De Witte Parel is een unieke leefvorm voor mensen met jongdementie

Limburgs project laat jong mensen met dementie hun leven waardig verderzetten

  • Groepswoning met plaats voor 11 patiënten

  • Kort of permanent verblijf mogelijk

  • Gespecialiseerde medische zorg en begeleiding

  • Inclusieve buurt met een mix aan generaties

Zaterdag 18 mei opent De Witte Parel. In deze groepswoning voor mensen met jongdementie kunnen 11 bewoners terecht. Bedoeling is hen zo lang mogelijk hun dagelijks leven te laten verderzetten en hen de controle en regie over hun eigen leven te laten behouden. Zorg en begeleiding is de klok rond aanwezig. De groepswoning bevindt zich op het domein van Triamant Haspengouw in Velm, bij Sint-Truiden. Triamant is een vernieuwende woonvorm voor mensen van alle leeftijden, gezond of hulpbehoevend. De groepswoning ligt tussen andere flats, gezinswoningen, een restaurant en een winkel. Dit geeft de bewoners echt het gevoel dat ze deel uitmaken van een gewone dorps- of stadskern. Voor de medewerkers van Triamant is deze groepswoning dan ook een zeer waardevol project.

Dementie is een verscheurende ziekte. In Vlaanderen lijden naar schatting 5400 mensen  aan jongdementie, ze zijn jonger dan 65 en worden plots met de ziekte geconfronteerd. Vaak hebben ze er al een lange lijdensweg op zitten voor de juiste diagnose wordt gesteld. En dan komt de harde realiteit, dementie is ongeneeslijk.

Mensen die op jonge leeftijd aan dementie lijden, worden met heel andere dingen geconfronteerd dan wanneer de ziekte zich op latere leeftijd voordoet. Zij zitten nog in een actieve levensfase en moeten plots hun toekomstbeeld aanzienlijk bijstellen.

Een uniek leefconcept

Niet alleen voor de jonge persoon met dementie maar ook voor hun naasten is het moeilijk om de ziekte een plaats te geven. Ze voelen zich onbegrepen en moeten op zoek naar een plek waar hun dierbare zo lang mogelijk zelfstandig kan leven. Maar het aanbod in Vlaanderen is beperkt. Innovatief woon- en leefconcept Triamant wil daarop een antwoord bieden. In hun buurt in Velm (Sint-Truiden) hebben ze een kleinschalige groepswoning ingericht, De Witte Parel. Speciaal voor mensen met jongdementie.

“Voor Triamant is deze groepswoning een belangrijke nieuwe stap. Wij creëren met Triamant een innovatieve woonvorm voor een mix van generaties. In onze buurten zijn er mogelijkheden op maat voor jong en oud, ziek of niet ziek. Heel wat mensen verblijven hier tot hun laatste dag zelfstandig in hun eigen flat. Neemt hun behoefte aan zorg toe, dan kunnen ze in diezelfde vertrouwde omgeving blijven. We zijn trots dat we in onze inclusieve ‘gewone’ buurt nu ook mensen met jongdementie een meegroei-oplossing kunnen bieden.”

Kristien Vandenberghe, hoofd Communicatie bij Triamant

In De Witte Parel kunnen 11 mensen terecht. De groepswoning biedt mensen met jongdementie de mogelijkheid om hun zelfstandigheid te behouden. Alles is huiselijk ingericht, rekening houdend met de voorkeuren en de leefwereld van de bewoners. Iedereen heeft zijn eigen slaapkamer met een ruime aangepaste badkamer. Er is een gezellige leefruimte en een keuken waar de bewoners dagelijks hun eigen maaltijden klaarmaken samen met de medewerkers.  

“Gespecialiseerde zorgverleners voorzien elke dag speciale activiteiten, zo krijgen de  bewoners voldoende individuele aandacht. Daar maken we echt een punt van, elke persoon staat centraal en kan begeleiding op maat krijgen. Omdat de woning geïntegreerd is in onze Triamant-buurt staan wij constant voor ze klaar met een gespecialiseerd team van psychiatrische verpleegkundigen, zorgkundigen, ergotherapeuten, kinesisten en artsen.”  

Maartje Wils, zorgcoach Triamant Haspengouw - De Witte Parel

Gezelschap van een buddy

Het team van De Witte Parel gaat nog een stapje verder. Naast gespecialiseerde hulp kan elke bewoner met jongdementie ook steunen op een buddy. Een buddy is een vrijwilliger die speciale activiteiten onderneemt met de jonge persoon met dementie. Het is heel belangrijk dat de twee een hecht team vormen en zich goed voelen in elkaars gezelschap.

Lotgenotencontact in het Ontmoetingshuis

Mantelzorgers en familieleden van mensen met dementie die bij Triamant verblijven, zijn ook welkom bij Triamant Haspengouw. In het Nieuwe Ontmoetingshuis voor de regio Haspengouw kunnen zijn lotgenoten ontmoeten. Het Ontmoetingshuis is elke dinsdag- en woensdagnamiddag open van 14u tot 17u. Wie nood heeft aan een luisterend oor, correcte informatie of advies, mag altijd bijspringen. Daarnaast worden er maandelijks familiegroepen georganiseerd. Mantelzorgers en familieleden van personen met dementie komen samen om informatie, ervaringen en steun uit te wisselen.

 

 

OVER TRIAMANT

Triamant is een vernieuwend woonleefzorgconcept voor een mix van generaties. Met een aantrekkelijke en volledig aangepaste infrastructuur en een breed à la carte aanbod aan zorg en diensten biedt Triamant betaalbaar wonen aan voor de doorsnee Vlaming op zoek naar zekerheid in het stapsgewijs ouder worden. Triamant maakt de klassieke modellen van rusthuizen en assistentiewoningen overbodig. Vanuit de gedachte van autonomie wordt de klant-bewoner controle gegeven over de eigen levenskwaliteit met het oog op een zo lang mogelijk vitaal en gelukkig leven. Triamant streeft duurzame geïntegreerde buurtrealisaties na. De groep Triamant kent de laatste 3 jaar meer dan 100% groei in jobcreatie. In totaal zijn er ruim 300 medewerkers betrokken bij de uitbouw van het concept, de realisatie en de operationele werking van Triamant. Voor bijkomende info: www.triamant.be.

Kristien Vandenberghe

Head of Culture & Communication, Triamant

Maartje Wils

Zorgcoach Triamant Haspengouw - De Witte Parel

Ann Van Mullem

Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be