Uniek leertraject stoomt 50 jonge talenten klaar voor bouwsector

Turnhoutse scholen en Kempens bouwbedrijf slaan de handen in elkaar

Vijftig leerlingen van de STEM-school HT²O en de technologische school PT²O in Turnhout krijgen vanaf volgend schooljaar de kans om kennis te maken met de bouwsector via stages, duaal leren, werfbezoeken en jobdagen. De scholen starten hiervoor een vernieuwend onderwijsproject samen met DCA, één van de grootste bouwbedrijven van de Kempen, én pionier in het duaal leren. HT²O en PT²O willen zo de stijgende vraag van bouwbedrijven naar technologische en wetenschappelijke profielen in de regio Turnhout beantwoorden. Want maar liefst 32% van de vacatures voor bouwberoepen vraagt om middengeschoolden en bijna de helft om laaggeschoolden.

De bouwsector roept om nieuw talent. Uit recente cijfers van de VDAB blijkt dat maar liefst 42% van de vacatures in de bouwsector op zoek zijn naar laaggeschoolden, 32% zijn geschikt voor middengeschoolden en 26% van de vacatures vragen specifiek naar hooggeschoolden. Dat het tekort aan arbeidskrachten groot is, weten ze in de bouwsector al langer. Maar nu trekken ook de STEM en technologische scholen mee aan de kar.

Zo gaan de Turnhoutse technische school PT²O - de vernieuwde VTST - en de nieuwe STEM-school HT²O met zo’n 50-tal leerlingen vandaag een unieke samenwerking aan met DCA - één van de belangrijkste bouwbedrijven in de Kempen. De scholen willen de jongeren vanaf september via een nieuw leertraject voorbereiden op technologische, exact-wetenschappelijke en wiskundige opleidingen - kort gezegd STEM-opleidingen - in het hoger onderwijs.

“Het is cruciaal dat onderwijsinstellingen en bedrijven met elkaar samenwerken om technologisch talent bij jongeren aan te wakkeren en diezelfde jongeren de kans te bieden om op hun talenten in te zetten. Door dergelijke samenwerkingen hopen wij onze leerlingen zoveel mogelijk kansen te geven en hen klaar te maken voor (theoretisch-)technologische beroepen. We zijn zeer tevreden dat DCA één van onze partners is die hierin wil meedenken en onze leerlingen kansen wil bieden.”

Jan Roels en Frank Biesemans - directie HT²O en PT²O

Investeren in de toekomst

Al even opmerkelijk is dat de leerlingen dankzij de nieuwe samenwerking door het Kempense bouwbedrijf DCA klaargestoomd worden om rechtstreeks door te vloeien naar de arbeidsmarkt. De leerlingen zullen er afhankelijk van hun studierichting stage kunnen lopen of de mogelijkheid hebben tot duaal leren, waarbij de leerling systematisch zowel op school als op de werkvloer bijleert. Maar daarnaast zal DCA ook werfbezoeken organiseren, wordt er materiële ondersteuning voorzien en worden jobdagen georganiseerd voor de laatstejaarsstudenten.

“Wij hebben voortdurend mensen nodig met heel uiteenlopende opleidingen. Maar gezien het tekort aan competent personeel met een technologische achtergrond, zijn wij vaak genoodzaakt om mensen zelf te scholen en klaar te stomen voor de job. Wij zijn ervan overtuigd dat de samenwerking met scholen zoals HT²O en PT²O hierbij een oplossing biedt. Daarnaast heeft de school dezelfde waarden als ons bedrijf, namelijk iedereen telt.”

Michiel Schellekens - Algemeen directeur DCA

Op dinsdag 21 mei wordt het charter ondertekend, zeg maar de officiële bekrachtiging van het partnership. Op 1 september 2019 start het vernieuwend onderwijsproject dat uitgaat van het Katholiek Onderwijs regio Turnhout (KOBArT).

Isabelle Huybrechts

Communicatie manager DCA, DCA

Hannelore Schmid

PR Consultant, Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be