebruik van warmtepompen. Daarnaast komen er ook zonnepanelen en zullen we bijvoorbeeld oude bakstenen van de voormalige fabriek recycleren als publieke zitbanken. De ligging van de wijk -  vlakbij de markt en het station van Oudenaarde - is bovendien een groot pluspunt.” Nicolas Bearelle, CEO Revive

Bij de woningen zelf speelt het ecologische aspect dus een belangrijke rol. De installatie van zonnepanelen en van warmtepompen in combinatie met vloerverwarming, moet voor een zeer laag energieverbruik zorgen. Daardoor zullen bijna alle woningen de BEN-norm halen.

Ondernemershub

Het centrale gebouw van de vervallen textielfabriek krijgt een nieuwe bestemming: deze wordt omgevormd tot een echte ondernemershub met een aantal kantoren. Aan de kant van de Dijkstraat komen er ook ruimtes voor winkels en wellicht een restaurant of een bar.

Het bouwplan verloopt in drie fases. De bouwwerken gaan in het najaar van start. In een eerste fase worden er 56 appartementen en 29 huizen en de ondernemershub gerealiseerd. De eerste bewoners zullen begin 2022 hun intrek kunnen nemen. Het ambitieuze project wordt binnen acht jaar in zijn geheel opgeleverd.

De verkoop van de woningen gaat vandaag officieel van start met een exclusief lanceringsevent in het oude station van Oudenaarde “Gare C”. Intussen hebben al meer dan 200 kandidaat-kopers zich ingeschreven voor het verkoopmoment. Een appartement kopen kan al vanaf 184.000 euro. De kostprijs voor een huis met eigen tuin start vanaf 259.000 euro. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via saffrou.be.

Reggy Van Den Branden

Revive

Joachim Deman

Communicatie, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be