Compacter, hoger, grootser? Gemeenten hebben mentale klik nog niet gemaakt

Vastgoedsector stelt vast dat nieuwe woonbeleid nog te weinig praktisch uitvoerbaar is

  • Compacter bouwen dan wat men decennialang gewoon was? Zes op de tien (58%) vastgoedspelers vindt hiervoor weinig of geen steun bij de lokale overheden.
  • Hoger bouwen dan normaal? Zeven op de tien (74%) ontwikkelaars vindt hiervoor weinig bereidheid bij de gemeenten.
  • Ambitieuze, grootschalige projecten? Bijna 1 op de 3 (30%) ontwikkelaars stoot hierbij regelmatig op verzet van de lokale overheden.
  • Ongeveer driekwart van de gemeenten heeft volgens de vastgoedsector een duidelijk beeld over vastgoedontwikkeling. Maar zodra de plannen iets anders of grootser zijn dan normaal, is er terughoudendheid.
  • Sector opent debat met o.a. Vlaamse en Brusselse bouwmeesters en Jürgen Bruns-Berentelg, de Duitse topman van de grootste binnenstedelijke ontwikkeling van Europa.


Zo goed als iedereen is het er over eens: we moeten met z’n allen compacter, meer in de hoogte en dichter bij elkaar gaan wonen. Mooi in theorie, maar niet zo evident in de praktijk, zo blijkt nu. Meer dan de helft van de Belgische vastgoedontwikkelaars ziet vandaag een pak terughoudendheid bij steden en gemeenten als ze “ambitieuze” plannen op tafel leggen die in de richting van het nieuwe woonbeleid gaan. Dat blijkt uit een ruime bevraging van de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (UPSI-BVS), die gelanceerd wordt naar aanleiding van Realty, het grootste vastgoedevent voor professionelen in ons land.

                                                                  ***

De Vlaamse en Brusselse bouwmeesters hebben, samen met heel wat andere experten, al enige tijd maar één devies: compacter, hoger en meer gecentraliseerd. De vastgoedsector schaart zich als een blok achter die visie op het woonbeleid. Maar hoever staan we in de werkelijkheid? Om die vraag te beantwoorden, organiseerde UPSI-BVS een grootschalige bevraging bij de meer dan 150 vastgoedontwikkelaars, -investeerders en -verkavelaars die ze vertegenwoordigt.  

Weinig steun  

Compacter bouwen dan wat men decennialang gewoon was? Uit de bevraging blijkt dat bijna zes op de tien (58%) vastgoedspelers hier weinig of geen steun voor vindt bij de lokale overheden. Voor hoogbouw is het verzet nog groter. Concreet zien zeven op de tien (74%) ontwikkelaars weinig bereidheid bij de gemeenten als men een plan op tafel legt waarbij men iets hoger wil gaan dan tot nu toe het geval was. Daarnaast blijven ook ambitieuze, grootschalige projecten een probleem: bijna 1 op de 3 (30%) ontwikkelaars stoot hierbij regelmatig op verzet van de lokale overheden.

“We hebben in ons land een aantal mooie vastgoedprojecten die bijzonder goed illustreren welke richting men met ons woonbeleid uit wil. Denk maar aan verschillende grote werven in Antwerpen, Brussel en Namen. Niet toevallig zijn dat stuk voor stuk steden die op het vlak van vastgoed ook erg ambitieus zijn. Alleen mag het niet beperkt blijven tot die paar steden. Te vaak merken we nog dat lokale overheden een zekere schrik hebben om zaken anders aan te pakken dan in het verleden.”

Olivier Carrette, afgevaardigd bestuurder UPSI-BVS

Barrières  

Visie is er bij heel wat gemeentebesturen nochtans genoeg, zo meent de vastgoedsector. Alleen strookt die vaak nog niet helemaal met die van de bouwmeesters of andere experten. Zo’n 81 procent van de vastgoedontwikkelaars stelt zo in de praktijk vast dat de meeste steden en gemeenten effectief een duidelijk beeld hebben over welke wijken moeten aangepakt worden. 72 procent blijkt eveneens een zicht te hebben op wat en hoe er precies gebouwd moet worden.

“De meeste steden en gemeenten hebben wel ambitie, maar zodra het project iets anders of groter is dan normaal, duiken er barrières op. Daarvoor zijn verschillende redenen: een tekort aan gekwalificeerd personeel, te trage en complexe procedures, een gebrek aan financiële middelen, … Maar vaak vloeit die terughoudendheid ook voort uit een zekere angst voor negatieve reacties uit de buurt. Maar juist dan moet je je visie goed uitleggen. Kijk naar Duitsland, waar men met Hafencity de grootste stadsontwikkeling van Europa kan bouwen. Dan weet je dat we hier nog een weg hebben af te leggen.”  

Olivier Carrette, afgevaardigd bestuurder UPSI-BVS

Traag vergunningenbeleid

Doorn in het oog is vooral het tempo en de manier waarop stedenbouwkundige vergunningen verstrekt worden. 63 procent van de ontwikkelaars in Wallonië ziet op dat vlak een probleem. In Brussel is ruim 62 procent die mening toebedeelt. In Vlaanderen krijgt nog 30 procent ermee af te rekenen.

“Sector en overheden moeten daarom opnieuw meer durven samenzitten. Een aantal heikele, actuele dossiers hebben er de voorbije tijd voor gezorgd dat politici het debat met de vastgoedsector soms schuwen. Compleet onterecht, want een grote meerderheid van de vastgoedprofessionals wil vooral maatschappelijk meedenken. Dat is de boodschap die we vandaag ook aan de verschillende overheden willen overmaken.”

Mathieu Van Marcke, general manager Realty

Grootste bouwwerf van Europa

De sector wil het debat openen en mee nadenken over mogelijke oplossingen. Daarvoor nodigt ze de lokale overheden uit voor een debat tijdens Realty, het grootste vastgoedevent voor professionelen dat vandaag de deuren opent.

De sector haalde professor Jürgen Bruns-Berentelg, de topman van het Duitse Hafencity Hamburg, naar België om samen van gedachten te wisselen. De CEO die aan het hoofd staat van de grootste binnenstedelijke stadsontwikkeling van Europa - 6000 appartementen en kantoorruimte voor 45.000 mensen - is er morgen één van de eregasten. Ook de Vlaamse en Brusselse bouwmeesters Leo Van Broeck en Kristiaan Borret zullen mee het debat voeren.

 

In bijlage vind je een presentatie met meer info en cijfers.  

Realty start vandaag op de site van Tour&Taxis in Brussel en loopt tot en met donderdag 18 mei. Het debat met o.a. de Vlaamse en Brusselse bouwmeesters gaat morgen door van 10.30 uur tot 12.30 uur. Wil je aanwezig zijn? Laat het ons weten. 

UPSI-BVS enquête 2017

PDF - 333 Kb

Olivier Carrette

Gedelegeerd bestuurder, UPSI-BVS

Mathieu Van Marcke

CEO, Realty

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be