Primeur: Antwerpen krijgt eerste ‘zwevende’ appartementen van Vlaanderen

Uitzonderlijk staaltje architectuur maakt van historische pakhuizen nieuwe hotspot van België

Antwerpen krijgt er een nieuwe landmark bij, vergelijkbaar met het Havenhuis en het MAS. Het gaat om de historische, leegstaande Montevideopakhuizen op ‘t Eilandje die nu deels omgevormd worden tot hippe kantoorruimtes. Het zal echter vooral het nieuwe residentiële deel ernaast zijn dat in het oog zal springen. Daar zullen namelijk de eerste zwevende luxe appartementen van Vlaanderen komen, zestien in totaal. En dat “zweven” mag gerust letterlijk genomen worden. Projectontwikkelaar DCA Woonprojecten nam speciaal voor dit project een team van toparchitecten onder de arm.

Zestien luxe appartementen op vijf meter hoogte die - bijna letterlijk - ‘zweven’ boven het Limaplein op ‘t Eilandje. Dat is in een notendop hoe het gloednieuwe Montevideo-project eruit zal zien. En dat mag best uitzonderlijk genoemd worden. De eerste verdieping van het nieuwe gebouw én alle drie verdiepingen erboven zullen namelijk maar liefst 11 meter uitsteken met een overkraging - oftewel een porte à faux - over de volledige breedte van de appartementen. Dit technisch huzarenstukje is haast ongezien in ons land, zeker voor een residentiële bouw. Speciaal voor dit project neemt ontwikkelaar DCA Woonprojecten een team van toparchitecten - waaronder M2 Architecten onder de arm.

“Bij het ontwerp van het gebouw en de keuze van de materialen hebben we onze inspiratie opgedaan bij de haven en de oude havenkranen. We kiezen voor een speciaal soort staal die erg doen denken aan de industrie die hier vroeger heerste. Het resultaat is een markant gebouw dat uniek zal zijn in het Antwerpse stadsbeeld. Of sterker nog: uniek in het Belgische landschap.”

Philip Mortelmans, M2 Architecten

Stukje geschiedenis

Al even opvallend is dat het om de herontwikkeling van één van de laatste originele pakhuizen op ‘t Eilandje gaat. Voor de restauratie - in samenwerking met Callebaut Architecten - hergebruikt projectontwikkelaar DCA Woonprojecten zoveel mogelijk materiaal. Straffer nog: maar liefst een derde van de kosten gaat volledig naar de restauratiewerken. Zo worden de 2.500 m2 originele klinkers opnieuw aangelegd, wordt de honderd jaar oude structuur van het plafond als vanouds hersteld, keren de muren terug in hun originele staat en krijgen de oorspronkelijke houten poorten een serieuze opknapbeurt.

“De restauratie van de Montevideopakhuizen gebeurt met het grootste respect voor het monumentale karakter. Er worden zoveel mogelijk bestaande materialen gerecupereerd. Zo herstellen we het unieke gebouw niet alleen in ere, we brengen tegelijkertijd een stukje geschiedenis opnieuw tot leven.”

Luc Neefs, bestuurder DCA

Honderd jaar oude pakhuizen

Na het gerenommeerde Antwerpse havenhuis en het MAS krijgt Antwerpen er dus opnieuw een gebouw met internationale allure bij. En dat die nieuwe ontwikkeling op ‘t Eilandje komt, hoeft niet te verbazen. ‘t Eilandje stond ooit vol met pakhuizen maar toen de industrie daar stilaan wegtrok, duurde het niet lang voor het één van de vergeten plekken van Antwerpen werd. Vandaag is sprake van een totale heropleving en is de wijk één van de snelst groeiende wijken van Antwerpen: tussen 2010 en 2015 alleen kwamen er 58 nieuwe gebouwen bij.

“De gerestaureerde pakhuizen en de nieuwe appartementen zullen niet alleen een extra impuls geven aan het Eilandje maar vormen ook een meerwaarde voor de stad Antwerpen in haar geheel. Dit soort projecten zorgt ervoor dat de opleving van het Eilandje hand in hand kan gaan met de rijke geschiedenis van dit stadsdeel."

Annick De Ridder, schepen bevoegd voor haven, stadsontwikkeling en ruimtelijke ordening

Het Montevideo-project - verwijzend naar de opslagplaats van goederen uit Uruguay - is één van de meest recente ontwikkelingen aan de westkant van ‘t Eilandje. In totaal komen er op de site van de honderd jaar oude pakhuizen twaalf luxe appartementen, vier penthouses met privé-zwembaden, twee horecazaken, een supermarkt, een ondergrondse parking en 12.000 m2 aan kantoren en commerciële ruimtes. Er zal geen tekort zijn aan parkeerplaatsen gezien alle bewoners en personen die toegang moeten hebben tot de kantoren, commerciële ruimtes en de supermarkt kunnen parkeren in de ondergrondse parking. Het gaat dus niet om een publieke rotatieparking.

“We denken actief mee om zo min mogelijk verkeersoverlast te bezorgen. Momenteel is er een doorgang langs de Kattendijkdok-Westkaai waar het behoorlijk druk kan zijn. In samenspraak met de stad zorgen we voor een vlottere doorgang  waarbij de Montevideostraat een straat voor tweerichtingsverkeer wordt, zodat er geen verdere belasting komt van de Kattendijkdok-Westkaai.”

Luc Neefs, bestuurder DCA

Hybride werkplekken

Fosbury & Sons neemt haar intrek in de oude pakhuizen met maar liefst 10.000 m2 aan werkplekken. Deze Antwerpse speler - die volop inzet om een nieuwe manier van werken te stimuleren - begon in 2016 met één vestiging en opende eind vorig jaar een tweede in Brussel. De ruimtes die Fosbury & Sons zal innemen, wordt een inspirerende en professionele plaats waar kleine en grote bedrijven hun kantoor huisvesten. In Montevideo worden er ook extra grote private kantooroppervlaktes - van 100 tot 500 m2 - aangeboden. Deze kantoren worden op maat van de klant afgewerkt en aangepast, want ook steeds meer grote bedrijven zijn op zoek naar hybride werkplekken. Tot slot komen er ook verschillende meeting rooms, eventlocaties en een lunchplek. 

DCA is zonet begonnen met de eerste werken van het Montevideo-project. Eerst vangt de bouw aan van de ondergrondse parking, daarna de restauratie en bouw van het nieuwe gedeelte.

De verkoop start in het najaar, maar de belangstelling voor het project is nu al bijzonder groot.

Myriam Eerlingen

Head of Marketing, DCA Woonprojecten

Hannelore Schmid

Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be