De Syndic uitgeroepen tot vastgoedprofessional van het jaar

“Terwijl vraag naar syndici boomt, wil niemand nog syndicus worden”

De vastgoedmakelaar van het jaar is … een syndicus. Stefaan Leliaert van De Syndic, één van de grootste professionele beheerders van appartementsgebouwen in Vlaanderen, ontving gisteren de meest prestigieuze vastgoedprijs van het jaar, uitgereikt door de Confederatie van Immoberoepen (CIB Vlaanderen). Een belangrijk signaal, want terwijl de vraag naar syndici boomt, dreigt het beroep op zich een “knelpuntberoep” te worden. Ons land telt zo’n 6.600 syndici, maar slechts 7 procent van de nieuwe jonge vastgoedmakelaars wil zijn activiteiten ook effectief richten op het beheren van appartementsgebouwen. En dat terwijl het aantal appartementen alleen al de laatste tien jaar met 40 procent toenam.

                                               ***

Met Stefaan Leliaert bekroonde de sectororganisatie gisteren een vaste waarde in het Vlaamse vastgoedlandschap. De West-Vlaming begon twintig jaar geleden als syndicus, maar ging in 2010 een partnership aan met Dewaele Groep. Daardoor mag De Syndic zich vandaag meten met de grootste beheerders van appartementsgebouwen in Vlaanderen.

“Uiteraard is dit een kroon op het werk van ons volledig team. Maar deze prijs mag nog meer beschouwd worden als een eerbetoon aan alle syndici in ons land die dagelijks keihard werken om die duizenden appartementen correct en deskundig te beheren. Er is geen beroep waarvoor je zoveel vaardigheden in huis moet hebben als dat van syndicus. Dat verdient respect, want een goed beheerder is een goed boekhouder, een jurist, een manager, een klusjesman en een psycholoog. Je moet de nodige kritiek kunnen incasseren, maar tegelijkertijd is er geen mooier en socialer beroep dan dat van syndicus.”

Stefaan Leliaert

Meer vertrouwen

Maar hoewel de jongste jaren de vraag naar een professionele syndicus stijgt, slinkt het aantal nieuwe professionele syndici zienderogen. Vandaag telt ons land officieel 6.600 erkende syndici, maar het aantal jonge starters neemt af. Volgens de meest recente statistieken van het Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars (BIV) wil slechts 7 procent van de nieuwe vastgoedmakelaars zich ook effectief aan beheersactiviteiten wagen.

“Allicht is dit te wijten aan het beeld dat de syndicus vaak de zondebok van alles en iedereen is. Terwijl de syndicus toch almaar meer het vertrouwen geniet van z’n mede-eigenaars.”

Stefaan Leliaert

Intussen schiet het aantal nieuwe appartementsgebouwen als paddenstoelen uit de grond. Eind vorig jaar telde Vlaanderen 112.606 appartementsgebouwen, tien jaar eerder waren er dat nog maar 81.237. Afgaand op de groeicijfers van De Syndic doen vandaag dan ook meer mensen dan ooit beroep op een professionele syndicus.

Complexer dan ooit

Stefaan Leliaert doet dan ook een pleidooi voor wat hijzelf “één van de meest uitdagende beroepen” noemt en waarschuwt voor een toekomstig tekort aan syndici.

“Vlaanderen heeft dringend meer nood aan syndici die een appartement willen runnen zoals een goed draaiend bedrijf: professioneel. Als die vraag niet snel beantwoord wordt, zullen de appartementsbewoners als eerste de dupe zijn.”

Stefaan Leliaert

Bovendien zullen er niet alleen woontorens blijven bijkomen, ook het beheren van een appartement is zo complex geworden dat almaar meer mensen beroep doen op een professionele syndicus. Onlogisch is dat zeker niet, zo luidt het.

“De voorbije jaren zijn er tenslotte heel wat nieuwe verplichtingen bijgekomen voor mede-eigendommen. Zo was er de invoering van het nieuwe boekhoudplan en de aanpassing van de daarbijhorende software. Net zoals de syndicus ook almaar vaker de belangrijke werken opvolgt, schadegevallen verwerkt, gerechtelijke procedures opvolgt, enz. Het toont alleen maar aan hoe belangrijk de job van een goed syndicus is.”

Stefaan Leliaert

 

Over De Syndic

De Syndic maakt deel uit van Dewaele Groep en vormt een cruciaal element in het goed beheer van een mede-eigendom. De Syndic staat borg voor een planmatige aanpak en gedegen vakkennis. www.desyndic.be

Stefaan Leliaert

Bestuurder, De Syndic

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be