Centrum van Eeklo krijgt er met Molenpark een groene woonbuurt bij

In het centrum van Eeklo verrijst met Molenpark vanaf het voorjaar van 2022 een nieuwe woonbuurt. Het project van projectontwikkelaar ION omvat 76 stads- en parkappartementen, 13 gezinswoningen, 2 handelspanden, een ondergrondse garage, 2 binnentuinen en een nieuw stadspark dat doorheen het hele project loopt. Met onder meer zonnepanelen, ‘E-ready’-parkeerplaatsen en het klaarleggen van een warmtenet van de stad wordt Molenpark ook een bijzonder duurzaam project.

Met het nieuwe woonproject, van de hand van OYO architects en landschapsarchitect Thomas Leplat, komt ION tegemoet aan de stijgende nood aan kwalitatieve en klimaatvriendelijke woningen in Eeklo, waar het bevolkingsaantal de laatste jaren toeneemt. De naam Molenpark is symbolisch. Hij verwijst niet alleen naar de specifieke geschiedenis van de site aan de Molenstraat, waar vroeger tal van windmolens stonden, maar refereert ook naar de verschillende toegangswegen die in de vorm van een molen het park verbinden met de buurt.

“Wie kiest voor wonen in Molenpark, kiest voor de unieke combinatie van wonen in het stadscentrum én wonen in het groen. Met verschillende typologieën verspreid over stadsappartementen, parkappartementen en gezinswoningen zal het woonproject, dat autoluw wordt, voor ieder wat wils bieden.”

Elisabeth Verstraeten, Project Developer ION

De stadsappartementen komen in twee gebouwen aan de Molenstraat en kijken aan de achterkant uit op een stadspark dat deel uitmaakt van het project en waarin een opvallende rode beuk een ijkpunt vormt voor de bewoners. In dat park komen ook twee gebouwen die de parkappartementen huisvesten. Deze appartementen hebben niet alleen uitkijk op het stadspark, maar beschikken ook over een eigen binnentuin. De gezinswoningen geven eveneens uit op het park, maar liggen aan de andere kant ervan, waar het project aansluit op de J. Geirnaertstraat. De woningen beschikken bovendien telkens over een zuidgerichte, private tuin met berging. 

Warmtenet

Zoals in al haar projecten zet ION ook in Molenpark vol in op duurzaamheid. Om te beginnen wordt er veel en kwalitatief groen voorzien en zal het project aan de strengst geldende energienormen voldoen. Maar met Molenpark gaat ION nog een stap verder. Zo maken zonnepanelen het project deels zelfvoorzienend en zorgen groendaken en wadi’s voor natuurlijke waterinfiltratie. Ook op het vlak van duurzame mobiliteit draagt Molenpark bij met 24 ‘E-ready’-parkeerplaatsen in de ondergrondse garage, die in totaal aan 74 wagens plaats biedt. 

Het is echter vooral de toekomstige aansluiting op het warmtenet van de stad Eeklo die Molenpark tot een voorbeeld van duurzaamheid maakt. Hiervoor zal worden samengewerkt met energiebedrijf Veolia. Tot een aansluiting op het stadswarmtenet mogelijk is, zal het lokale warmtenet gevoed worden vanuit een centrale stookplaats en dat via een warmtepomp die is aangesloten op zonnepanelen. 

“Vervolgens worden de individuele wooneenheden aangesloten op een circuit dat wordt gevoed door een duurzame warmte- of restwarmtebron. Een warmtenet is niet alleen vanuit ecologisch standpunt duurzaam, maar ook positief nieuws voor de energiefactuur.”

Cedric Olivier, Business Unit Manager Oost-Vlaanderen bij ION

Timing

Molenpark wordt in fases gerealiseerd. In het voorjaar van 2022 gaat de eerste spade in de grond. Naar alle verwachting wordt de eerste fase van het project in de zomer van 2024 opgeleverd.

Elisabeth Verstraeten

Project Developer, ION

Lieven Van den Bogaerd

Bereal

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Bereal

Bereal is onderdeel van PR- en strategisch communicatiebureau Bepublic Group en heeft een specifieke expertise in vastgoedcommunicatie en buurtcommunicatie. Door middel van onze journalistieke aanpak en doorgedreven kennis over de vastgoedmarkt profileert Bereal organisaties als dé expert in hun vakgebied.  

Bereal maakt samen met Bepublic, Befirm en Beready deel uit van Bepublic Group. Ontdek alles over het PR- en strategisch communicatiebureau op https://bepublicgroup.be