Cityforward stelt ontwerpteam aan voor herontwikkeling van Europese wijk in Brussel

Plusoffice Architects zal samen met RE-ST en Osmos Network masterplan uittekenen voor toekomstige duurzame stadswijk

BRUSSEL, donderdag 15 juni 2023. Cityforward, het vastgoedfonds van FPIM en Ethias dat 21 kantoorgebouwen van de Europese Commissie wil herontwikkelen in een duurzame stadswijk, heeft het Brusselse Plusoffice Architects aangesteld als ontwerpteam om het masterplan uit te tekenen. Plusoffice Architects werd gekozen uit 22 kandidaten. De kandidaturen voor het masterplan werden beoordeeld door een jury, samengesteld uit vertegenwoordigers van Cityforward en de bouwmeester van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, Kristiaan Borret.

Cityforward, FPIM en Ethias werken aan een plan om de komende jaren 300.000 vierkante meter kantoorruimte te transformeren naar duurzame gebouwen, inclusief residentiële wooneenheden. Het project van Cityforward in hartje Brussel gaat nu met de aanstelling van Plusoffice Architects als ontwerpteam een nieuwe, belangrijke fase in. Het team, bestaande uit deskundige architecten en experten, zal zich de komende maanden bezighouden met haalbaarheidsstudies, de stedenbouwkundige inpassing en overleg met de stakeholders. Plusoffice Architects krijgt daarbij ondersteuning van RE-ST en Osmos Network, twee expertenbureaus in duurzame stadsontwikkeling. Doel is om voor de 21 gebouwen een kader uit te werken dat de vastgoedontwikkeling nadien in de juiste richting moet sturen. ​

Brussels bouwmeester Kristiaan Borret is overtuigd dat de juiste keuze werd gemaakt.

“Cityforward kan de publieke visie vooruit helpen om in de Europese wijk eindelijk meer stedelijke menging en betere publieke ruimte te krijgen. Het ambitieuze team rond Plusoffice Architects heeft duidelijk laten zien hoe het overeenstemming wil vinden tussen private en publieke belangen, en dat met een gezonde kritische houding. In een stadsproject als dit is dat essentieel. Ze willen in eerste instantie vertrouwen verkrijgen door op een constructieve manier met verschillende stakeholders te gaan praten. De samenwerking met RE-ST en Osmos brengt niet alleen extra expertise maar zorgt ervoor dat er tijdens piekmomenten voldoende menskracht is om alles uit te werken. Ik kijk uit naar de volgende stappen van dit project.” Kristiaan Borret, bouwmeester Brussels Gewest.

In het kader dat het ontwerpteam nu opstelt, bepalen ze de ideale mix tussen kantoren, publieke en commerciële voorzieningen, groene en open ruimtes, en ook uiteenlopende woonvormen. Ze gaan per gebouw na wat het maximaal gewenste bouwvolume is, waar ruimte kan worden vrijgemaakt via ontharding en hoe projecten het beste passen in de omliggende wijk. Het ontwerpteam zal zich daarbij op vraag van Cityforward uitdrukkelijk ook richten op verschillende aspecten van duurzaamheid, waaronder het verminderen van energieverbruik in de kantoren, het verminderen van de CO2-uitstoot, het bevorderen van hernieuwbare energiebronnen, het verbeteren van de mobiliteit in de wijk en het creëren van nieuwe groene ruimtes. Door deze aanpak wil Cityforward niet alleen een positieve impact hebben op het milieu, maar ook bijdragen aan het welzijn en de levenskwaliteit van wie er woont, werkt, winkelt en ontspant.

"We zijn verheugd een nieuwe fase in te gaan van wat een baanbrekend project moet worden om de Europese wijk in Brussel te transformeren tot een duurzame, toekomstbestendige en levendige wijk. We geloven in de kracht van innovatie en partnerships. Dit ontwerpteam deelt onze globale visie om het hart van Europa om te toveren tot een bruisend stadsdeel, met aandacht voor het sociale weefsel, ecologie, circulariteit en duurzame mobiliteit. De input en de betrokkenheid van alle belanghebbenden worden een belangrijk onderdeel van het ganse project. En daar wil dit ontwerpteam echt werk van maken”. Frédéric Van der Planken, CEO Whitewood, beheerder van vastgoedfonds Cityforward.

Het ontwerpteam gaat vanaf 14 juni 2023 aan de slag en het richtinggevend stedenbouwkundig kader moet eind maart 2024 klaar zijn.

 

Wat is Cityforward?

Cityforward is een vastgoedfonds opgericht door FPIM (Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij) en Ethias, dat beheerd wordt door de fondsbeheerder Whitewood. De initiatiefnemers van Cityforward werken aan een plan om 21 verouderde gebouwen van de Europese Commissie te herontwikkelen als duurzame stadswijk volgens ESG-principes, goed voor in totaal 300.000 vierkante meter bestaande kantooroppervlakte. Daarbij koopt FPIM als overheidsinstantie de gebouwen en neemt Cityforward de herontwikkeling voor haar rekening. De gehele operatie verloopt in samenwerking met het Brusselse Gewest en de betrokken gemeenten en overheden. Eerder kocht Cityforward al de Engie-torens aan het Brusselse Noordstation en de IT-tower in de Louizalaan aan.

 

Sally Van Gorp

communicatie, Whitewood, fondsbeheerder Cityforward

Jurgen D'Ours

communicatie, Bereal

Gunter Huyghe

communicatie, Bereal

 

 

 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be